Hyppää sisältöön

Kuolonkolari nosti ajonopeudet huolenaiheeksi Kuopion Hulkontiellä – kaupungin linjana ei ole tehdä hidasteita joukkoliikennereiteille

Kuopion kaupungin päälinjana on, ettei joukkoliikenneväylille tehdä hidastetöyssyjä. Hulkontiellä sattunut kuolonkolari nosti ajonopeudet jälleen esille.

Kynttilöitä lumella liikenneonnettomuuden onnettomuuspaikalla Kuopion Hulkontiellä.
Kynttilöitä onnettomuuspaikalla Kuopion Hulkontiellä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Jukka Eskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikkoillan kuolonkolari Kuopion Petosella on herättänyt keskustelua Hulkontien ajonopeuksista. Tieosuudella on nopeusrajoitus 50 kilometriä tunnissa.

Lähialueen asukkaiden mukaan osa autoilijoista ajaa kuitenkin selvästi kovempaa. Kuopion kaupungilta ei pystytty perjantaina vahvistamaan, onko Hulkontielle tehty virallista kuntalaisaloitetta hidastetöyssyjen rakentamisesta.

Onnettomuudessa kuoli 17-vuotias kuopiolaismies ja auton kyydissä ollut 18-vuotias nainen loukkaantui. Poliisin mukaan onnettomuus tapahtui ohitustilanteen jälkeen ja auto suistui päin puuta. Kuljettajan epäillään ajaneen ylinopeutta.

Kuopion periaatteena on pääsääntöisesti ollut, että hidastetöyssyjä ei tehdä joukkoliikenneväylille. Poikkeuksia kuitenkin on.

Myöskään nopeusrajoituksen mahdollinen laskeminen ei välttämättä auta, jos ajo-olosuhteet eivät muutu mitenkään entisestä.
Hidastetöyssy voi laskea ajonopeuksia paikallisesti, mutta ylinopeudet voivat siirtyä jollekin toiselle tieosuudelle.

Suunnitteluinsinööri Hanna Myllynen muistuttaa kuljettajan oman toiminnan olevan ratkaisevaa nopeusrajoituksen noudattamisessa.

Hidastetöyssyjä on tehty Kuopiossa jonkin verran tontti- ja umpikaduille. Niillä on tyypillisesti nopeusrajoitus 30 kilometriä tunnissa.

Näissä tapauksissa kaupunki selvittää lähialueen asukkaiden mielipiteen mahdollisen hidasteen rakentamisesta. Jos hidastetöyssyä kannattaa yli puolet asukkaista asia voi mahdollisesti edetä.

Kolarissa menehtyneelle kuopiolaismiehelle on Facebook-tietojen mukaan suunniteltu muistoajoa lauantai-illaksi.

Lue lisää:

17-vuotias henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa Kuopiossa

Poliisi: kova nopeus osasyynä 17-vuotiaan kuolemaan johtaneessa ulosajossa Kuopiossa

Suosittelemme