Hyppää sisältöön

Islannissa on verifarmeja, joilla tiineistä hevosista kerätään verta hormonilääkkeisiin – eläinten raaka kohtelu kuohuttaa Euroopassa

Islannin elintarvike- ja eläinlääkintävirasto selvittää verifarmien toimintaa. Hevosten raakaa kohtelua näkyy Youtubessa julkaistulla eläinsuojelijoiden salaa kuvaamalla videolla.

Yli 40 vuotta Islannissa jatkunut verifarmibisnes on suututtanut hevosihmiset eri puolilla Eurooppaa. Arkistokuvan islanninhevoset eivät liity tapaukseen. Kuva: /All Over Press
Johanna Talasterä

Eläinsuojelijat julkaisivat Youtubessa reilu viikko sitten videon, jossa hevosia kohdellaan julmasti. Heidän mukaansa video on kuvattu Islannissa niin sanotulla verifarmilla.

Osa lihahevosia kasvattavista tiloista pitää sivubisneksenä tiineitä tammoja, joista kerätään säännöllisesti verta nisäkkäiden hedelmällisyysvalmisteisiin.

Maailmalla laajalti levinnyt uutinen hevosten raa'asta kohtelusta on kuohuttanut erityisesti hevosihmisiä ympäri Eurooppaa. Monet ovat kommentoineet somessa asian olevan paha imagotappio maalle, jonka turismi rakentuu osittain islanninhevosen varaan.

Islannissa vaihtui eilen hallitus. Viime viikolla silloinen maatalousministeri Kristján Thór Júliússon kommentoi, että veren keräämistä ei ole valvottu ja säädelty tarpeeksi hyvin. Kansanpuolueen johtaja Inga Sæland on myös ottanut vahvasti kantaa verifarmeihin. Nyt Islannissa odotetaan, jättääkö hän asiasta lakiesityksen parlamentille.

Hevosia hakattiin videolla rautatangoilla

Animal Welfare Foundation/Tierschutzbund Zürich -eläinsuojelujärjestön salaa kuvaamalla videolla (siirryt toiseen palveluun) nähdään, miten tammoja ajetaan pakkopilttuisiin lyömällä niitä laudoilla ja rautatangoilla. Monet hevosista näyttävät olevan pakokauhun vallassa ja useilla on mukanaan maitovarsa.

Hevoset elävät puolivilleinä isoilla laitumilla, joten niitä käsitellään veren keruuta lukuun ottamatta hyvin harvoin. Eläinsuojelijat vaativat EU:ta kieltämään verifarmibisneksen.

Hevosmaana tunnetussa Islannissa on 80 000 hevosta. Verifarmien toiminta on viime vuosina kasvanut, ja se on osalle lihahevostiloista jopa teuraslihaa merkittävämpi tulonlähde. Islannin yleisradioyhtiö RUV:n mukaan maassa on 119 verifarmia (siirryt toiseen palveluun), joilla kerätään verta yli 5 300 tiineestä tammasta.

Islannissa veren keräämisestä lihahevostiloilta vastaa vuonna 2000 perustettu bioteknologiayritys Ísteka ehf. Se jalostaa tammanveren Islannissa hormonilääkkeeksi.

Kyse on maailmanlaajuisesta liiketoiminnasta. Eri yritykset keräävät lääketeollisuuteen verta tiineistä tammoista myös Etelä-Amerikassa ja Saksassa.

Selvitys käynnissä tapahtumien kulusta

Islannin elintarvike- ja eläinlääkintävirasto MAST:n viime viikolla julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että videolla nähtävät tavat käsitellä hevosia vaikuttavat rikkovan ehtoja, joiden tarkoitus on varmistaa verenkeräyksessä käytettävien tammojen hyvinvointi.

MAST:n ylitarkastaja Sigridur Björnsdóttir toteaa Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, että virasto selvittää videolla näkyvät tapahtumat. Islannin eläinsuojelusäädöksissä on tarkat vaatimukset tammojen veren keräämisestä ja hevosten hyvinvoinnin turvaamisesta.

Islanninhevonen tunnetaan monipuolisena ratsuna. Lukuisat turistit osallistuvat joka vuosi maasto- ja vaellusratsastuksille. Se on myös urheiluhevonen, jolla kilpaillaan askellajiluokissa. Arkistokuva hevosista laitumella Islannissa. Kuva: Nella Nuora / YLE

Toimenpiteen saa tehdä ainoastaan eläinlääkäri, jonka on annettava jokaiselle tammalle paikallispuudutus kaulaan. Eläinlääkärin tehtäviin kuuluu valvoa eläinten käsittelyä ja hyvinvointia veren keräämisen aikana.

– Kysyn itseltäni, miten tällaista hevosten kohtelua on voinut tapahtua. Kyseisellä videolla nähty poikkeaa paljon siitä, millaista toimintaa olemme tilatarkastuksillamme todistaneet, Björnsdóttir sanoo.

Vuoden 2014 jälkeen MAST on määrännyt toiminnan keskeytettäväksi viidellä tilalla vakavien eläinsuojeluongelmien vuoksi. Tapauksista ei ole RUV:n tietojen mukaan ilmoitettu poliisille.

Lisää aiheesta Maaseudun Tulevaisuudessa: Islannissa kuohuu tammanverikohu – yli 40 vuotta jatkunut verifarmibisnes viranomaistutkinnan ja hevosihmisten vihan kohteena (siirryt toiseen palveluun)

Urheiluhevosia edustaa 22 maassa toimiva islanninhevosjärjestöjen katto-organisaatio FEIF. Se antoi viime viikolla julkilausuman, jossa toivotaan päättäjien kieltävän Islannin veritammabisnes. Islannin hevoskouluttajien oma kansallinen järjestö Felag Tamningamanna arvosteli myös viranomaisia valvonnan puutteista ja vaatii merkittäviä uudistuksia säädöksiin ja valvontaan.

Tammaverellä buustataan tuotantoeläinten lisääntymistä

Tammojen verestä erotellaan PMSG-hormonia, jota erittyy vain alkutiineyden aikana. Hormonia sisältävillä pistoksilla parannetaan lähinnä emakoiden, mutta muidenkin kotieläinlajien tiinehtymistä.

Eläinsuojelijoiden mielestä toiminta on epäeettistä, ja sitä harjoitetaan puhtaasti taloudellisen hyödyn saamiseksi. Tuotantoeläimet ovat muutenkin vastatuulessa, sillä ilmastoraportin mukaan mukaan lihansyöntiä ja tuotantoeläinten määrää tulisi vähentää ympäristösyistä.

Hormonin käyttöä perustellaan myös sillä, että mikäli tuotantoeläinten määrää vähennetään, olisi ympäristön kannalta edullista, jos jäljelle jäävät eläimet tuottaisivat optimaalisesti. Arkistokuva. Kuva: EPA-EFE / All Over Press

Tammaverestä saatavalle hormonille ei ole löydetty hyvää synteettistä vaihtoehtoa. Lisääntymistieteiden professori Olli Peltoniemi Helsingin yliopistosta kertoo, että hormonin käyttö sikataloudessa on Keski-Euroopassa tavallista. Suomessakin kyseinen valmiste on käytössä, mutta hyvin vähäisessä määrin.

Hormonin käyttö mahdollistaa kiiman ajoittamisen.

– Hormonilla tuetaan emakkojen kiimaan tuloa. Pahnuekoot eivät ole lähtökohtaisesti suurempia, ero porsaiden määrässä on lähinnä marginaalinen, sanoo Peltoniemi.

Taloudellinen hyöty syntyy siitä, että eläinten hoito on helpompaa ja suurempi osa porsaista jää eloon, kun emakot porsivat ryhmänä.

– Tällöin perushoitotoimenpiteet voidaan järjestää mahdollisimman hyvin. Se helpottaa porsinnan seurantaa ja parantaa porsaiden henkiinjäämistä.

Tämä niin sanottu "all in-all out" -systeemi parantaa tarttuvien tautien hallintaa, kun eläinten vaihtuvuutta ja kontakteja saadaan rajoitettua.

– Eläinlääkärinä ja hyvinvoinnin tutkijana näen olevan tärkeää, että työkalupakissa on käytettävissä työkaluja, joilla voidaan tukea tuotantoeläinten terveyttä ja hyvinvointia, sanoo Olli Peltoniemi.

Hevosista kerätään maailmalla myös virtsaa

Tiineiden tammojen virtsasta valmistettuja lääkkeitä käytetään naisten vaihdevuosioireiden hoitoon. Suomessa on myynnissä tammojen virtsasta tehty Duavive -estrogeenivalmiste. Eläinoikeusjärjestö Animalian mukaan hevosia pidetään jatkuvasti tiineinä lääketuotannon vuoksi. Ne joutuvat seisomaan pitkiä aikoja lähes paikallaan ja vedensaantia rajoitetaan, jotta virtsasta saadaan vahvempaa.

Tutkijat havaitsivat jo 1930-luvun lopulla, että kantavan tamman virtsassa on erityisen paljon estrogeenia. Kanadaan ja Yhdysvaltoihin perustettiin 1940-luvulla PMU-tiloja, joilla kerätään tiineiden tammojen virtsaa lääkeyhtiöille. Tilojen nimitys tulee sanoista pregnant mare urine farms.

Myös Islanti nousi erityisesti Yhdysvalloissa eläinsuojelijoiden kohun kohteeksi 1990-luvun loppupuolella, koska siellä kerättiin tammoista veren lisäksi virtsaa. Eläinsuojelijoiden mukaan tiloja on nykyään erityisen paljon Kiinassa, jossa arvioidaan olevan noin 90 000 PMU-tammaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 30.11. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle