Hyppää sisältöön

Päiväkotilapset lähtivät tapaamaan poliitikkoja, kun oma suojatie oli vaarallinen – opettajat saivat Vuoden opetus -palkinnon

Palkitut kokevat, että tunnustus oli tärkeä kiitos hyvästä työstä Ketunpesän päiväkodin henkilökunnalle ja koko varhaiskasvatukselle. Opettajat kutsuttiin myös Linnan juhliin.

Varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen ja esiopettaja Anna Alanen päiväkotilasten kanssa päiväkodin edessä.
Varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen, päiväkotilapset Otso Valkama, Aida Sulen, Anton Lankinen ja Leonora Lankinen sekä esiopettaja Anna Alanen iloitsevat tunnustuksesta. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall
Avaa Yle-sovelluksessa

Sateenkaari Kodon päiväkoti Ketunpesän johtaja, esiopettaja Anna Alanen ja varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen voittivat keväällä OAJ:n Vuoden opetus -palkinnon.

Riemu palkinnosta täydentyi, kun he saivat kutsun Tasavallan presidentin Linnan juhliin. Niihin juhliin he pääsevät tosin vasta vuoden päästä.

Alanen ja Liikanen sekä päiväkodin lapset kokivat, että päiväkodin vieressä oleva suojatie on turvaton. Myös erään lapsen isoisä oli huolissaan suojatiestä, jota lapset käyttivät päivittäin.

Vanhempainillan jälkeen yksi äideistä kannusti laittamaan lapset asialle.

Lapset ottivat yhteyttä Turun tielaitokseen. Se ei tuottanut tulosta, joten lapset kävivät tapaamassa poliitikkoja Turun kaupungintalolla.

– Harjoittelimme lasten kanssa sitä, voiko yhteiskunnassa vaikuttaa. Suojatie oli aiemmin tuon puskan kohdalla ja lapset tulivat tielle puskan takaa eli se oli vaarallista. Nyt suojatietä on siirretty noin 40 metriä lähemmäs päiväkotia, kertoo Anna Alanen.

Uusi hanke on alkamassa. Tällä kertaa lapset yrittävät opettajiensa avustuksella vaikuttaa lähistöllä olevan ojan ylittävän sillan korjaamiseen.

– Tämä on nykypäivän varhaiskasvatusta. Teemme lasten kanssa asioita ja uskomme pienten ihmisten potentiaaliin yhteiskunnassa.

Esiopettaja Anna Alanen ja varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen päivkotilasten kanssa menossa suojatielle.
Nyt suojatien molemmin puolin on väljyyttä. Lapset ja opettajat voivat mennä turvallisesti tien yli ulkoilemaan metsiin ja puistoihin. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Tarhatäti ylpeänä Linnan juhliin

Esiopettaja Anna Alanen ja varhaiskasvatuksen opettaja Janna Liikkanen kokevat, että OAJ.n palkinto ja kutsu Linnan juhliin ovat kunnianosoitus koko alalle. OAJ palkitsi tällä tavalla lastentarhanopettajia ensimmäistä kertaa.

– Kutsun saaminen oli hämmentävää ja liikuttavaa. Minulla oli alkamassa nallematikan opetus, jossa piti laskea kultakaloja. Minä aloin laskea presidenttejä. En olisi uskonut, että minut tarhatätinä kutsuttaisiin Linnan juhliin. Otan kutsun vastaan ylpeydellä ja nöyryydellä, kertoo Janna Liikkanen.

Korona-aika on ollut raskasta päiväkodeissa, mutta töitä on tehty koko ajan.

– Me olemme olleet lähellä lasta ja pyyhkineet nenät. Toisaalta työ vie mennessään eikä koko ajan voi miettiä tautitilannetta. Tunnen paljon alan ihmisiä, tiedän työn vaativuuden ja miten suurella sydämellä työtä tehdään. Tuntui, että koko varhaiskasvatus on kutsuttu Linnaan, kertoo Liikkanen.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 4.12. kello 23.

Lue lisää:

Turun varhaiskasvatus kärsii henkilöstöpulasta – neljännes varhaiskasvatusopettajista ei täytä kelpoisuusehtoja

Päiväkotien henkilöstömitoituksesta ei saa poiketa enää edes sairaustapauksissa – moni kunta on vaikeuksissa, kun sijaisia ei ole

Suosittelemme sinulle