Hyppää sisältöön

Energiaturpeen tuottaminen lakkaa ensi vuonna – Neovan turvetuotantoalueiden määrä pudonnut muutamassa vuodessa lähes kymmenesosaan

Energiaturpeen kysyntä on laskenut nopeasti vuodesta 2019 lähtien. Jo tänä vuonna jyrsinpolttoturpeen tuotanto oli vähäistä.

Energiaturvetta kasassa turvesuolla. Kuva vuodelta 2019. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Energiaturpeen kysyntä on romahtanut muutamassa vuodessa, eikä Neova tuota sitä enää ensi vuonna.

Neovan talousjohtaja Jarmo Santala sanoo, että energiaturpeen kysynnän lasku alkoi muuttua jyrkemmäksi vuonna 2019, jonka jälkeen vuositasolla pudotusta on ollut 25–30 prosenttia.

– Tänä vuonna energiaturvetta tuotettiin enää alle miljoona kuutiota, sanoo Santala.

Santala sanoo, että energiaturvetta on varastoissa vielä tuleviksi vuosiksi niille asiakkaille, jotka sitä vielä tarvitsevat.

Päätoimipaikkaansa Jyväskylässä pitävän Neovan aktiivisessa tuotannossa olevien turvetuotantoalueiden määrä on muutamassa vuodessa pudonnut noin 50 000 hehtaarista noin 15 000 hehtaariin. Yhtiöllä on huippuvuosina ollut tuotantoalueita noin 100 000 hehtaaria.

Jatkossa yhtiö keskittyy jatkossa kasvu-, kuivike- ja aktiivihiiliturpeen tuottamiseen.

– Aktiivinen tuotantopinta-ala on tällä hetkellä alle 0,2 prosenttia Suomen suopinta-alasta, sanoo Santala.

Yhtiö on sitoutunut joko metsittämään tai ennallistamaan kosteikoiksi käytöstä poistetut tuotantoalueet.

Energiaturpeesta luopuminen tarkoittaa Neovalle yhden aikakauden päättymistä, sillä energiaturpeen tuottaminen on viime vuosikymmeninä ollut yhtiön pääliiketoimintaa. Santalan mukaan on ollut selvää, että energiaturpeesta luovutaan, mutta hänen mukaansa vauhti, jolla kysyntä alkoi laskea, oli odotettua nopeampi.

– Merkittävin syy kysynnän nopeaan laskuun oli päästöoikeuden hinnan kohoaminen. Yhdessä energiaveron kanssa se on aiheuttanut, että meidän asiakkaiden kannattaa turpeen sijasta polttaa puuhaketta tai ainespuuta.

Suosittelemme sinulle