Hyppää sisältöön

Näillä aseilla Suomi aikoo katkaista Ruotsin kultaputken salibandyn MM-kisoissa – "Pystymme roolituksella ja taktiikalla kompensoimaan"

Salibandyn naisten MM-kisat pelataan Ruotsin Uppsalassa 27.11.– 5.12. Suomi kohtaa avausottelussa lauantaina Saksan kello 20.00. Kaikkia Suomen otteluita voi seurata suorana Ylen kanavilla.

Suomen naisten salibandymaajoukkue tuulettaa pronssimitalia kädet ylhäällä rivissä.
Naisten salibandymaajoukkue ylsi edellisissä MM-kisoissa pronssille. Kuva: Suomen Salibandyliitto
Maija Kautto,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suora lähetys Suomen ja Saksan ottelusta lauantaina kello 19.45 alkaen Areenassa ja TV2:ssa.

Suomen naisten salibandymaajoukkue aloittaa lauantaina Uppsalassa ison urakan: joukkueen tavoitteena on pysäyttää Ruotsin seitsemän peräkkäisen maailmanmestaruuden putki ja palata 20 vuoden tauon jälkeen maailmanmestariksi.

Suomen edellinen mestaruus on Riiasta vuodelta 2001, ja edellisissä MM-kisoissa Sveitsissä kotiintuomisena oli MM-pronssi. Sitä ennen Suomi ja Ruotsi kohtasivat MM-finaalissa neljä kertaa peräkkäin ja jokainen niistä päättyi Ruotsin kultajuhliin.

Joukkueiden edellinen kohtaaminen lokakuussa päättyi Lempäälässä Ruotsin 10–2-voittoon, mutta päävalmentaja Lasse Kurronen uskoo, että Ruotsin lyöminen on MM-kisoissa mahdollista.

– Olemme korostaneet pelaajille, että viikon aikana ei tarvitse oppia mitään, mitä emme jo osaa. Meidän täytyy olla taktisesti parempia, jotta saamme siitä etua. Kaverilla on pelaajamateriaalissa ehkä leveyttä selvästi enemmän, mutta toivotaan, että pystymme roolituksella ja taktiikalla kompensoimaan.

– Jos onnistumme siinä, mitä olemme menossa tekemään, Suomi lähtee maailmanmestarina kotiin. Se on ihan selvä tavoite.

Kilpailua kultamitalista ei kuitenkaan käydä vain Ruotsin ja Suomen välillä. Viime vuosina Tshekki ja Sveitsi ovat nostaneet tasoaan: Sveitsi kukisti Suomen lokakuussa Lempäälässä pelatussa turnauksessa rangaistuslaukauskilpailun jälkeen.

– Naisten salibandyn taso on noussut todella paljon. Pelaajat ovat taitavampia ja se nopeuttaa paljon peliä. Myös taktisesti on menty eteenpäin. Meillä on ollut todella tiukkoja pelejä Sveitsiä ja Tshekkiä vastaan, joten jos heidät kohtaamme, meidän on tehtävä täysi päivätyö, että voitamme ja pääsemme jatkoon. Uskon, että kuka vaan heistä voi voittaa mestaruuden.

Veera Kauppi tuulettaa.
Veera Kauppi on valittu maailman parhaaksi pelaajaksi. Kuva: Salibandyliitto

Suomi lähtee MM-kisoihin 20 pelaajan ryhmällä, joista suurin osa oli mukana myös edellisissä MM-kisoissa Sveitsissä 2019. Mukana on viisi ensikertalaista: Elli Kylmäluoma, Iida Mettälä,Daniela Westerlund, Hanna Niemelä ja Laura Rantanen.

Monen debytantin tausta on mielenkiintoinen: Westerlund on kamppaillut urallaan loukkaantumisten kanssa, mutta on nyt täydessä iskussa. Hyökkääjänä yleensä nähty urheiluperheen kuopus pelaa maajoukkueessa puolustajan paikalla.

Hanna Niemelä aloitti salibandyn parissa puolestaan vasta 17-vuotiaana, ja debytoi nyt yhdeksän vuotta myöhemmin naisten MM-kisoissa.

Laura Rantanen debytoi MM-joukkueessa vielä kolme vuotta vanhempana: 29-vuotiaana. Hyökkääjä on pelannut koko uransa Turussa, ja tänä vuonna uskotaankin, että TPS:n naisten salibandyliigassa 26 vuotta kestänyt mestaruusjahti voisi vihdoin tuottaa toivotun tuloksen. Yksi joukkueen tukijoista on Rantasen pikkuveli, NHL-kiekkoilija Mikko Rantanen.

Sairastelu on vienyt Laura Rantaselta terää, mutta nyt hän on elämänsä kunnossa. Siitä osoituksena liigan pistepörssin toinen sija tehoin 12+11=23.

TPS:n Laura Rantanen vauhdissa EräViikinkiä vastaan Mosahallissa käydyssä salibandypelissä su 7. marraskuuta 2021.
Laura Rantanen on ollut F-liigassa iskussa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Iida Mettälä on toinen Turussa salibandykasvatuksensa saanut debytantti. FBC Loiston kasvatti siirtyi täksi kaudeksi Malmö FBC:n riveihin Suomen maalivahti Tiltu Siltasen seurakaveriksi. Vasta 20-vuotias puolustaja pääsi Lempäälän turnauksessa pelaamaan Suomen tähtikentässä My Kippilän pakkiparina.

Elli Kylmäluoma, 20, on ehtinyt nuoresta iästään toimia niin liigajoukkueen kuin nuorten maajoukkueenkin kapteenina. Edellisellä kaudella Kylmäluoma kipparoi Rankkoja Ankkoja, ja syksyllä hän toimi Suomen kapteenina maailmanmestaruusjuhliin päättyneissä alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa. Myös Mettälä pelasi kisoissa.

Valinnat vaikeampia kuin koskaan

Päävalmentaja Kurronen kuvailee joukkueen valinnan olleen tänä vuonna vaikeampaa kuin koskaan aiemmin. Varalistalle jäivät muun muassa hyökkääjät Alisa Pöllänen ja puolustajat Trine Sällström ja Mia Vallenius.

– Valinnanvaraa oli hieman enemmän kuin viimeksi. Hyviä pelaajia joutui jäämään ulkopuolelle. Kahdella edellisellä kerralla valintaprosessi on ollut huomattavasti suoraviivaisempi. Pelaajat ovat pitkälti samoja kuin pari vuotta sitten ja kokeneempia, vanhempia ja parempia. Rehellisesti sanottuna tilanne on parempi kuin kaksi vuotta sitten.

Kurronen kertoo, että valintaprosessissa korostettiin kokonaisuutta ja pelaajien eri rooleja.

– Joukkueen valinta on monimuotoinen kokonaisuus. Jos yksi pelaaja otetaan mukaan, se voi muuttaa useamman pelaajan asemaa. Meillä on pallollisia pelaajia, tulosta tekeviä pelaajia, puolustavia pelaajia ja rikkovia pelaajia. Rakensimme joukkuetta myös ottelukohtaisia kokoonpanoja hahmotellen.

Finska innebandydamer ser fundersamma ut.
Team Thorengruppenin suomalaiskolmikolta odotetaan tulosta myös maajoukkueessa. Kuva: Yle/Tomi Hänninen

Usein joukkueesta nostetaan esiin etenkin uumajalaisen Team Thorengruppenin tehokolmikko: salibandyn superkaksoset Veera ja Oona Kauppi sekä maailman parhaisiin puolustajiin lukeutuva My Kippilä. Tehokentältä odotetaan tulosta, mutta Kurrosen mukaan myös muilla on tärkeä rooli.

– Tämä ei ole missään nimessä yhden ketjun joukkue. Meillä on pelaajia, jotka sopivat rikkovaan ja puolustavaan rooliin paremmin kuin Oona Kauppi tai My Kippilä. Joukkueessa tarvitaan monenlaisia rooleja. Mutta ei ole salaisuus, että ykköskenttämme on maailmanluokkaa ja tuloksellisesti heillä on suurin viitta myös täällä MM-kisoissa.

Joukkue valmistautui MM-kisoihin perinteisellä tavalla lämpöleirillä Teneriffalla. Valmistautuminen sujui Kurrosen mukaan hyvin.

– Lähdimme hiomaan taktiikkaa ja virittämään joukkuetta fyysisesti. Vähän lämpöä, valoa ja energiaa. Aina kun aurinko laski iltaisin, vetäydyimme neukkariin ja suhteellisen pitkiä iltoja istuimme ja juttelimme.

Uppsalassa Kurronen odottaa Suomelta rentoa ja iloista peliä.

– Välillä on mennyt suorittamiseksi ja mailan puristamiseksi. Silloin emme ole saaneet parasta peliä ja tulosta irti. Pelin ei tarvitse olla vielä lauantaina täydellistä, mutta jos seuraavana lauantaina olemme vielä mukana, niin sitten sen täytyy olla jo aika hyvällä mallilla.

Salibandyn naisten MM-kisat pelataan Uppsalassa 27.11.–5.12. Suomen otteluita voi seurata suorana Ylen kanavilla.

Lue myös:

Salibandyn historialliset superviikot lähestyvät – tässä on Ylen kisatiimi ja MM-kisojen lähetysajat

Suomi lähtee kokeneella joukkueella salibandyn MM-kultajahtiin Uppsalaan – mukana viisi ensikertalaista

Suomalainen NHL-tähti lähti tukemaan rakettimaista nousua huipulle tavoittelevaa salibandyjoukkuetta – TPS on tehnyt kovia panostuksia

Suosittelemme