Hyppää sisältöön

Eläinlääkärin arki on kiireistä ja yksinäistä eikä avoimiin työpaikkoihin ole tulijoita – Keski-Suomessa helpotusta löytyi yhteispäivystyksestä

Pohjoisessa Keski-Suomeassa kärsittiin monen muun seutukunnan tavoin vuosia vakavasta eläinlääkäripulasta. Vaikka työpaikkoja oli auki, hakemuksia ei tullut.

Eläinlääkäripulaan on saatu helpotusta Pihtiputaalla aloittaneesta yhteispäivystyksestä. Kunnaneläinlääkäri Kiia Aniranta pitää uusia tiloja merkittävänä parannuksena. Video: Timo Hytönen / Yle
Timo Hytönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Syrjäisten maaseutukuntien eläinlääkärien arki on kiireinen, hoidettavia eläimiä on laajalla alueella ja matkoihin kuluu aikaa. Samaan aikaan saattaa olla myös päivystysvastuu eli autossa toistuvasti soiva puhelin on eläinlääkäreille liiankin tuttua arkea.

Työ on usein yksinäistä ja vastuuta potilaiden hoidosta ei voi jakaa. Nämä ovat myös syitä siihen, että lääkärit eivät ole pohjoisen Keski-Suomen kuntiin etsiytyneet.

Nyt on toisin: neljä vakinaista eläinlääkäriä on aloittanut uusissa ja moderneissa yhteispäivystystiloissa Pihtiputaalla.

Yhteensä laskien koko pohjoisen Keski-Suomen kahdeksan kunnan alueella työskentelee nyt laskennallisesti 8,3 eläinlääkäriä eli kaikki virat on saatu viimein täytettyä.

Uusien tilojen mukana ratkesi lääkäripulan lisäksi moni muukin ongelma, näin kertoo kunnaneläinlääkäri Kiia Aniranta.

– Olen tykännyt uusissa tiloissa olla. Tämä on ihan huomattava parannus siihen nähden, mitä oli aikaisemmin.

Enää ei tarvittse sovittaa samojen seinien sijaan toisiinsa sopimattomia töitä:

– Eii tarvitse enää pestä likaisia välineitä samoissa työtiloissa, joissa tehdään hyvää hygieniaa vaativia toimenpiteitä, Aniranta kiittelee.

Hevosten pakkopilttuu Pihtiputaan eläinlääkärien päivystystilassa.
Putaanportin eläinlääkintätiloissa voidaan hoitaa hevosia. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Jatkossa myös suureläimä eli esimerkiksi hevosia voidaan hoitaa Pihtiputaan uudella eläinlääkäriasemalla. Siihen on tilat ja hevosten kuljetusajoneuvolla tai -vaunulla pääsee aivan nurkalle.

– Toivottavasti saadaan myös hevospotilaita tänne. Täällä voidaan tehdä esimerkiksi hevosten hammashoitoja, kuten hammasten raspausta, Aniranta kertoo.

Helpotusta yksin urakointiin

Neljän lääkärin työyhteisö on paineista ja vastuullista työtä tekeville lääkäreille tärkeää.

– Varsinkin, kun olen vielä urani alkuvaiheessa. Voin esimerkiksi pyytää, että voisitko tulla kurkkaamaan, miltä tämä potilas sinun mielestäsi näyttää, Aniranta sanoo.

Tärkeää on myös se, että työn jakaminen onnistuu: nyt Pihtiputaan eläinlääkäriasemalla työskentelevät lääkärit, osa-aikaiset ja sijaiset pystyvät jakamaan päivystyvuoroja joustavammin.

Eläinlääkäreistä maanlaajuinen pula

Pohjoinen Keski-Suomi ei ole tuskaillut yksin eläinlääkintäongelmiensa kanssa. Pulmat koskevat koko maata. Toimivia ratkaisumalleja kaivattaisiin siis kipeästi muuallakin.

Pohjoisen Keski-Suomen ympäristötoimen vs. toimialajohtajan Seppo Lappalaisen mukaan yksi iso ja visainen pohdinnan aihe oli uuden yhteispäivystyksen sijainti.

– Kyllä hyötyeläinten määrä oli tässä ratkaiseva. Pihtiputaalla on yksinkertaisesti huomattavasti enemmän hyötyeläimiä, Lappalainen toteaa.

Pohjoiseen Keski-Suomeen mallia haettiin naapurimaakunnasta eli Pohjois-Pohjanmaan Haapajärveltä. Seppo Lappalainen uskoo, että ratkaisua voitaisiin hyvin soveltaa myös muualla Suomessa.

– Tässä on hyvin monta etua. On ammatillinen tuki ja käytännön apua vaikeammissa operaatioissa. Eläinlääkärithän tyypillisesti toimivat yksinään ja monesti myös valittavat yksinäisyydestä työssään. Tämä auttaa nyt siihen.

Keskustelu aiheesta auki 3.12. kello 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle