Hyppää sisältöön

Vaasan kirkko, Pohjanmaan museo ja Alskatintien kävelysilta hohtavat oransseina – kyseessä naisten kokemaa väkivaltaa vastustava maailmanlaajuinen kampanja

Kyseessä on maailmanlaajuinen kampanja YK:n naisjärjestö UN Women kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota aiheeseen valaisemalla tunnettuja rakennuksia oranssiksi.

lskatintien kävelysilta oranssin värisenä
Vaasan kaupunki osallistuu Oranssit päivät-kampanjaan, joka vastustaa naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Kuvassa Alskatin silta. Kuva: Vaasan kaupunki / Ilari Rautiainen
Ulla Kuivasmäki

Vaasan kaupunki osallistuu tänäkin vuonna Oranssit päivät -kampanjaan. Kampanja vastustaa naisiin ja tyttöhin kohdistuvaa väkivaltaa.

Oranssit päivät -kampanja näkyy kaupunkilaisille rakennusten valaisemisella oranssiksi. Tänä vuonna oranssiksi valaistaan mm. Alskatintien kävelysilta ja Pohjanmaan museon rakennus.

Lisäksi Vaasan pääkirjaston edessä oleviin puihin ripustetaan oransseja neulegraffiteja. Oranssi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen väri. Se symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Kampanjaan Vaasassa kuuluu myös tapahtumia mm. Pohjanmaan museolla ja kirjastossa.

Myös Vaasan seurakuntayhtymä sekä suomalainen ja ruotsalainen seurakunta osallistuvat kampanjaan. Vaasan kirkko valaistaan 22-29 marraskuuta, ja myös Vetokannaksen kirkko on mukana kampanjassa.

Kuvassa on Vaasan kirkko oranssiksi valaistuna.
Vaasan kirkko on valaistu oranssiksi kampanjan ajaksi. Kuva: Anna Wikman

Oransseina hohtaa rakennuksia eri puolilla maailmaa

Oranssit päivät on yksi suurimmista YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kampanjoista, jota vietetään myös Vaasassa 25.11-10.12.2021.

Kyseessä on maailmanlaajuinen kampanja YK:n naisjärjestö UN Women kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota aiheeseen valaisemalla tunnettuja rakennuksia oranssiksi. Muun muassa Empire State Building New Yorkissa, EU-parlamentti Strasbourgissa, ja Gisan pyramidit Egyptissä muuttuvat oranssiksi.

Suomessa kampanjaan osallistuu kymmeniä kaupunkeja.

YK:n naisjärjestön mukaan joka kymmenes minuutti nainen kuolee väkivaltaan läheisensä käsissä. Joka kolmas nainen kohtaa elämänsä aikana väkivaltaa, ja Suomi on EU:n toiseksi vaarallisin paikka naiselle elää.

Kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää vietetään vuosittain 25. marraskuuta – päivänä, jolloin kolme Mirabalin sisarusta murhattiin raa’asti Dominikaanisessa tasavallassa vuonna 1960. Edelleen joka päivä arviolta 238 naista kuolee väkivaltaisesti.

Oranssit päivät-kampanja loppuu YK:n ihmisoikeuksien päivänä 10.12.

Vaasassa on tapahtumia Oranssit päivät -kampanjan yhteydessä

Pohjanmaan museon yleisöopastuksilla pohditaan naisten yhteiskunnallista asemaa ja tutustutaan kulttuurihistorialliseen Vaasa 400-näyttelyyn. Yleisöopastukset ovat perjantaina 26.11. klo 17 ruotsiksi ja klo 18 suomeksi sekä lauantaina 27.11. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 ja klo 15 suomeksi.

Sukupuolittunutta väkivaltaa kokee maailmanlaajuisesti noin joka kolmas nainen. Vaasan ensi- ja turvakoti ry ja Länsi-Suomen rikosuhripäivystys esittäytyvät Pohjanmaan museon aulassa lauantaina 27.11. klo 13–15.30. Päivän aikana kuullaan Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtajan puheenvuoro klo 15 sekä Länsi-Suomen rikosuhripäivystyksen aluejohtajan puheenvuoro klo 15.30.

Pohjanmaan museo on avoinna perjantaina 26.11. klo 10-20. Museoon pääsee lauantaina 27.11. klo 10-17 maksutta Vaasan kaupungin kirjastokorttia näyttämällä.

Pääkirjaston aulassa on myös esillä aiheeseen liittyvää lainattavaa kirjallisuutta. Paikalliset naisjärjestöt järjestävät torstaina 9.12. klo 16.30-18.30 seminaarin aiheesta seksuaalinen häirintä osana oranssien päivien kampanjaa. Seminaari pidetään pääkirjaston Draama-salissa.

–Naisiin kohdistuva väkivalta ei lopu jos siihen ei rohkeasti puututa. Kyseessä ei ole ”muiden” ongelma, vaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tapahtuu kaikissa maailman maissa, kulttuureissa ja sosiaalisissa luokissa. Valitettavan paljon myös Vaasan seudulla. Ongelma vaikuttaa vahingollisesti meihin kaikkiin sukupuolesta riippumatta, ja kutsunkin kaikki vaasalaiset ottamaan osaa oranssien päivien kampanjaan, kukin itselleen sopivalla tavalla. Älä ole asian hiljainen hyväksyjä, sanoo Elina Viitasaari UN Women Suomen hallituksen jäsen.

Suosittelemme sinulle