Hyppää sisältöön

Toiveissa majakka ja pyykinpesukone – Liperin Kirkkolahden kehittämisprojektissa kuultiin kuntalaisia

Alueesta toivotaan monipuolista palvelukeskittymää, joka palvelee sekä kuntalaisten että matkailijoiden tarpeita.

Projektipäällikkö Lauri Jänis
Kuva: Annika Lius / Yle
Annika Lius

Liperin Kirkkolahden kehittämisprojektin viimeisimmässä vaiheessa toteutettiin kysely, jossa kuntalaiset saivat kertoa omia kehitysideoitaan alueelle.

Projektipäällikkö Lauri Jäniksen mukaan kyselyyn tuli yhteensä noin 200 vastausta. Vastaajat olivat pääosin työikäisiä ja asuivat muualla kuin Liperin kirkonkylällä.

Vastaajamäärä yllätti Jäniksen positiivisesti.

– Julkiseksi kyselyksi tuli todella paljon vastauksia. Saimme paljon tietoa siitä, mihin suuntaan aluetta halutaan kehittää.

Jäniksen mukaan on erityisen tärkeää, että Kirkkolahtea kehitetään yhdessä kuntalaisten, mökkiläisten ja paikallisten yritysten kanssa. Yhteistyö onkin ollut tähän saakka hyvää.

– Alue on monille tärkeä ja herättää paljon tunteita. Haluamme, että Kirkkolahti säilyttää ihmisten arjessa merkityksen juuri sellaisena paikkana, johon liittyy muistoja ja tunteita.

Melontaa, uimaranta, kahviloita ja leikkipuisto

Kirkkolahdesta toivotaan monipuolista palvelukeskittymää, joka palvelee sekä kuntalaisten että matkailijoiden tarpeita.

– Lähtökohtana on tehdä alueesta kuntalaisten, mökkiläisten ja matkailijoiden kohtaamispaikka, jossa on tarjolla monipuolisesti palveluita, Jänis summaa.

Kuntalaiskyselyssäkin nousi esiin nimenomaan tarve kaikkien yhteiselle alueelle, jossa voi ulkoilla, käydä kahvilla, vuokrata kanootin tai piipahtaa lasten kanssa leikkipuistoon.

Jänis muistuttaa, että laadukkaat ja monipuoliset palvelut

Majakka piirrettiin alustavaan karttaan

Kyselyn tuloksia ja siinä esiin tulleita konkreettisia ehdotuksia pyritään viemään käytäntöön mahdollisimman kattavasti. Kaikki ei tietenkään ole mahdollista, mutta pari esimerkkiä Jäniksellä on jo antaa.

– Yksi toive oli, että tekisimme Kirkkolahteen majakan. Ei tietenkään mitään merenkulullista, oikeaa majakkaa, vaan lähinnä sellaisen maamerkin. Se on nyt piirretty suunnitelmakarttaan.

Yksi arkisempi toive oli pyykinpesumahdollisuus esimerkiksi mökkiläisille ja matkailijoille. Nyt samaisessa kartassa aivan lähellä majakkaa onkin huoltorakennus, jonne on tarkoitus sijoittaa pyykkikone.

Liperin Kirkkolahden kehitysprojekti on määrä saattaa loppuun vuosikymmenen puoliväliin mennessä.

Lisää Pohjois-Karjalan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle