Jokin on muuttunut pienen satamakaupungin katukuvassa.
Keväästä asti rakennustelineiden ja hupun suojassa ollut asuinkerrostalo on nyt paljastettu, eikä se näytä enää lainkaan siltä, miltä se näytti vielä vuosi sitten. Ja se on haminalaisten mielestä paras uutinen hetkeen.
Haminan keskustassa, osoitteessa Satamakatu 7, sijaitsevan Wallion talon julkisivuremontti on viimeistelyä vaille valmis.
Remonttisuojan alta esiin tuli arvokkaan näköinen 1920-luvun rakennus, jonka saneerauksessa otettiin mallia alkuperäisistä piirustuksista.
Rakennusta ei ollut tunnistaa
Kun rakennus kuorittiin telineiden alta, siitä jaettiin kuvia Facebookin Hamina-ryhmässä.
Kommenttiosio täyttyi ylistävistä ja ihailevista kommenteista. Eräs kommentoija kertoi talosta myös oman muistonsa:
– Sain tilaisuuden vierailla talossa 1960-luvulla, kun lyseon ruotsin kielen opettaja antoi minulle asuntonsa avaimet pyytäen noutamaan sieltä keittiön pöydälle unohtamansa savukeaskin.
Jotkut eivät osanneet edes hahmottaa, missä päin Haminaa voi olla niin kaunis talo. Kun sijainti selvisi, mieleen muistui myös sen entinen ulkoasu.
Talo saattaa olla Haminan vanhin asuinkerrostalo. Virojokelainen Aleksanteri Kuokka rakennutti sen vuonna 1929. Rakennus kantoi nimeä Kuokan talo rakennuttajan kuolemaan saakka – eli vain kaksi vuotta.
Uudeksi nimeksi tuli Wallion talo asunto-osakeyhtiön nimen mukaan.
Yksi ongelma hienossa kerrostalossa oli. Vanha kaksikerroksinen rappaus ja maalit eivät pysyneet puoli metriä paksun tiiliseinän pinnassa.
1960-luvulle tultaessa Haminan kaupunki oli tehnyt jo useita kehotuksia talon julkisivun ehostamisesta.
Lopulta vuonna 1963 talo verhottiin mineriittilevytyksellä, joka peitti rakennuksen vuosikymmenten ajan ja ränsistyi hetki hetkeltä enemmän.
Vuosikymmenen projekti
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Hartikainen kertoo, että Wallion talon julkisivusaneeraus on ollut hänen toivelistallaan hänen puheenjohtajuutensa alusta eli vuodesta 2005 asti. Projektiin meni suunnitteluineen ainakin 10 vuotta.
Haminan kaupunki ei ole puuttunut talon julkisivuun mineriittilevytyksen jälkeen. Hartikainen työskentelee Haminan kaupungin rakennusvalvonnassa valvontainsinöörinä, mutta julkisivuremontti on yksityiselämän projekti.
– Jos taloon olisi tullut kehotus parantaa julkisivua, se olisi tullut juuri minulta!
Hän talon asunnon omistajana tiesi, ettei julkisivuun ollut varaa ennen vesi- ja viemäritöiden velkojen maksamista.
Kun velat saatiin maksettua, seuraava pakollinen projekti oli julkisivu.
Työn suunnitteli ja valvoi kymenlaaksolainen rakennusmestari Jari Harju.
Uuden julkisivurappauksen ja seinien tasoittamisen lisäksi Wallion talossa vaihdettiin ikkunat ja uusittiin katto. Ulko-oviksi vaihdettiin tammiset, jykevät ovet. Viimeisen silauksen antavat uudet kyltit.
Uusi rappaus on kolminkertainen, ja sen pohjalla on verkko. Nyt sen pitäisi kestää.
Pohjoismaista klassismia
Viipurilaisen arkkitehti Jalmari Lankisen suunnittelema Wallion talo on pohjoismaisen klassismin tyylisuunnan mukainen.
Nykyinen pääväri, haalea vihreä, on valikoitu perinnevärien mukaan. Vanhoista valokuvista näkee selvästi, että ovenpielet olivat alkujaankin valkoiset.
Talon alkuperäisestä väristä Hartikaisella ei ole tietoa. Levytyksen alta paljastui kuitenkin vanha rappaus, joka paljasti talon väreinä olleen ainakin rusehtavan punainen ja vaaleanruskea – ja löytyi sieltä vähän vaaleanpunaistakin.
Vihreä valittiin muuttuneen kaupunkikuvan vuoksi. Rakennukset ympärillä ovat tänä päivänä väritykseltään juuri sitä, mitä vanha rappaus paljasti. Nyt vihreä talo erottuu kaupunkikuvasta edukseen.
Hartikainen on itsekin tyytyväinen lopputulokseen, mutta kaupunkilaisten riemukas reaktio on ollut positiivinen yllätys. Kaupunkilaisten ihastus luo toivoa rakennusten hyvästä huolenpidosta – ihan Hartikaisen ammatinkin puolesta.
– Olisi hienoa, jos rakennuksille olisi huoltosuunnitelmat samalla tavalla kuin esimerkiksi autoille on vuosihuollot. Sillä tavalla voisi jo vähän ennakoida sitä, mitä on tulossa.