Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Hondurasissa presidentinvaalit, joiden pelätään jo ennakolta sytyttävän mellakoita

Väli-Amerikassa sijaitsevan Hondurasin presidentinvaaleissa mielipidemittauksia johtaa opposition ehdokas Xiomara Castro.

Hondurasin presidentinvaalien pelätään aiheuttavan mellakoita
Vilma Romsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Hondurasissa järjestetään tänään presidentinvaalit, joita ovat varjostaneet varoitukset mahdollisesta vaalivilpistä.

Pelkona on, että maassa puhkeaa mellakoita, mikäli mielipidemittauksissa johtava opposition ehdokas Xiomara Castro ei voita riittävän selkein tuloksin. Vasemmistolaista vapauspuoluetta edustava Castro kamppailee presidenttiydestä valtaapitävän kansallispuolueen ehdokasta Nasry Asfuraa vastaan.

Väli-Amerikassa sijaitsevan Hondurasin pääkaupungissa Teguchigalpassa useat yritykset ja liikkeet ovat viikonlopun aikana peittäneet ikkunoita vaneri- ja metallilevyillä mellakoiden varalta. Vaalipäivänä järjestystä ylläpitää noin 18 000 poliisia ja sotilasta eri puolilla maata.

Castro nostaisi voittaessaan vasemmiston valtaan Hondurasissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009, jolloin hänen aviomiehensä ja silloinen presidentti Manuel Zelaya syrjäytettiin vallankaappauksessa.

Äänestyspaikat sulkeutuvat viideltä iltapäivällä paikallista aikaa.

Poliittista väkivaltaa

Kansallispuolueen ehdokas, istuva presidentti Juan Orlando Hernandez voitti vuoden 2017 presidentinvaalit venyneen ääntenlaskun jälkeen. Vaaleja pidettiin laajalti vilpillisinä ja Hernandezin toista presidenttikautta perustuslain vastaisena.

Tulos sytytti kipinän laajoille mellakoille, joiden väkivaltaisen tukahduttamisen vuoksi kuoli yli 30 ihmistä.

Poliittinen väkivalta sekä ehdokkaiden ja äänestäjien uhkailu ovat varjostaneet vaaleja tänäkin vuonna.

Kansallispuoluetta syytetään valtion instituutioiden ja varojen käyttämisestä kannattajiensa palkitsemiseen ja vastustajiensa rankaisemiseen.

Kansallispuolueen istuva presidentti Hernandez on epäsuosittu paitsi vaalivilpin, myös muun muassa korruptiosyytösten ja väitettyjen huumekauppayhteyksien vuoksi. Asfuraa on puolestaan syytetty muun muassa valtion varojen kavalluksesta.

Honduras on kärsinyt jo vuosia jengiväkivallasta ja huumekaupasta. Sitä ovat viime aikoina koetelleet paitsi kaksi hurrikaania, myös koronapandemia ja sen aiheuttama työttömyys.

Suosittelemme