Hyppää sisältöön

Vaikea pala vaati lisää pureskelua, Essote ottaa aikalisän talousarvion käsittelyyn: "Kyllä tilanne on tosi hankala"

Henkilöstön palkkojen yhtenäistäminen sote-uudistuksen yhteydessä tietää Essotelle lähes 30 miljoonan euron lisäkustannuksia tänä ja ensi vuonna. Taloutensa kanssa jo valmiiksi ahtaalla olevat jäsenkunnat ovat takajaloillaan.

Essoten hallitus korosti torstaina olevansa sitoutunut siihen, että henkilöstön palkat yhtenäistetään, vaikka palkkakulut kasvavat. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän Essoten vaikeiksi äityneistä talousasioista ei torstaina saatu päätöstä aikaan, vaan kuntayhtymän hallitus päätti osittain siirtää niiden käsittelyä ja osittain palauttaa ne vielä valmisteluun.

Kuntayhtymän johtajan Risto Kortelaisen esityksestä ensi vuoden talousarvio siirrettiin käsiteltäväksi joulukuussa siten, että se saadaan valtuuston käsittelyyn joulun alla.

Kuluvan vuoden talousarvion muutos puolestaan palautettiin äänestyksen jälkeen vielä uudelleen valmisteluun.

Erityisen vaikea pala Essotelle on henkilöstön palkkojen yhtenäistäminen eli harmonisoiminen sote-uudistuksen edellyttämällä tavalla. Käytännössä palkkakulut kasvavat, kun henkilöstön työnantaja uudistuksen yhteydessä vaihtuu uuteen hyvinvointialueeseen.

Kustannuksia syntyy, kun työntekijöiden palkkoja yhtenäistetään ja sovitetaan toisiinsa. Essoten jäsenkunnille se tietää lisää menoja, mikä on herättänyt kunnissa tyytymättömyyttä.

– Kyllä se oli tiedossa, että palkkoja täytyy harmonisoida, mutta aluksi kyse oli yhtenäistämisestä mediaanitasoon. Työoikeus Kajaanissa teki kuitenkin ratkaisun, että palkat pitää yhtenäistää korkeimman mukaan, mikä nostaa tietenkin kustannuksia, selittää kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Arto Seppälä.

Essoten mukaan palkkojen yhtenäistämisen kustannukset ovat tällä hetkellä yhteensä 29,3 miljoonaa euroa, jotka jakautuvat vuosille 2021 ja 2022.

Palkkaharmonisoinnin seurauksena kuntayhtymän loppuvuoden talousennuste näyttää 9,5 miljoonan euron alijäämää, jonka kattamista esitettiin vuoden 2021 talousarvion muutoksella.

– Me Essotessa ymmärrämme kuntien tilanteen täysin, emme yhtään aliarvioi sitä. Kyllä se tilanne on tosi hankala, Seppälä sanoo.

Essoten hallitus kuitenkin korostaa olevansa sitoutunut siihen, että palkkojen yhtenäistäminen toteutetaan. Puheenjohtaja Seppälänmukaan tilanteen ratkaiseminen edellyttää todennäköisesti apua valtiolta.

– Apua olisi ehkä pitänyt huutaa jo aikaisemmin, mutta tässä nyt luodaan painetta valtion poliittisille päätöksentekijöille ja virkamiehille. Täytyy muistaa, että me emme ole ainoa kuntayhtymä, joka on tässä tilanteessa.

Juttua ja otsikkoa muokattu ja täydennetty 26.11. klo 7.45 Arto Seppälän haastattelun perusteella.

Suosittelemme sinulle