Hyppää sisältöön

Helsingistä Joensuuta kohti lähtenyt reittikone joutui vaaratilanteeseen heti ilmaan noustuaan – Otkes tutkii tapausta

Tilanteesta selvittiin säikähdyksellä, mutta "tieto ehti lähteä järjestelmiin".

Finavia ei tarkenna, millaisesta vaarasta oli kyse. Kuvituskuva Amapola Flyg -yhtiön Fokker 50 -lentokoneesta Joensuun kentältä lokakuulta 2021. Kuva: Jari Tanskanen / Yle
STT–Yle

Helsingistä Joensuuhun matkalla ollut reittikone joutui vaikeuksiin heti nousun jälkeen ja joutui palaamaan takaisin kentälle torstaina illalla viiden jälkeen. Vaaraa aiheutui Finavian STT:lle antamien tietojen mukaan vain kyseessä olleelle reittikoneelle.

Finavia ei tarkenna, millaisesta vaarasta oli kyse. Myöskään reittikoneen matkustajamäärää Finavia ei kerro.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen suuresta ilmaliikenneonnettomuudesta heti vaaratilanteen synnyttyä, ja paikalle lähetettiin yhteensä 15 pelastusyksikköä. Kone kääntyi nousun jälkeen heti takaisin ja pystyi laskeutumaan normaalisti Helsinki-Vantaan kentälle.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) kertoi myöhään torstai-iltana Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)tekevänsä alustavaa tutkintaa matkustajakoneelle sattuneesta vaaratilanteesta. Otkesin mukaan koneessa oli 34 henkilöä, mutta henkilövahinkoja ei syntynyt.

Lentoyhtiö voitti reitin kilpailutuksen

Tapahtuneesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan konetta lensi Amapola Flyg -niminen lentoyhtiö ja kone oli tyyppiä Fokker 50. Finavia vahvistaa kyseiset tiedot.

Ilta-Sanomien mukaan Amapola Flyg on ruotsalainen rahtilentoyhtiö, jonka omistaa sijoitusyhtiö Salénia AB. Lehti kertoo, että yhtiö on vuodesta 2018 lähtien liikennöinyt myös joitakin Ruotsin sisäisiä matkustajalentoja ja voitti Joensuun reitin kilpailutuksen.

– Siinä tuli lento-onnettomuusvaara Amapolalle. Kone kääntyi nousun jälkeen heti takaisin ja laskeutui normaalisti kello 17.19. Mitään lento-onnettomuutta ei ole todellakaan ollut, mutta tieto ehti lähteä järjestelmiin, Finavia kommentoi.

Juttua päivitetty 25.11. kello 23.15: Lisätty tieto siitä, että Onnettomuustutkintakeskus tekee alustavaa tutkintaa tapauksesta.

Tämä uutinen julkaistiin vahingossa niin, että siitä tuli Ylen Uutisvahti-sovelluksen käyttäjille Herätys-ilmoitus. Pahoittelemme.

Suosittelemme sinulle