Hyppää sisältöön

Tiina Tanttari perusti lelukaupan keskellä koronaa ja yllättyi kysynnästä – kivijalkaliikkeissä odotetaan hyvää joulumyyntiä jo toista kertaa peräkkäin

Joulumyynnin onnistuminen on lähes kriittistä monille erikoiskaupan aloille. Kivijalkaliikkeissä odotetaan tämän joulun myynnistä viime vuotta vilkkaampaa.

Mikkeliläiset joulushoppailijat kertovat gallupissa mistä ostavat lahjojaan.
Tarja Nyyssönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiina Tanttari perusti leluliikkeen Mikkelin keskustaan vuosi sitten syksyllä. Tanttarilla oli pitkä kokemus vakuutusalalta, mutta lelukaupan pitäminen on uutta.

– Olin jo pitkään haaveillut tästä ja kun Mikkelissä ei ollut lelukauppaa, päätin sellaisen perustaa, Tanttari sanoo.

Tanttari ei ole katunut alanvaihtoa hetkeäkään. Edes korona ei ole säikäyttänyt ja kivijalkaliikkeessä odotetaan tämän vuoden joulumyyntiä toiveikkaana.

– Joulu on meille tärkeä, sillä leluja myydään jouluna paljon. Viime joulun myynti oli todella hyvää, ja olen tyytyväinen jos se nyt tulee olemaan parempaa kuin viime vuonna, Tiina Tanttari sanoo.

Leikin lahjan yrittäjä Tiina Tanttari paketoi lahjaa leluliikkeessä.
Tiina Tanttari on iloinen että perusti vuosi sitten lelukaupan Mikkeliin. Asiakkaat ovat löytäneet hyvin kviijalkaliikkeeseen. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Hyvästä joulumyynnistä on viitteitä ainakin Kaupan liiton tietojen mukaan. Liiton jäsenkyselyssä joulukaupan ennakoidaan tänä vuonna olevan viime vuotta virkeämpää.

Joulumyynnillä onkin erityisen suuri merkitys erikoiskaupoille, joissa liikevaihto voi olla joulukuussa yli kaksinkertainen keskiverto kuukauteen verrattuna.

Plop up -peli myyjän kädessä.
Erilaiset aistilelut ovat tänä jouluna kysyttyjä lelukaupassa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Konttipula näkyy myös kivijalkaliikkeiden hyllyissä ja hinnoissa

Tänä vuonna joulumyyntiin tuo omat haasteensa maailmanlaajuinen kuljetuskriisi, joka näkyy myös mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden hyllyissä.

– Konttipulat ja muut vaikuttaa myös meidän toimialan tavaraliikenteeseen. Ei välttämättä tule kaikki niin kuin oli suunniteltu. Mutta onneksi meillä on paljon pienempiä toimittajia, paikallisia ja kotimaisia, joiden kanssa pyritään tekemään yhteistyötä, sanoo Lemmikkitarvike Riemu Mikkelin kauppias Maarit Karhu-Teiskonen.

Kuljetuskriisi on nostanut tavaroiden hintoja.

– Hinnat nousee aika hurjaa tahtia, ja toimittajat vaihtelee systeemejä tämän tästä. Mutta korona on opettanut semmoiseen muutokseen, ettei vielä yöunet ole tämän takia menneet, Karhu-Teiskonen sanoo.

Karhu-Teiskosella on yli parinkymmenen vuoden kokemus lemmikkitarvikebisneksestä. Hän on nähnyt alaa niin kauppaketjun näkökulmasta kuin viimeiset neljä vuotta oman kivijalkaliikkeen kautta.

Lemmikkitarvike Riemun kauppias Maarit Karhu-Teiskonen lemmikkien leluhyllyn edessä.
Moni lemmikin omistaja haluaa muistaa karvakaveriaan jouluna. Maarit Karhu-Teiskonen auttaa sopivan lahjan hankkimisessa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Niin Karhu-Teiskosen kuin Tanttarinkin liikkeellä on verkkokaupat kivijalkaliikkeiden rinnalla. Molemmat yrittäjät myöntävät verkkokaupan olevan tekijä, joka pitää yrityksen elinvoimaisena.

– Kyllä se meillä ainakin on aikamoinen elinehto. Ensin on kupit olleet niin päin että kivijalka on mahdollistanut sen verkkokaupan synnyttämisen ja kehittämisen, mutta kyllä se alkaa kääntyä niin päin että kohta se on niin että verkkokauppa mahdollistaa sen kivijalan, Karhu-Teiskonen sanoo.

Palvelu on valttia

Siinä missä isot kauppaketjut kilpailevat jouluasiakkaista marraskuisilla massiivisilla alekampanjoilla, luottavat kivijalkaliikkeiden yrittäjät muihin keinoihin.

– Totta kai palvelu on yks valtti, ja asiakaslähtöisyys. Myös se että, liikkeeseen on helppo tulla ja tuotteilla on helppo saatavuus, Tiina Tanttari kertoo.

Lemmikkien joululeluja hylllyn päädyssä lemmikkitarvikeliikkeessä.
Lemmikeille on myynnissä joulusomisteita siinä missä ihmsillekin. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Kaupan liiton kyselyn mukaan yli neljäsosa kaupoista ennakoi joulumyynnin aikaistuvan tänä vuonna. Mitä lähemmäs joulua mennään, kasvaa kivijalkaliikkeiden merkitys.

– Kyllähän se lemmikin joululahjan ostaminen asettuu täällä kivijalassa viimeisiin päiviin ennen joulua. Että kun kaikki muu on jo hoidettu, niin sitten käydään hakemassa koirallekin se joululahja, Karhu-Teiskonen sanoo.

Myös lelukaupasta lahjoja hankitaan viimeisiin aukiolohetkiin saakka.

– Aatonaattoon asti lelukaupan ovi käy ja sitten rauhoitutaan vasta jouluun, Leikin lahjan yrittäjä Tiina Tanttari sanoo.

Aiotko sinä suosia kivijalkakauppoja jouluostoksissasi? Voit keskustella aiheesta 1.12. klo 23.00 saakka.

Lue lisää:

Osa joululahjoista loppuu kaupoista poikkeuksellisen aikaisin, ennustavat kauppiaat: erityisesti viihde-elektroniikka hupenee hyllyistä

Suosittelemme sinulle