Hyppää sisältöön

Puudeli voi saada trimmaamossa vaikka irokeesin, mutta tärkein syy käynnille on terveys – Lemmikkien hyvinvointipalvelut ovat kasvava megatrendi

Koiria rekisteröidään Suomessa nyt enemmän kuin mitä vauvoja syntyy. Omistajat haluavat panostaa lemmikkiensä hyvinvointiin, mikä näkyy esimerkiksi trimmaajien varauskalentereissa.

Helsingin Töölössä toimivassa Koiraväen Pesu & Leikkaus -trimmaamossa riittää asiakkaita jonoksi asti. Suomen syksyn sääolosuhteissa karvakavereiden tyylejä sanelee käytännöllisyys, mutta persoonallisetkin toiveet huomioidaan.
Lena Nelskylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Innokas askellus muuttuu vastentahtoisen hitaaksi. Peppu painuu kohti asvalttia. Vaimeaa ulinaa.

Näistä eleistä voi tulkita, että kuusivuotias länsiylämaanterrieri Pompadour tietää joutuvansa parturiin. Edellisen kerran tie vei Eteläisellä Hesperiankadulla Helsingin Töölössä sijaitsevaan Koiraväen Pesu & Leikkaus -nimiseen trimmaamoon nelisen kuukautta sitten.

– Se on hauskannäköinen tuollaisena karvakasana, mutta terveydellisistä syistä sen turkki pitää nyppiä. Eihän se kivaa ole, mutta kivempaa se on ammattilaisen käsittelyssä kuin jos tekisimme sen itse kotona, Pompadourin omistaja Miikka Jokela sanoo.

Jokela avaa määrätietoisesti trimmaamon oven, ja Pompadour löntystää sisään. Kai karvakaverikin tietää, että hyvinvoinnin – ja toki kauneudenkin – eteen on tehtävä töitä.

Koiraväen pesu & leikkaus yrityken työntekijä Katri Albrecht trimmaa Pompadour koiraa.
Kuusivuotias westie eli länsiylämäänterrieri Pompadour on päässyt trimmaaja Katri Albrechtin käsittelyyn. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Monet etenkin karkea- ja pitkäkarvaiset koirarodut tarvitsevat säännöllistä turkin trimmausta pysyäkseen terveenä ja hyvinvoivana. Trimmauksessa koiran turkki siistitään karvan laadun mukaan joko nyppimällä, koneella surruttaen tai saksilla leikkaamalla.

Pompadourin komistusoperaatio suoritaan nyppimällä. Aikaa siihen menee arviolta kolmisen tuntia.

Pompadour nimisen koiran karvoja Koiraväen pesu & leikkaus yrityken tiloissa.
Kuollut karva irtoaa koirasta helposti nyppimällä, eikä trimmaus satuta koiraa. Pesemättömästä karvasta saa tukevamman otteen kuin puhtaasta, joten koiraa ei pestä ennen toimenpidettä. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Ammattitaitoisille trimmaajille riittää töitä

Vuonna 2020 Suomeen rekisteröitiin lähes 49 000 koiranpentua. Määrä on yli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Luku myös ylitti ensimmäistä kertaa syntyneiden vauvojen määrän.

Kennelliiton mukaan tänä vuonna määrä on kasvanut entisestään, sillä marraskuun loppuun mennessä rekisteröintejä on tehty jo yli 50 000. Vuoden 2008 ennätys, eli 52 900 rekisteröityä koiraa, voi hyvinkin mennä rikki.

Koiraväen pesu & leikkaus yrityksen omistaja Olga Saarno trimmaa Benji koiraa.
Koiraväen Pesu & Leikkaus yrityksen omistaja Olga Saarno on trimmannut koiria jo 20 vuotta, 9-luokan TET-harjoittelusta lähtien. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Nelijalkaisten perheenjäsenten määrän suuri kasvu näkyy Koiraväen Pesu & Leikkaus -trimmaamon varauskirjassa. Puhelin soi koko ajan. Omistaja Olga Saarno kertoo, että töitä on niin paljon kuin vain ehdittäisiin tehdä.

– Ongelma on enemmänkin rekrytointi, että mistä saataisiin apuja, yli 20 vuotta koiria trimmannut Saarno sanoo.

Lokakuussa viisi vuotta täyttäneessä trimmaamossa koiria parturoi Saarnon lisäksi kolme työntekijää.

Koiraväen pesu & leikkaus yritksen omistaja Olga Saarno trimmaa Benji koiraa.
Puolivuotias cockerpoo Benji on trimmattavana kolmatta kertaa. Yleensä koirat suhtautuvat siistimiseen rauhallisesti. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Myös Lemmikkieläinketju Musti Groupin maajohtaja Timo Tervo arvioi, että eläinten hyvinvointipalvelut ovat kohisten kasvava bisnes.

Musti & Mirri on alansa markkinajohtaja. Sen hyvinvointipalveluissa työskentelee tällä hetkellä noin 200 ammattilaista, joista puolet ovat trimmaajia. Loput ovat eläinlääkäreitä, fysioterapeutteja ja eläintenkouluttajia.

Tervon mukaan trimmaajista on huutava pula, joten heitä rekrytoidaan ja myös koulutetaan jatkuvasti yhteistyössä Taitotalon ja koulutuskeskus Salpauksen kanssa.

– Kasvu on eksponentiaalista. Myymme kaikki ajat, joita meillä vain on tarjottavana, Tervo kertoo.

Trimmauspalveluiden lisäksi koirille on nykyään tarjolla muun muassa hierontaa, ravitsemusterapiaa, päiväkoteja ja omaa oluttakin. Tervon mukaan ne asiat, jotka ovat ihmisten hyvinvoinnissa pinnalla, näkyvät lemmikeilläkin.

– Lemmikkien hyvinvointipalvelut ovat todellinen megatrendi. Ihmiset haluavat panostaa lemmikkiensä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Koiraväen pesu & leikkaus yrityksen työntekijä Katri Albrecht trimmaa Pompadour nimistä koiraa. Takana näkyy omistaja Olga Saarno joka trimmaa Benji koiraa.
Trimmaaja Katri Albrecht kertoo, että koirien trimmaaminen on tarkkaa ja fyysistä työtä. Joskus yhden koiran käsittelyyn voi kulua monta tuntia. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Puettu koira ei ole enää ihmettelyn aihe

Nyt lämpötilan painuttua pakkaselle, kaduilla tulee vastaan ties minkälaista nelijalkaista pukeutujaa. On villapaitaa, töppösiä, toppaliiviä, teknistä tuulitakkia ja joidenkin pantaa koristaa pimeässä välkkyvä diskovalo.

Aalto-yliopiston muodin tutkimuksen professori Annamari Vänskä kertoo, että jos vielä reilu viisi vuotta sitten koirien pukeminen muodikkaisiin asuihin oli kasvava trendi maailmalla, on se nykyään normi meillä Suomessakin.

– Vaatteita käyttävä koira ei ole enää ihmetyksen aihe, vaan enemmänkin normi. Siitä kertoo myös koiranvaatteiden suuri valikoima. Emme enää luota samalla tavalla turkin eristävyyteen kuin ennen, Vänskä sanoo.

Jos maailman metropoleissa koiria voi nähdä trendikkäissä omistajansa ulkonäköön sovitetuissa muotiluomuksissa, Suomessa koiria puetaan lähinnä käytännöllisistä syistä: suojataan kylmältä, sateelta ja säästetään samalla myös omistajan vaivaa lemmikkien alituiselta pesemiseltä.

– Suomalainen haluaa korostaa pukeutumisessaan funktionaalisuutta. Sama näkyy myös lemmikkien vaatteissa, Vänskä sanoo.

Taustalla on Vänskän mukaan myös tutkimustiedon vahvistama ajatus siitä, että vaatimukset lemmikkien ylläpidosta ovat kasvaneet. Lemmikki koetaan entistä voimakkaammin osaksi perhettä, omaa laumaa. Siihen suhtaudutaan kuin omaan lapseen.

Enää ei riitä, että lemmikki tarjoaa meille seuraa, vaan meidän pitää aktiivisesti kantaa vastuuta niiden hyvinvoinnista. Vänskä muistuttaa, että myös lisääntynyt tutkimus puoltaa tätä näkökulmaa.

– Pukemalla koira sään mukaisesti ja viemällä se tarpeen vaatiessa trimmattavaksi, viestimme myös muille, että pidämme koiristamme huolta, Vänskä kertoo.

Trimmaaminen on terveysteko, mutta toiveetkin toteutetaan

Koirien muoti näkyy Suomessa etenkin niiden vaatteissa. Maailmalla suosittuja koirien turkin värjäämisiä ei täällä tehdä. Myös Eläinsuojeluyhdistysten liitto ja Suomen Kennelliitto pitävät toimintaa epäeettisenä ja vastustavat koirien koristevärjäystä.

Töölössä Koiraväen Pesun & Leikkauksen tyypillisen asiakkaan turkki trimmataan lyhyemmäksi siten, että sen rotutyypillisiä piirteitä korostetaan.

Jos koiran kuolleita, kasvunsa lopettaneita karvoja ei poisteta, turkki takkuuntuu. Se voi hankaloittaa koiran liikkumista ja huopaantuneet takut voivat jopa aiheuttaa eläinlääkärin hoitoa vaativan ihotulehduksen.

Kuollut karvapeite ei myöskään lämmitä ja suojaa koiran ihoa samalla tavalla kuin uusi.

Työvälineitä Koiraväen pesu & leikkaus yrityken seinällä.
Erilaiset sakset ovat tärkeitä työvälineitä, mutta rodusta ja karvan pituudesta riippuen äänimaisemaan kuuluu trimmauskoneen tehokas surina. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Olga Saarno on huomannut, että monelle koiran omistajalle tulee yllätyksenä, kuinka paljon koiran turkkia pitää hoitaa. Varsinkin suosittujen pienten pitkäkarvaisten rotujen herkkä karva takkuuntuu helposti.

– Kyllä se aika pitkälle on terveydenhoitoa. Tietenkin on kiva myös tehdä koirasta samalla söpö. Ja tuntuu, että siistitty koira pääsee pari päivää myös sänkyyn, jos ei ehkä pääsisi muuten, Saarno kertoo.

Saarno kertoo, että omistajien mielestä heidän koiransa nuortuvat trimmaamossa vietetyn ajan aikana vuosia. Efekti on samanlainen kuin meillä ihmisillä onnistuneen kampaamoreissun jälkeen. Kun vanhat karvat jäävät lattialle, virtaa ja viehätysvoimaa riittää!

Myös lemmikin omistajien persoonalliset tyylimieltymykset otetaan trimmaamossa huomioon.

– Meillä käy asiakkaana muun muassa yksi puudeli, jolle tehdään aina irokeesi. Se sopii sille hirmu hyvin.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tiina Tanttari perusti lelukaupan keskellä koronaa ja yllättyi kysynnästä – kivijalkaliikkeissä odotetaan hyvää joulumyyntiä jo toista kertaa peräkkäin

Kärpäsentoukista tehdään nyt koiranruokaa Hyvinkäällä – hyönteisten syömisestä piti tulla iso hitti, mutta läpimurtoa odotellaan yhä

Koiranpennut ohittivat vauvat tilastoissa ensimmäistä kertaa – Ylen Pentuliven suosio kertoo korona-ajan koirabuumista

Suosittelemme sinulle