Hyppää sisältöön

Ränsistyneiden levyjen alta kuoriutui 1920-luvun arvotalo – kaupunki hullaantui rakennuksesta, jonka kauneus oli piilossa vuosikymmeniä

Kun rakennustelineet poistettiin haminalaisen kerrostalon ympäriltä, kaupunkilaiset huokasivat ihastuksesta. Vuosikymmeniä ränsistynyt liki satavuotias talo on jälleen alkuperäisessä hohdossaan.

Vanhan talon oven yläosa ja talonumero 7C.
Haminan torin tuntumassa sijaitsevan Wallion talon julkisivuremontin lopputulos riemastutti kaupunkilaiset. Kuva: Jasmina Kauta / Yle
Jasmina Kauta

Jokin on muuttunut pienen satamakaupungin katukuvassa.

Keväästä asti rakennustelineiden ja hupun suojassa ollut asuinkerrostalo on nyt paljastettu, eikä se näytä enää lainkaan siltä, miltä se näytti vielä vuosi sitten. Ja se on haminalaisten mielestä paras uutinen hetkeen.

Haminan keskustassa, osoitteessa Satamakatu 7, sijaitsevan Wallion talon julkisivuremontti on viimeistelyä vaille valmis.

Remonttisuojan alta esiin tuli arvokkaan näköinen 1920-luvun rakennus, jonka saneerauksessa otettiin mallia alkuperäisistä piirustuksista.

Wallion talo vanhassa ulkoasussaan Haminan Satamakadulla. Valkoiset levyt peittävät talon.
Vihertävä klassismia edustava kerrostalo.
Wallion talo Haminassa oli ennen remonttia lohduttomassa kunnossa. Nyt sitä voi taas ihailla. (Ensimmäinen kuva: Suomen Laatusaneeraus)

Rakennusta ei ollut tunnistaa

Kun rakennus kuorittiin telineiden alta, siitä jaettiin kuvia Facebookin Hamina-ryhmässä.

Kommenttiosio täyttyi ylistävistä ja ihailevista kommenteista. Eräs kommentoija kertoi talosta myös oman muistonsa:

– Sain tilaisuuden vierailla talossa 1960-luvulla, kun lyseon ruotsin kielen opettaja antoi minulle asuntonsa avaimet pyytäen noutamaan sieltä keittiön pöydälle unohtamansa savukeaskin.

Jotkut eivät osanneet edes hahmottaa, missä päin Haminaa voi olla niin kaunis talo. Kun sijainti selvisi, mieleen muistui myös sen entinen ulkoasu.

Vihertävä klassismia edustava kerrostalo.
Talon ikkunat on palautettu neliosaisiksi. Ne korvattiin kaksiosaisilla, yksinkertaisemmilla ikkunoilla jo 1970-luvulla. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Talo saattaa olla Haminan vanhin asuinkerrostalo. Virojokelainen Aleksanteri Kuokka rakennutti sen vuonna 1929. Rakennus kantoi nimeä Kuokan talo rakennuttajan kuolemaan saakka – eli vain kaksi vuotta.

Uudeksi nimeksi tuli Wallion talo asunto-osakeyhtiön nimen mukaan.

Yksi ongelma hienossa kerrostalossa oli. Vanha kaksikerroksinen rappaus ja maalit eivät pysyneet puoli metriä paksun tiiliseinän pinnassa.

Vihertävä klassismia edustava kerrostalo. Kyltti, jossa lukee Nro. 7 Wallion talo.
Wallion talo seisoi Haminan keskustassa läpi talvi- ja jatkosodan pommitusten ja selvisi kolhuilla. Perimätiedon mukaan taloon osui myös pommi, joka osoittautui suutariksi. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

1960-luvulle tultaessa Haminan kaupunki oli tehnyt jo useita kehotuksia talon julkisivun ehostamisesta.

Lopulta vuonna 1963 talo verhottiin mineriittilevytyksellä, joka peitti rakennuksen vuosikymmenten ajan ja ränsistyi hetki hetkeltä enemmän.

Vuosikymmenen projekti

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Hartikainen kertoo, että Wallion talon julkisivusaneeraus on ollut hänen toivelistallaan hänen puheenjohtajuutensa alusta eli vuodesta 2005 asti. Projektiin meni suunnitteluineen ainakin 10 vuotta.

Haminan kaupunki ei ole puuttunut talon julkisivuun mineriittilevytyksen jälkeen. Hartikainen työskentelee Haminan kaupungin rakennusvalvonnassa valvontainsinöörinä, mutta julkisivuremontti on yksityiselämän projekti.

– Jos taloon olisi tullut kehotus parantaa julkisivua, se olisi tullut juuri minulta!

Hän talon asunnon omistajana tiesi, ettei julkisivuun ollut varaa ennen vesi- ja viemäritöiden velkojen maksamista.

Kun velat saatiin maksettua, seuraava pakollinen projekti oli julkisivu.

Vihertävä klassismia edustava kerrostalo.
Marika Hartikainen ei paljasta remontin hintaa, mutta se on hänen mukaansa "joidenkin mielestä kallis ja joidenkin mielestä sopiva". Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Työn suunnitteli ja valvoi kymenlaaksolainen rakennusmestari Jari Harju.

Uuden julkisivurappauksen ja seinien tasoittamisen lisäksi Wallion talossa vaihdettiin ikkunat ja uusittiin katto. Ulko-oviksi vaihdettiin tammiset, jykevät ovet. Viimeisen silauksen antavat uudet kyltit.

Uusi rappaus on kolminkertainen, ja sen pohjalla on verkko. Nyt sen pitäisi kestää.

Pohjoismaista klassismia

Viipurilaisen arkkitehti Jalmari Lankisen suunnittelema Wallion talo on pohjoismaisen klassismin tyylisuunnan mukainen.

Nykyinen pääväri, haalea vihreä, on valikoitu perinnevärien mukaan. Vanhoista valokuvista näkee selvästi, että ovenpielet olivat alkujaankin valkoiset.

Vihertävä klassismia edustava kerrostalo.
Talossa oli vuosikymmeniä yksinkertaisemmat ovet ja ikkunat. Nyt ne on palautettu talon arvolle sopiviksi. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Talon alkuperäisestä väristä Hartikaisella ei ole tietoa. Levytyksen alta paljastui kuitenkin vanha rappaus, joka paljasti talon väreinä olleen ainakin rusehtavan punainen ja vaaleanruskea – ja löytyi sieltä vähän vaaleanpunaistakin.

Vihreä valittiin muuttuneen kaupunkikuvan vuoksi. Rakennukset ympärillä ovat tänä päivänä väritykseltään juuri sitä, mitä vanha rappaus paljasti. Nyt vihreä talo erottuu kaupunkikuvasta edukseen.

Hartikainen on itsekin tyytyväinen lopputulokseen, mutta kaupunkilaisten riemukas reaktio on ollut positiivinen yllätys. Kaupunkilaisten ihastus luo toivoa rakennusten hyvästä huolenpidosta – ihan Hartikaisen ammatinkin puolesta.

– Olisi hienoa, jos rakennuksille olisi huoltosuunnitelmat samalla tavalla kuin esimerkiksi autoille on vuosihuollot. Sillä tavalla voisi jo vähän ennakoida sitä, mitä on tulossa.

Suosittelemme sinulle