Hyppää sisältöön

Lääkäri antoi tuomion Ristomatti Hakolalle – pari kylkiluuta murtunut, jopa kuukausi voi mennä hukkaan olympialaisten kynnyksellä

Ristomatti Hakola ei ole sataprosenttisen varma, ehtiikö kuntoutua huippuiskuun Pekingin olympialaisiin. Hakolalle voi tulla parin kylkiluun murtuman takia kuukausi taukoa hiihdosta. Olympialaisiin on aikaa reilut kaksi kuukautta.

Ristomatti Hakola kertoi lääkärin tuomion
Jussi Saarinen,
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Ristomatti Hakolan rajun kaatumisen seuraukset ovat selvillä. Hakola kaatui lauantaina 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa ja osui kovavauhtisessa laskussa kylki edellä tolppaan. Silloin oli selvillä, että Hakolalla oli murtunut kylkiluu. Maanantaina otetuissa magneettikuvissa selvisi, että Hakolalla ei ollut murtunut vain yksi kylkiluu.

– Pari kylkiluuta on murtunut, Hakola kertoi Yle Urheilulle.

– Lähdetään treenaamaan kivun sallimissa rajoissa. Ei ole montaa vaihtoehtoa. Laitetaan sisäpyörä kuntoon ja ketju kireälle.

Hakola pääsee siis tekemään korvaavaa treeniä, jolla ei ole suomalaistähden mukaan muuta merkitystä “kuin olla edes jonkinlaisessa kunnossa, kun aloitetaan taas harjoittelemaan".

Hiihtoharjoitteluun tulee kunnon tauko.

– Kyllä tässä äkkiä menee kahdesta neljä viikkoa ihan hukkaan, mutta otetaan, mitä tulee, Hakola kertoo.

Pekingin olympialaisiin on aikaa vain reilut kaksi kuukautta. Olympiahiihdot alkavat miehillä 6. helmikuuta skiathlonilla ja Hakolalle tuttu sprintti on 8. helmikuuta. Kolaus on siis kova muutenkin harjoituskaudella erinäisistä ongelmista kärsineelle hiihtäjälle.

– Ei tälle tauolle enää pahempaa paikkaa keksi kuin juuri olympialaisten alle. Jos pääsee vuodenvaihteen jälkeen hiihtämään kilpaa, annetaan mennä ja katsotaan, mihin se riittää.

Hakola kertoo viestitelleensä pitkin kautta kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) fysiologin Jussi Mikkolan kanssa.

– Jussi Mikkola on sanonut toukokuusta asti, että aikaa on. Eilen tuli taas viesti, että aikaa on. Toivotaan, että aikaa nyt vielä on. Jos tässä menee kuukausi harakoille, sitten pari-kolme viikkoa hyvää treeniä. Ollaanko sitten kunnossa? Näin se on tapahtunut aiemmin. Katsotaan, Hakola pohdiskelee.

Hakola myöntää suoraan, että ei ole sataprosenttisen luottavainen kuntoutumisestaan huippuiskuun olympialaisiin.

– Sen verran osumaa on tullut, että ei tiedä ihan sataprosenttisesti, mitä tulee tapahtumaan. Täytyy silti sanoa, että meillä on hyvä lääkäri- ja valmennustiimi sekä fysiologit. Olen saanut kaiken avun, mitä olen tarvinnut. He ovat nostaneet minut aika monta kertaa suosta, Hakola sanoo.

Lue lisää:

Rajusti kaatunut Ristomatti Hakola himoitsee nopeaa paluuta kisoihin – "Kahdesta kolmeen viikkoa treeniä, niin olen jälleen elämäni kunnossa"

Iivo Niskasen koville kultapuheille katetta, taustalta paljastui yllättäviä suomalaisonnistumisia – tässä ovat Suomen ilot ja huolenaiheet Rukan jälkeen

Ristomatti Hakola kertoo, mitä Rukan kovavauhtisessa tapaturmassa kävi – törmäsi hurjasti tolppaan ja kylkiluu murtui

Suosittelemme