Hyppää sisältöön

Joulukauden avaus Helsingin Senaatintorilla toi iloa osallistujille – katso videolta, miten joulukauden avajaisia vietettiin ennen ja nyt

Toinen koronajoulu sai osan haastatelluista helsinkiläisistä mietteliäiksi, mutta kuitenkin toiveikkaiksi. Joulu koetaan tärkeäksi yhteiseksi ajaksi läheisten ihmisten kanssa.

Katso, miten joulukauden avajaisia vietettiin ennen ja nyt
Katso, miten joulukauden avajaisia vietettiin ennen ja nyt
Saara Hirvonen

Joulukauden avajaisia vietetään tänä viikonloppuna useissa kaupungeissa. Helsingissä joulu avattiin lauantaina Aleksanterinkadulla ja perinteiset Tuomaan markkinat alkoivat samaan aikaan Kauppatorilla.

Ihmisiä ostoksilla joulumyyjäiskojulla
Tuomaan markkinat avautuivat lauantaina Helsingin Kauppatorilla. Perinteisen yli 100 käsityöläisen ja pientuottajan joulumyynnin lisäksi tapahtumassa on myös sirkus- ja musiikkiesityksiä. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Turussa vietettiin lauantaina joulunavaustapahtumaa, johon kuuluvat esimerkiksi jouluparaati ja Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoiden avaus.

Tampereella joulukausi avataan huomenna sunnuntaina jouluparaatilla. Tampereen Joulutorista osa aukesi jo tänään.

Oulussa eiliselle perjantaille suunniteltu Joulukadun avajaiset -tapahtuma peruttiin vaikean koronavirustilanteen vuoksi.

Viikkoa aiemmin, viime viikonloppuna joulukausi avattiin muun muassa Espoossa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kokkolassa.

Kävimme kyselemässä ihmisten joulumietteitä Helsingin Senaatintorilla.

Tästä se joulun odotus alkaa...

Emilia Malinen ja Antton Muikkula
Emilia Malinen ja Antton Muikkula sanovat, ettei korona-aika estä jouluajasta nauttimista. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsingissä opiskelevat ja muualta pääkaupunkiin muuttaneet Emilia Malinen ja Antton Muikkula seurasivat Senaatintorin joulukauden avausta myös viime vuonna. He tulivat viettämään yhteistä aikaa tapahtumaan tänäkin vuonna.

– Tällä se joulun odotus lähtee vasta käyntiin, Malinen sanoo.

– Aika äkkiä on tullut joulun läheisyys, ei ole vielä hirveästi kerennyt miettiä. Ehkä se nyt tästä lähtee, Muikkula sanoo.

Molemmat myöntävät korona-ajan vaikuttavan jouluun, mutta ei estävän siitä nauttimista.

Lahjoja on kiva avata

Taru, Lilian ja Lila Luostarinen Senaatintorilla
Nurmijärveläiset Taru, Lilian ja Lila Luostarinen ovat osallistuneet joulukauden avaukseen Senaatintorilla myös muina jouluina. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Nurmijärveläiset Lila ja Lilian Luostarinen jännittävät jo joulun tuloa. Ennen tilaisuuden alkamista Liliania jännitti pukin näkeminen niin paljon, että kysymyksiin rohkeni vain nyökätä. Isosisko myönsi tehneensä jo lahjalistan.

– Kivoja tunnelmia, odotan ainakin lahjoja, että pääsee avaamaan niitä, Lila Lustarinen sanoi.

Lapset olivat liikkeellä äitinsä Taru Luostarisen kanssa. He aikoivat käydä syömässä ja vierailla myös Tuomaan markkinoilla.

Toivottavasti kahden vuoden jälkeen jouluksi Englantiin

Veera, Rob, Taika ja Lumi Wilson Senaatintorilla
Veera, Rob, Taika ja Lumi Wilson aikovat lähteä parin viikon päästä jouluksi Englantiin, jos se vain on mahdollista. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Wilsonin perhe Veera ja Rob sekä tyttäret Taika ja Lumi tulivat seuraamaan ensimmäistä kertaa joulunavaustapahtumaa.

– Olemme lähdössä perheen luokse Englantiin. Kovasti toivomme, että pääsemme jouluksi sinne, sillä kaksi vuotta on mennyt niin, ettei ole päästy käymään, helsinkiläinen Veera Wilson sanoo.

Mukaan lähtee suomalaisia perinteitä kuten pipareita, joulukinkkua ja muuta suomalisillle tyypillistä, mutta rinnalla vaalitaan myös brittiläisiä perinteitä.

– Yhdistämme kahden joulun perinteitä ja vietämme isoa perhejoulua.

Wilson kokee, että joulutapahtumat tuovat joulufiilistä. He ovat jo ottaneet kodin joulukoristeet esiin, joulukuusta ei tänä vuonna oteta matkan vuoksi.

– Kaikilla on ollut rankka kaksi vuotta, ihana alkaa miettiä positiivisia asioita ja joulujuttuja, Wilson sanoo.

Joulufiilis vielä alavireinen

Helsinkiläinen Petri Kauhanen
Helsinkiläinen Petri Kauhanen kokee, että korona-aika varjostaa myös joulun odotusta. Hän toivoo kaikille jouluun iloa. Kuva: Mårten Lampén / Yle

– Kyllä ne fiilikset ovat ehkä vähän vajaat ja puuttelliset, kun ei ole lunta maassa. Tunnelmat ovat ehkä vähän semmoiset alavireiset, sanoo helsinkiläinen Petri Kauhanen.

Toinen koronajoulu vaikuttaa Kauhasen mielestä tunnelmaan. Hän toivoo kaikille rauhallista, tasapainoista ja iloista joulua kaikista koronarajoituksista huolimatta.

– Vaikka on ollut levotontakin, toivon kaikille joulurauhaa siitä huolimatta.

Kaverit tärkeitä myös jouluna

Mira Rantanen ja Sofia Girenko sekä Miran koira Luuttu.
Mira Rantanen ja Sofia Girenko sekä Miran koira Luuttu tulivat seuraamaan tapahtumia Senaatintorille. Molemmat odottavat jo kovasti joulua. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Helsinkiläinen Mira Rantanen osallistui ensimmäisen kerran tapahtumaan ja kertoi olevansa jouluihminen. Rantanen toivoo, että voisi olla tänä jouluna perheen ja ystävien kanssa.

– Tunnelmat ovat mahtavat. Teen paljon jouluruokia, koristelen paljon ja käytän paljon tonttulakkkia joulun alla, Rantanen sanoo.

– Olen innoissani. Joulua on tosi kiva viettää kavereiden kanssa ja perheenkin kanssa, sanoo myös helsinkiläinen Sofia Girenko.

Lapset istuvat karusellissä.
Tuomaan markkinoiden karuselli pyörii tänä vuonna Kauppatorilla Senaatintorin remontin vuoksi. Kuva: Mårten Lampén / Yle

28.11.2021 klo 9.30 Lisätty STT:n tieto viime viikonlopun joulunavauksista.

Lue myös:

HUSin Asko Järvinen Ykkösaamussa: "Jos omikron pääsee leviämään, variantin tuloa Suomeen ei voida estää"

"Joulu huolettaa" – Jorvin teho-osasto Espoossa on nyt täynnä, mutta sinne on jo matkalla uusi koronapotilas

Oulun Joulukadun avajaiset on peruttu – Rotuaarin jouluvalot kuitenkin syttyvät tänään

Suosittelemme sinulle