Hyppää sisältöön

MM-kisat alkavat toden teolla, kun vastaan asettuu kahdessa ottelussa 42 maalia takonut Ruotsi – asiantuntija kertoo, mihin Suomen pitää iskeä

Suomi ja Ruotsi ovat jo varmistaneet paikkansa MM-kisojen puolivälierissä. Tänään maat kohtaavat alkulohkon viimeisessä pelissä. Vain kerran MM-kultaa on vienyt joku muu maa kuin kyseinen kaksikko.

Veera Kauppi tuulettaa.
Veera Kauppi on ollut Suomen tehokkain MM-kisojen avausotteluissa Uppsalassa. Kuva: Salibandyliitto
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suora lähetys Suomen ja Ruotsin ottelusta Ylen kanavilla kello 17.50 alkaen.

Salibandyn naisten MM-kisat Uppsalassa alkavat toden teolla tiistaina. Suomi kohtaa alkulohkon viimeisessä ottelussa mestarisuosikki Ruotsin.

Tokihan Suomi on jo kaksi alkulohkon ottelua pelannut, mutta niissä joukkue ei vielä rehellisyyden nimissä joutunut todelliseen testiin. Saksa kaatui lauantaina 15–0 ja Slovakia sunnuntaina 7–2. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa eniten tehopisteitä tehtailivat hyökkääjäkaksoset Veera Kauppi (6+3) ja Oona Kauppi (2+3) sekä puolustaja My Kippilä (2+3).

Ruotsi puolestaan murskasi avausotteluissaan Slovakian 22–3 ja Saksan 20–0.

Slovakia-ottelussa Suomen alku oli tahmea, mutta avausotteluista ei kannata vetää Yle Urheilun asiantuntijan Katri Luomaniemen mukaan suurempia johtopäätöksiä ennen Ruotsin kohtaamista.

– Aika odotettu ja toivottukin alku. Onnistumisia laajalla rintamalla. Slovakiaa vastaan vähän nihkeää, mutta huomattiin, että Suomi pystyy siitä parantamaan. Nyt on kovin tasonmittari alkusarjassa. Rauhallisen odottavaisin mielin uskon Suomen valmistautuvan Ruotsi-otteluun, Luomaniemi pohtii.

Ottelun alku korostetun tärkeä

Luomaniemi huomauttaa, että yleensäkin MM-kisoissa – sekä miesten että naisten kisoissa – Ruotsi voittaa altavastaajamaat selvästi rumemmilla lukemilla kuin Suomi.

– Siellä on sellainen mentaliteetti, ettei paljoa säästellä. Selvää on, että Ruotsi on ennakkosuosikki Suomeakin vastaan, mutta aiemmista tuloksista en tekisi johtopäätöksiä.

Suomen pelin nihkeys Slovakiaa vastaan johtui todennäköisesti ennen kaikkea henkisestä puolesta. On kuitenkin selvää, ettei Ruotsia vastaan ylimääräisiin hengähdystaukoihin enää ole varaa.

– Pitää olla ekasta erästä asti valmiina tekemään töitä joukkueen eteen. Kun tulee pallonmenetys, selät eivät voi suoristua. Jos Ruotsia vastaan tulee heikko alku, on vaikea päästä peliin mukaan. Ruotsi on kuitenkin vastustajana sellainen, että lataus tulee itsestään, Luomaniemi luottaa.

Ruotsia vastaan Suomen maalivahtipelin täytyy onnistua, ja lisäksi elintärkeää on selvitä kuivin jaloin ottelun alusta. Saksaa vastaan Suomen maalilla pelasi Tiltu Siltanen, Slovakiaa vastaan Krista Nieminen.

– Ruotsi tulee tyypillisesti alussa tosi aggressiivisesti ja nostaa karvaustason ylös. Miten Suomi selviää alkurynnistyksestä, se määrittelee paljon pelin kulkua. Pitää säilyttää pelirohkeus, ettei lähdetä roiskimaan. Se ase on myös Suomella, että kun Ruotsi tulee neljälläkin pelaajalla tosi korkealle antamaan painetta, jää Ruotsin päätyyn tilaa, joten vastahyökkäyksillä Suomi pystyy aiheuttamaan harmia.

Top 4 -maat yhä kaukana muista

Suomi ja Ruotsi ovat jo varmistaneet puolivälieräpaikan. Puolivälierät pelataan torstaina ja perjantaina, välierät lauantaina ja finaali sunnuntaina.

Luomaniemen mielestä naisten salibandyn taso on kehittynyt yleisesti ottaen rutkasti, vaikka Suomi ja Ruotsi edelleen murskavoittoja ottavatkin.

– Heikompien taso on kohentunut. Jos käy katsomassa heikompien maiden välisiä otteluita, tempo on kovempi ja taitotaso parempi kuin vaikka neljä vuotta sitten. Kärkimaat menevät kuitenkin samaa tahtia ellei kovempaa eteenpäin. Heikommat maat eivät ole saaneet tasoeroa kurottua kiinni.

Ruotsi ja Suomi pelaavat alkulohko B:ssä. A-alkulohkosta mitalipeleihin seuraksi etenevät todennäköisesti Sveitsi ja Tshekki. Nämä top 4 -maata erottuvat selvästi, minkä jälkeen tasossa tulee iso pudotus.

2019 pelatuissa MM-kisoissa Sveitsissä Suomi otti pronssia. Silloin Suomi ja Ruotsi olivat vastakkain jo välierässä. Toisesta välierästä finaaliin eteni Sveitsi, joka taipui finaalissa Ruotsille vasta jatkoajalla. Suomi taas voitti pronssiottelussa jatkoajalla Tshekin.

Ruotsi on voittanut seitsemän maailmanmestaruutta peräkkäin. Suomi on voittanut mestaruuden kahdesti, 1999 ja 2001, joten edellisestä on aikaa 20 vuotta. Ruotsin ja Suomen ulkopuolelta mestariksi on noustu vain kerran, Sveitsi vuonna 2005.

Lue lisää:

Suomen salibandynaiset odotettuun voittoon Slovakiasta – Veera Kauppi iski jälleen hattutempun, katso kaikki ottelun maalit

Näillä aseilla Suomi aikoo katkaista Ruotsin kultaputken salibandyn MM-kisoissa – "Pystymme roolituksella ja taktiikalla kompensoimaan"

Salibandynaiset murskasivat Saksan – hattutempun iskenyt kapteeni Kauppi iloitsi onnistumisista: "Tästä on aika pirun hyvä jatkaa"

Maailman parhaana pidetty suomalaistähti aloittaa tänään kultajahdin – näitä Suomen pelaajia kannattaa katsoa tarkasti salibandyn MM-kisoissa

Suosittelemme sinulle