Hyppää sisältöön

Kiinan kryptovaluuttojen louhintakielto nosti Yhdysvallat ja Kazakstanin bisneksen kärkeen

Vielä reilu kaksi vuotta sitten valtaosa maailman kryptolouhintakapasiteetista oli Kiinassa. Kiina kielsi louhinnan toukokuussa.

Riot Blockchainilla on Texasissa massiivinen kryptolouhos. Texas kiinnostaa louhoksia edullisen sähkön hinnan takia. Kuva: Tannen Maury / EPA

Kiinan kiellettyä kryptovaluuttojen louhimisen toukokuussa ovat suurimmat alan yhtiöt siirtäneet toimintaansa eniten Yhdysvaltoihin, Kazakstaniin ja Venäjälle.

Kaksi vuotta sitten syksyllä Kiinassa oli enimmillään yli 70 prosenttia maailman louhintakapasiteetista. Cambridgen yliopiston selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)kapasiteetti oli Kiinassa nollilla tämän vuoden elokuuhun mennessä.

Kiinan louhintakiellon jälkeen kahdeksan kymmenestä suurimmasta Yhdysvalloissa ja Kanadassa toimivasta alan yhtiöstä ovat The Financial Timesin mukaan kasvattaneet koneidensa määrää.

Texas kiinnostaa kiinalaisia

The Financial Times kertoo esimerkiksi kiinalaisen konevalmistajan Bitmainin myyneen Las Vegasissa toimivalle Marathon Digital Holdingsille 30 000 konetta elokuussa.

Myös monet muut alan yhtiöt ovat hankkineet Kiinasta kymmeniä tuhansia koneita. Koneiden hinta laski voimakkaasti Kiinan louhintakiellon jälkeen.

Yhteensä Kiinasta on siirretty The Financial Timesin mukaan kieltoa seuranneina kuukausina yli kaksi miljoonaa kryptolouhintakonetta.

Monet Kiinassa toimineet suuret yhtiöt ovat suunnitelleet muuttamista Yhdysvalloissa Texasiin vakaiden olosuhteiden ja edullisen sähkön perässä.

Texasin kuvernööri Greg Abbott on kryptovaluutan voimakas tukija. Toisaalta kiinalaisyhtiöiden tulo on herättänyt huolta vakoilusta, kertoi BBC aiemmin (siirryt toiseen palveluun).

Venäjälle 200 000 konetta

Venäläinen kryptotehdas BitRiver on FT:n mukaan hankkimassa erissä Kiinasta 200 000 konetta. BitRiverin tiedottaja Roman Zabuga kommentoi lehdelle, että aikaisemmin laitteista oli pulaa, mutta nyt pulaa on riittävän isoista tiloista, joihin koneet voidaan sijoittaa.

Kazakstaniin on puolestaan rahdattu Kiinasta lähes 90 000 louhintakonetta. Kiinan kiellon jälkeen merkittävästi kryptolouhijoita vetänyt Kazakstan on ollut kapasiteetissa toisena Yhdysvaltojen jälkeen.

Kazakstan on toivottanut kiinalaiset (siirryt toiseen palveluun) louhijat tervetulleiksi. Energiapula on kuitenkin viime aikoina aiheuttanut louhoksille ongelmia maassa.

Vanhentuneita koneita on viety Kiinasta muun muassa Paraguayhin ja Venezuelaan, joissa sähkön hinta on matala. Näihin maihin on rahdattu Kiinasta yhteensä ainakin 23 000 louhintakonetta.

Kiina kielsi Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen kaiken käytön syyskuussa. Kiinan mukaan syynä olivat niistä aiheutuneet markkinahäiriöt ja laittomuudet. Kiinan kiellon jälkeen Bitcoinin arvo laski voimakkaasti.

Voit keskustella aiheesta 2.12. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Kiinan keskuspankki kieltää kaiken kaupan kryptovaluutoilla – jatkossa kaupankäyntiä tutkitaan talousrikoksena

Bitcoin romahti, pudotuksen käynnisti maailman toiseksi rikkain ihminen sekä Kiinan kansanpankki – romahduksen edellytykset rakentuivat viime kuukausina

Tuija Postari-Kivistö sijoittaa kryptoihin, vaikka viranomaiset varoittavat kuplan puhkeamisesta – katso, kuinka toimittajan rahoille kävi kuukaudessa

Lue aiheesta muualta:

Bitcoin louhinta – Mitä louhinta on ja miten se käytännössä tapahtuu? (osakesijoittaja.fi) (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle