Hyppää sisältöön

Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Viime vuonna Suomessa rekisteröitiin lähes 49 000 koiraa. Pentujen rekisteröinnit ohittivat ensimmäistä kertaa tilastointihistoriassa syntyneiden lasten määrän.

Päivän ikäiset labradorinnoutajapennut ovat Akka-emonsa nisillä pentulaatikossa.
Ylen pentuliveä on katsottu jo noin kaksi miljoonaa kertaa. Akka-emo synnytti eilen suorassa lähetyksessä yhdeksän pentua. Kuva: Pentulive / Yle Tiede
Johannes Blom
Avaa Yle-sovelluksessa

Tilastokeskus kertoo, että koiranpentujen rekisteröinnit ohittivat Suomessa ensimmäistä kertaa syntyneiden lasten määrän.

Vuonna 2020 rekisteröitiin Kennelliiton mukaan noin 48 900 koiraa. Uusien rekistöintien määrä kasvoi yli kahdeksalla prosentilla edeltäneestä vuodesta.

Vaikka pennut ohittivat vauvat ensimmäistä kertaa tilastointihistoriassa, kasvoi myös ihmislasten syntyvyys hieman ensimmäisenä koronavuonna.

Tilastokeskuksen väestönmuutostiedot kertovat, että syntyvyyden yhdeksän vuotta jatkunut lasku pysähtyi vuonna 2020, kun lapsia syntyi noin 850 enemmän kuin toissa vuonna.

Koirabuumi on kasvanut Suomessa selvästi korona-aikana, kun ihmiset ovat viettäneet enemmän aikaa kodeissaan. Sosiaalisten kontaktien harventuminen on saanut monet hakemaan seuraa koirakaverista.

Keväällä Kennelliitto osoitti myös huolensa ilmiöstä. Koirien pentukurssit täyttyivät vauhdilla, ja useissa paikoissa niitä ei pystytty edes järjestämään epidemiatilanteen takia.

Korona-aika on muuttanut myös koirien arkea, kun omistajat ovat etätöissä kotona. Osa pennuista ei osaa rauhoittua tai totu olemaan yksin, kun arki palaa normaalimmaksi.

Keskiviikkoiltana Suomeen syntyi ainakin yhdeksän uutta labradorinnoutajaa

Suomen suosituin koirarotu viime vuonna oli labradorinnoutaja, joka on keikkunut suosituimpien rotujen listalla jo yli vuosikymmenen. Noutajan suosio ei osoita järkkymisen merkkejä: vuonna 2020 rodun rekisteröinnit ohittivat aiempien vuosien ennätyksensä.

Keskiviikkoiltana 24. marraskuuta Suomeen syntyi ainakin yhdeksän uutta labradorinnoutajaa, kun Ylen suursuosion saaneen Pentuliven pirkanmaalaisemo Akka saattoi pentueensa maailmaan suorassa lähetyksessä.

Vastasyntyneet pennut ovat Akka-emon nisillä.
Akka on väriltään musta, mutta kantaa perimässään myös keltaista väriä. Enimmäkseen pennut olivat emonsa värisiä, mutta joukkoon mahtui myös kaksi keltaista. Kuvakaappaus pentulivestä. Kuva: Pentulive / Yle Tiede

Noin 300-grammaiset pennut on nyt nuoltu puhtaiksi, ja ne ovat aloittaneet ahkeran ruokailun emon nisillä. Pennut tunnistavat emonsa hajusta ja ovatkin vielä puhtaasti nenänsä varassa. Silmät avautuvat vasta päivien päästä ja korvakäytävät kolmeviikkoisina.

Maanantaina alkanutta livelähetystä on tähän mennessä katsottu jo lähes kaksi miljoonaa kertaa. Katselutunneissa mitattuna suomalaiset ovat viettäneet pentujen parissa yhteensä jo yli 80 000 tuntia.

Livelähetys pentulaatikosta jatkuu noin kahdeksan viikon ajan, kunnes pennut tulevat luovutusikään.

Löytyykö koirakuumetta? Entä oletko sinä katsonut Pentuliveä? Voit keskustella aiheesta 26.11. kello 23:een saakka.

Katso pentujen kuulumisia Ylen pentulivessä:

Kasvattaja punnitsi kaikki yhdeksän pentua – katso videot vastasyntyneiden tärkeimmistä hetkistä

Lue myös:

Korona-ajan eristyneisyys näkyy koiranpentujen käytöksessä – Effy-mäyräkoiralla on ollut vaikeuksia sosiaalisuudessa

Suosittelemme