Hyppää sisältöön

Tutkijat havaitsivat Etelä-Afrikassa huolestuttavan koronamuunnoksen, jota vastaan rokotteet eivät välttämättä suojaa tehokkaasti

Britannia ja Israel keskeyttävät muunnoksen vuoksi kaikki lennot eteläisen Afrikan maista.

Nyt käytössä olevat rokotukset eivät välttämättä suojaa uudelta variantilta yhtä tehokkaasti. Kuva: Silja Viitala / Yle

Etelä-Afrikassa on havaittu huolestuttava koronavirusmuunnos, jossa on epätavallisen suuri määrä mutaatioita.

Tutkijoiden mukaan variaatiossa on ehkä jopa tuplasti enemmän muunnoksia kuin delta-variantissa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nyt käytössä olevat rokotukset eivät välttämättä suojaa taudilta yhtä tehokkaasti. Lisäksi tauti saattaa levitä ärhäkämmin ja ohittaa herkemmin elimistön immuunipuolustuksen.

Aiheesta kirjoittavat muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun) ja The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Variantti on nimeltään B.1.1.529 ja Maailman terveysjärjestö WHO nimennee sen tänään perjantaina kreikkalaisella aakkosella. BBC:n mukaan muunnosta on Etelä-Afrikan lisäksi havaittu Botswanassa ja Aasian Hongkongissa. Yhteensä tartuntoja on kirjattu kymmeniä.

– Tämä variantti yllätti meidät. Se on tehnyt ison hypyn evoluutiossa ja siinä on enemmän mutaatioita, mitä odotimme, sanoo professori Tulio de Oliveira BBC:lle.

Se, että mutaatioita on paljon, ei automaattisesti tarkoita pahaa. Tutkijat pyrkivätkin nyt selvittämään, miten kyseiset mutaatiot käyttäytyvät.

Huolestuttavaa on se, että Etelä-Afrikassa nyt havaittu virus on hyvin erilainen kuin Kiinan Wuhanissa epidemian alkuvaiheessa levinnyt virus. Tämä merkitsee, etteivät rokotteet välttämättä suojaa siltä tehokkakasti.

Tutkijoiden mukaan on kuitenkin vielä on liian aikaista sanoa, miten variantin poikkeuksellisen monet mutaatiot vaikuttavat rokotteiden tehokkuuteen.

Britannia aikoo kieltää tänään kaikki lennot Etelä-Afrikasta sekä sen naapurimaista Namibiasta, Lesothosta, Botswanasta, Eswatinista ja Zimbabwesta. Niin ikään Israeliin ei pääse muunnoksen vuoksi enää eteläisen Afrikan maista.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27.11. klo 23:een asti.

Ylen päivittyvä koronaseuranta.

Suosittelemme sinulle