Hyppää sisältöön

Black Friday meni aivan uudelle tasolle – Lemin kunta kehitti perjantaiksi kikan, jolla se tavoittelee edes muutamaa uutta asukasta

Lemin kunta päätti osallistua Black Friday -päivään ja laittaa kaksi tonttia huutokauppaan. Toiveena on saada edes tonni.

Logo, jossa lukee Lemin kunnan black friday.
Lemin kunta lähti mukaan Black fridayn viettoon. Kuva: Lemin kunta
Petri Kivimäki

Lappeenrannan naapurikunta Lemi ei jäänyt katsomaan vierestä, kun tarjousten päivä Black Friday alkaa.

3 000 asukkaan Lemi kärsii monen muun suomalaisen kunnan tavoin vähenevästä asukasmäärästä. Niinpä kunta kehitti keinon saada kuntaan edes muutama uusi asukas.

Lemin kirjasto ja kirkonkylää.
Lemin kirkonkylän alue on perinteistä omakotitaloaluetta. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Black Friday -perjantaina kunta laittaa huutokauppaan kaksi omakotitalotonttia.

– Itselläni jos olisi vapaa-ajanongelmia, ostaisin toisen itselleni. Itse olen siihen viereen ollut kahta taloa rakentamassa, että ei se huono paikka ole, naurahtaa Lemin vt. kunnanjohtaja Tommy Vesterlund.

Toiveena edes tonni

Huutokaupattavia tontteja on kaksi. Toinen sijaitsee Lemin kirkonkylällä ja toinen reilun 11 kilometrin päässä Kuukanniemen asutusalueella.

Kooltaan ne ovat noin 1 200 neliömetriä, ja rakennusoikeutta niissä on noin 300 neliömetriä.

– Kyllä minä toivon, että parin tonnin hujakoille hinta tulisi. Kaikki mikä on tonnin päälle, on hurjan hyvä, sanoo vt. kunnanjohtaja Tommy Vesterlund.

Tonttien pohjahinta on 200 euroa. Tarkoitus oli siten saada omat kulut huutokaupasta pois, ettei kauppa menisi aivan tappiolle. Normaalihinta tonteille olisi noin 2 000–3 000 euroa.

– Onhan tämä kunnallekin vähän sellainen mainoskampanja. Jos 200 euroa joutuu tontista maksamaan, niin ei se ole paha hinta. Kaupanvahvistaja ottaa 120 euroa, sanoo Vesterlund.

Lemin kunnanvirasto.
Lemin kunnanvirastolla odotetaan kovasti kuntaan uusia asukkaita. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Ajatus Black Friday -huutokaupasta tuli jo kesällä valtuustoaloitteesta. Siinä kehotettiin nimenomaan tarttumaan Black Friday -tapahtumaan.

– Suurin houkute kunnalle ja varsinainen ajatus koko huutokaupassa on, että saadaan uusia asukkaita. Koulut ovat tonttien lähellä.

Vireyttä kuntaan

Vt. kunnanjohtaja Tommy Vesterlundin katse on jo ensi yössä. Hän aikoo itse katsoa, miten kauppa kello 00.01 lähtee liikkeelle.

Usein huutokaupoissa vauhti kiihtyy loppua kohden juuri vähän ennen kuin huutokauppa päättyy. Niinpä vt. kunnanjohtajankin perjantai-ilta saattaa venyä.

– Eihän se tarvitse kuin 2–3 kiinnostunutta kilpailemaan yhdestä tontista, niin kauppa kiihtyy. Innolla odotan mitä tuleman pitää.

Nyt myytävät tontit eivät jostain syystä ole menneet aiemmin kaupaksi. Vesterlund arvelee, että niitä ei vain ole markkinoitu tarpeeksi.

Lemin kotiseutumuseon kyltti.
Lemillä syödään särää. Siksi kunnassa on kaksi säräravintolaa. Kuva: Riitta Väisänen / Yle

Myytäville tonteille on Vesterlundin mukaan helppo rakentaa.

– Niissä on infra valmiina. Kuukanniemen tontilta näkyy järvikin.

Kun huutokauppa on ohi, pitää Lemin kunnanvaltuuston vielä määräysten mukaan hyväksyä kauppa. Ostajilla on pari vuotta aikaa aloittaa rakentaminen tai ainakin hakea rakennuslupaa.

Tommy Vesterlund on normaalisti kunnan tekninen johtaja, mutta hoitaa kunnanjohtajan tehtäviä vielä muutaman päivän ajan. Uusi kunnanjohtaja Kati Rekola aloittaa virassa joulukuun alussa.

– On ollut kiva touhuta vähän tällaista erikoisempaakin juttua, sanoo Vesterlund.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle