Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Jari Jalava ei suosittele tällä hetkellä lomamatkaa ulkomaille eikä lähtisi matkalle itsekään.
Syynä on se, että uuden muunnoksen löytäminen voi käynnistää ketjureaktion lentojen perumisia. Etukäteen on mahdotonta ennustaa, mistä muunnosta löydetään.
Vuosi sitten matkustajalentoliikenne keskeytettiin muunnoksen takia Britanniasta ja sen jälkeen Irlannista ja Etelä-Afrikasta.
– Vaikka et itse saisikaan koronavirustartuntaa tai vaikka se olisi lievä, voi olla, että et pääse palamaan takaisin, koska ei ole lentoja, Jalava sanoo Ylelle.
THL suosittelee, että ulkomaille matkustavalla on täysi rokotussuoja. Huomioon kannattaa asiantuntijan mukaan ottaa myös se, että maiden koronatilanteet voivat muuttua nopeasti.
– Tällä hetkellä on iso riski, että matkustaminen tulee vaikeaksi.
Muunnos saattaa olla jo levinnyt
Uusi B1.1.529-koronamuunnos havaittiin Euroopan tautiviraston ECDC:n mukaan ensimmäisen kerran tässä kuussa Etelä-Afrikassa ja Botswanassa.
Muunnosta on havaittu myös Hongkongissa ja Israelissa, ja tuoreimpien tietojen mukaan myös Belgiassa.
Muunnoksen leviämistä voidaan Jalavan mukaan hidastaa, mutta hän on epäileväinen, että sen tulo Suomeen pystyttäisiin estämään.
– Siinä vaiheessa kun tällainen muuntunut virus löydetään, todennäköisesti se on jo levinnyt jonkin aikaa, vaikka sitä ei tiedetä varmuudella. Ja jos se on herkästi leviävä kuten oli alfa vuosi sitten ja delta, kyllähän se on jo levinnyt laajalle alueelle siinä vaiheessa kun se löydetään.
THL esittänyt matkustamiseen hätäjarrua
THL on ehdottanut, että tartuntatautilakiin olisi hyvä saada matkustamisen hätäjarrumekanismi. Tämä todettiin lausunnossa viimeksi lokakuun lopulla.
Lakiin on jo nyt kirjattu maahantulon perusteet ja säännöt, mutta Jalavan mukaan tarvittaisiin mekanismi siitä, miten esimerkiksi rokotussuojaa kiertävään muunnokseen reagoitaisiin.
– Perusajatus on se, että matkustamista rajoitettaisiin tehokkaasti ja maahantulijat ohjattaisiin pakollisiin testeihin, jotta virusmuunnokset saataisiin kiinni. Siihen voisi liittyä myös karanteenimääräyksiä tai -käytäntöjä, Jalava pohtii mekanismin mahdollista sisältöä.
Euroopan tautivirasto ECDC nosti perjantaina (siirryt toiseen palveluun)uuden Etelä-Afrikan muunnoksen “tehostetun seurannan” -kategoriaan. Se tarkoittaa sitä, että mutaation arvioidaan mahdollisesti vaikuttavan esimerkiksi viruksen taudinaiheuttamiskykyyn, leviämiseen tai rokotteiden tehokkuuteen.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 27.11. kello 23:een saakka.
Lue myös: