Hyppää sisältöön

Poikkeuksellisen heikko sato sekoittaa viljamarkkinoita

Valtakunnallisesti sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hämeessä esimerkiksi ohran ja kauran hehtaarisadot tippuivat reilusti yli tuhannella kilolla.

Viljantähkä
Syysviljat ovat pärjänneet helteissä kevätviljoja paremmin. Kuvituskuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Petri Lassheikki
Avaa Yle-sovelluksessa

Heikko sato on sekoittanut viljamarkkinoita. Tämän vuoden viljasato on 2000-luvun pienin. Valtakunnallisesti sato on lähes 30 prosenttia pienempi kuin keskimääräinen viljasato viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Hämeessä eniten viljellään ohraa. Sen sato tippui noin 28 prosenttia. Kauran osalta lasku oli vieläkin suurempi, 38 prosenttia. Ohran ja kauran hehtaarisadot tippuivat yli tuhannella kilolla. Syynä alhaisiin satoihin on kylvöjen aikaiset runsaat sateet ja kasvukauden aikainen poikkeuksellinen kuivuus.

Vehnän ja rukiin osalta sadon heikentyminen oli maltillisempaa. Tiedot ovat peräisin Luonnonvarakeskuksen satotilaston ennakkotilastosta.

Viljelijöitä rassaa myös lannoitteiden hinnan nousu

Vilja Tavastiassa viljakauppaa hoitava Juha Salovaara kertoo, että heikko sato on sekoittanut viljamarkkinoita.

– Hinnat nousevat viikoittain ja parhaimmassa tapauksessa kaksi kertaa viikossa. Se tarkoittaa, että viljelijöille myyntipäätöksen tekeminen on hyvin vaikeaa. Kukaan ei pysty sanomaan, minne viljan hinta tulee menemään ja minkä verran nousupaineita vielä on.

Salovaara kertoo, että esimerkiksi rehuteollisuudessa sekä mylly- ja mallasteollisuudessa ohran ja kauran tarve on kova. Salovaaran mukaan tilannetta viljelijöiden kannalta hankaloittaa lannoitteiden voimakas hinnannousu. Osalla viljelijöistä on vielä lannoitteet ostamatta ja osa miettii myös vielä tulevia viljelysuunnitelmia.

– Teollisuudella on nyt avaimet käsissä tehdä tulevan satokauden hinta-avauksia. Hinnoittelu tulevalle satokaudelle pitää olla sellainen, että se rohkaisee viljelijöitä viljelemään niitä viljalajeja, mitä teollisuus tarvitsee.

Viljaa välittävässä Vilja Tavastia -osuuskunnassa on mukana 560 viljantuottajaa ympäri maata. Osuuskunnassa mukana olevien tilojen satokasvien viljelypinta-ala on yhteensä noin 66 000 hehtaaria.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme