Hyppää sisältöön

Luonnonvarakeskus otti harppauksen geenitutkimuksessa – ensimmäisen tutkimuskohteena kotimainen kaura

Luke pitää suomalaisen kauralajikkeen perimän selvittämistä merkittävänä. Lajikkeiden ominaisuuksia voidaan räätälöidä soveltumaan erilaisiin kauratuotteisiin.

Kaurapelto
Luke on tunnistanut suomalaisen kauralajikkeen koko perimän. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Anne-Maria Niskanen,
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Luonnonvarakeskus on selvittänyt suomalaisen kauralajikkeen perimän. Kauran perimän selvittäminen merkitsee uutta työkalua kauralajikkeiden jalostamiseen.

Lajikkeiden ominaisuuksia voidaan jatkossa räätälöidä sopimaan erilaisiin kauratuotteisiiin ja vastaamaan ruoka- ja rehuteollisuuden tarpeita. Luken tutkimuksen kohteena ollut Aslak-kauralajike on ensimmäinen kotimainen viljalajike, jonka perimä on kokonaan selvitetty ja tarkemmin analysoitu.

– Tunnemme kauran paremmin nyt kuin koskaan aiemmin. Aslak-lajikkeen sekvensoinnista saimme täsmällistä tietoa kauran geeneistä ja niiden tehtävistä sekä siitä, miten tämä kaikki vaikuttaa erilaisiin kauran ominaisuuksiin. Näiden tietojen avulle voimme myös entistä helpommin jalostaa uusia kauralajikkeita, jotka ovat esimerkiksi vastustuskykyisempiä ilmastonmuutoksen tuomia vaikutuksia kohtaan tai sisältävät aiempaa enemmän proteiinia, kertoo Luken erikoistutkija Lidija Bitz tiedotteessa.

Bitzin mukaan Aslakista tutkittiin muun muassa kukat, jyvät, lehdet ja juuret.

– Siitä saimme tietoja geenien määrästä, rakenteesta ja tehtävistä. Nyt jatkamme perimän sekvensointia ja tutkimme useamman eri kauratyypin geenejä. Siten saamme tarvittavia työkaluja nopeuttaaksemme kauran jalostusta.

Lukella on pitkä historia kasvigenetiikasta viljelyyn ja prosessointiin ja ympäristökestävyyden edistämiseen.

Suosittelemme