Hyppää sisältöön

Flunssakausi jyllää nyt tavallista voimakkaampana – ylilääkäri avaa tilanteen syitä ja kertoo, miten suojautua

Talven flunssakausi näyttäisi jylläävän ainakin viime syksyä ja alkutalvea pahempana. Liikkeellä on lukuisia eri viruksia. Influenssakin saattaa iskeä tällä kaudella normaalia voimakkaampana.

mies pesee käsiään
Käsihygienia, kasvomaski ja lähikontaktien välttäminen suojaaa niin koronalta kuin muiltakin hengitystieinfektioilta. Kuva: Marja Väänänen / Yle
Paula Tiainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Talven flunssakausi näyttää jylläävän tavanomaista voimakkaampana. Osa suomalaisista on kärsinyt jopa viikkoja kestävästä nuhasta, yskästä ja kuumesta.

Esitimme flunssakauden viisi keskeisintä kysymystä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järviselle.

Miltä alkutalven flunssakausi tällä hetkellä lääkärin näkökulmasta näyttää?

Selkeää kokonaiskuvaa ei varmaan ole kellään. Esimerkiksi meidän työntekijöillä on kuitenkin tällä hetkellä sairaspoissaoloja enemmän kuin aikaisemmin syksyllä tai viime talvena samaan aikaan. Huonolla onnella influenssakin saattaa tulla normaalia voimakkaampana.

Mitä viruksia on tällä hetkellä erityisesti liikkeellä ja minkälaisia oireita ne aiheuttavat?

Periaatteessa ihan kaikkia hengitystieinfektioviruksia, esimerkiksi rinoviruksia, jotka aiheuttavat nuhakuumetta. Lisäksi RS-virus on sellainen, joka näyttäisi tulevan voimalla. Sehän vie imeväisikäisiä pikkulapsia ihan sairaalahoitoon ja saattaa aiheuttaa epidemioita myös vanhustenhoidossa ja monipuutossairaiden keskuudessa.

Osa suomalaisista on kärsinyt tänä syksynä jopa viikkoja kestävästä flunssasta, mistä tämä johtuu?

Pitkäkestoisuuteen on vaikea ottaa kantaa. Ehkä osin on kyse ihmisten omasta kokemuksesta. Yleensähän sanotaan, että flunssa kestää ilman lääkkeitä kaksi viikkoa ja antibioottikuurin kanssa 14 päivää. Osa ihmisistä yksinkertaisesti oireilee pidempään.

Miten korona, sen aiheuttamat rajoitukset ja toisaalta vapautukset nähdäksesi vaikuttavat eri flunssien ilmaantuvuuteen ja vakavuuteen?

Selvästi tämä tilanne kuvastaa sitä, että kontakteja on ollut enemmän. Esimerkiksi viime talven koronarajoitukset laskivat myös muiden hengitystienfektioiden esiintymistä aika voimakkaasti, vähintään kolmanneksella, ehkä jopa enemmän. Se voi olla tekijä, joka nyt myös voimistaa infektioita. Ihmiset eivät ole kohdanneet viruksia, jolloin ehkä sairastutaan hieman tavallista herkemmin.

Minkälaisia vinkkejä haluat antaa eri tautien välttämiseen tässä tilanteessa?

Kyllä ne ovat ne samat kuin koronaakin vastaan. Käsienpesu, lähikontaktien välttäminen ja maskinkäyttö yleisissä kokoontumisissa ja liikennevälineissä. Toki nämä hengitystieinfektiot hyvin usein leviävät lasten kautta ja heidän kokoontumistaan ei oikein voi eikä ole järkevää täysin estää.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27.11.2021 kello 23 saakka.

Lue myös:

HUSissa lähes 20 lasta sairaalahoidossa RS-viruksen vuoksi – Infektiolääkäri: "Imeväinen saa usein tartunnan päiväkotia käyvältä sisarukseltaan"

Mistä voi erottaa, sairastaako nuhakuumetta, influenssaa vai koronaa?

Luulitko tietäväsi, miten flunssa torjutaan? Pussata saa, mutta silmiä ei kannata hieroa

Suosittelemme sinulle