Hyppää sisältöön

Ranskalaiskalastajat uhkaavat tukkia Kanaalitunnelin protestina kalastuslupakiistaan Britannian kanssa

Ranskalaiskalastajien mukaan Britannia ei noudata EU:n ja Britannian välistä kauppasopimusta, sillä ranskalaiskalastajat eivät ole saaneet lupia kalastaa Britannian aluevesillä.

Ranskan ja Britannian kiista kalastusoikeuksista kiihtyy. Trooolarin miehistö irroittaa kaloja verkosta Englannin kanaalin vesillä lokakuussa. Kuva: Vickie Flores / EPA

Britannian ja Ranskan välinen kalastuskiista on saanut ranskalaiset kalastajat raivoihinsa.

Ranskalainen kalastajien unioni uhkaa tukkia Britannian ja Ranskan välisen merenalaisen tunnelin eli Kanaalitunnelin.

Kanaalitunnelin tukkimisen lisäksi ranskalaiskalastajat kertovat aikovansa estää lauttaliikenteen kolmeen tärkeimpään Englannin kanaalin satamakaupunkiin Ranskan puolella.

– Haluamme osoittaa kykymme vastata Britannian provosoivaan, halveksivaan ja nöyryyttävään asenteeseen, ranskalaiskalastajien edustaja Gerard Romiti laukoi.

Mistä kiistassa on kyse?

Kalastusoikeudet olivat yksi Britannian EU-eroa seuranneiden kauppaneuvottelujen vaikeimmista kysymyksistä.

Brexitin myötä Britannialla on yksinoikeus kalastamiseen sen aluevesillä, kun taas Britannian ollessa EU:n jäsen saivat ranskalaiskalastajat kalastaa Britannian aluevesillä.

Osana neuvotteluja sovittiin, että ranskalaiskalastajat saavat jatkossakin kalastaa Englannin kanaalin alueella.

Ranskalaisille kalastajille asetettiin kuitenkin uusia ehtoja kalastuslupien saamiseksi.

Esimerkiksi Britanniaan kuuluvien Jerseyn saarten alueelle halajavien kalastajien on pitänyt todistaa, että kalastaminen muodostaa merkittävän osan heidän elannostaan historiallisesti.

Ranskalaiskalastajia pännii erityisesti se, etteivät he ole saaneet tarpeeksi lupia kalastaa Jerseyn lähivesillä. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Jerseyn ja Guernseyn itsehallinnolliset brittisaaret ovat lisäksi toistuvasti jättäneet myöntämättä kalastuslupia ranskalaisille.

Ranska pitää toimintaa EU:n ja Britannian kauppasopimuksen vastaisena. Ranskalaiskalastajat ovat lisäksi toistuvasti valittaneet hankalasta lupabyrokratiasta.

Britannia sanoo noudattavansa sopimusta

Britannia ei niele ranskalaiskalastajien syyttelyä. Se kertoo kunnioittavansa tehtyä kauppasopimusta.

– Olemme pettyneitä tähän uhkailuun. Ranskan pitää varmistaa, ettei mitään laitonta pääse tapahtumaan, pääministeri Boris Johnson kertoi tiedottajansa kautta.

Panokset ovat olleet jo pitkään kovat maiden välisessä kiistassa.

Viime kuussa Ranskan viranomaiset ottivat haltuunsa brittiläisen troolarin Ranskan aluevesillä ja saattoivat sen Le Havren satamaan.

Partiovene HMS Tamar saapui toukokuussa Jerseyn edustalle "suojaamaan" paikallisia kalastajia. Aluksen kuva on heinäkuulta 2020. Kuva: Neil Watkin / AOP

Tämän vuoden toukokuussa Britannia puolestaan lähetti kaksi sen laivaston partiovenettä suojelemaan omia kalastajiaan Jerseyn lähistölle.

Euroopan unioni on antanut Britannialle aikaa joulukuun 10. päivään asti ratkaista ranskalaiskalastajien lupakiista.

Lisää aiheesta:

Ranskan ja Britannian kalastuskiista uhkaa yltyä kauppasodaksi – mistä riidassa oikein on kyse? Lue vastaukset viiteen kysymykseen

Englannin ja Ranskan kalastuskiista ylikierroksilla – Ranska uhkasi katkaista Jerseyn sähköt ja Britannia lähetti partioveneitä kalastajien laineille

Suosittelemme sinulle