Hyppää sisältöön

Suomi rajoittaa maahantuloa eteläisestä Afrikasta uuden koronamuunnoksen takia – rajavartioyksikön päällikkö: "Maahan voi saapua vain välttämättömästä syystä"

Ministeriö ja aluehallintovirastot ovat jo ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin, eli matkustajia pakollisiin terveystarkastuksiin.

 Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Lentomatkustajia Helsinki-Vantaan lentokentällä 28. marraskuuta 2021. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maan hallitus on päättänyt rajoittaa maahantuloa eteläisen Afrikan maista. Tänään tehdyillä päätöksillä rajoitetaan niiden matkustajien maahantuloa, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana eteläisen Afrikan maissa.

Hallituksen päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että maahan voi tulla vain, jos siihen on välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomeen ei voi rajoitusten voimaanastuttua matkustaa eteläisen Afrikan maista edes täyden rokotussuojan saaneena.

– Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulevia terveysviranomaisten tarkempiin tarkastuksiin. Näin saadaan aikaa kartoittaa tietoja virusvariantin vaarallisuudesta ja tarvittavista terveysturvallisuustoimista Rajavartiolaitoksen yksikönpäällikkö Tuomas Laosmaa sanoo.

EU:n ulkorajoja suljetaan

Suomen käynnistämät toimet ovat Euroopan unionin neuvoston linjausten mukaisia. Usean jäsenmaan rajoittaessa ulkorajaliikennettä Eurooppa ikään kuin sulkeutuu. Tällä pyritään siihen, että Euroopan sisäistä liikennettä ei tarvitsisi massiivisesti rajoittaa.

– Tavallaan Eurooppa sulkeutuu ja näin ei tarvitse rajoittaa niin massiivisesti Euroopan sisäistä liikennettä, koska sillä olisi valtavan negatiivinen vaikutus Euroopan sisäiselle taloudelle.

Maahantuloa rajoitetaan niiden matkustajien osalta, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

– Ei haluta Euroopan vapaata liikkuvuutta laajasti rajoittaa, vaan toiminta tapahtuu ulkorajoilla. Tällä katsotaan saavutettavan tässä vaiheessa riittävä vaikutus, Laosmaa selventää.

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos omikron voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta.

Muista maista saapumiseen riittää rokotustodistus

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä koronarokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu jatkossakin rajoituksia.

Suomessa rajojen käytännön toimista on sovittu paikallisesti kullakin rajanylityspaikalla. Ministeriö ja aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia kiristyviin terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

– Rajavartiolaitos saa maahan saapuvista henkilöistä tietoa useista lähteistä ja matkustajat myös haastatellaan rajanylityspaikoilla, Laosmaa sanoo.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa rajoituksista huolimatta palata Suomeen. Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä koronarokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu jatkossakin rajoituksia.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 29.11. klo 23:een asti.

Lue myös:

Eteläisestä Afrikasta saapuvat pakolliseen terveystarkastukseen Helsinki-Vantaalla

Suomi ei ole kieltämässä lentoja uuden virusvariantin takia

Päivittyvä seuranta: Kirkko tarjoaa rokotusapua | Suomi lahjoittaa rokotteita kehittyville maille | Keskustan puoluesihteerillä koronatartunta

Suosittelemme