Hyppää sisältöön

Nuoret miettivät koko Euroopan tulevaisuutta, kun Oulussa koottiin eväitä Suomen EU-esityksiin

Oulussa järjestettiin tiistaina Euroopan tulevaisuutta ideoiva kansainvälinen kokous. Se on osa EU-maissa järjestettäviä tilaisuuksia, joissa kerätään kansalaisten ajatuksia Euroopan unionin tulevaisuudesta.

Ihmisiä ottamassa kännyköillä kuvia  Eurooppa olemme me banderollin edessä.
Oulussa järjestetty tilaisuus on osa suomalaisten ministerien "Eurooppa olemme me" -kiertueen tapahtumasarjaa ja Euroopan tulevaisuuskonferenssia. Sen yhteydessä on kerätty kansalaisten ajatuksia Euroopan tulevaisuudesta. Kuva: Risto Degerman / Yle
Risto Degerman

Oulun kokoukseen osallistui puolen sataa nuorta. Kokouksen teemoina olivat muun muassa ilmastonmuutos ja ympäristö, EU:n rooli sekä eurooppalainen demokratia ja rauhan säilyminen.

Mukana oli Suomen lisäksi myös nuoria Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä, koska samalla pohdittiin tulevaisuutta koko arktisen alueen näkökulmasta. Yksi heistä oli Ninni Norra.

– Meillä rauhan sukupolvilla tuppaa unohtumaan, että rauha ei ole mikään itsestäänselvyys. Se mahdollistaa kaiken muun, sanoo Suomen tulevaisuuskonferenssin kansalaisedustaja Norra.

– Ilmastopolitiikka puhuttaa jo paljon ja siihen ollaan reagoimassa hyvin kunnianhimoisilla toimilla. Minua itseäni huolettaa vielä sitäkin enemmän länsimaisen demokratian tulevaisuus ja kiristyvä suurvaltapolitiikka.

– Ilman rauhaa ja vakautta me emme pysty myöskään kunnianhimoisiin ilmastotoimiin, Norra summaa.

Oululainen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) puolestaan kiinnittää huomiota Euroopan unionin merkitykseen, joka voi unohtua, kun EU:ta pidetään itsestään selvyytenä.

– Sen merkitys voi haihtua, kun on nähty myös kasvavaa kansallismielisyyttä ja Ison-Britannian ero unionista eli brexit.

– Kun nuorten kanssa keskustelee, he kyllä oivaltavat sen, mutta sen merkitystä täytyy ehkä vähän piirtää esiin siinä arjen jokapäiväisyydessä, Tuppurainen sanoo.

Tapahtuman järjestivät valtioneuvoston kanslia yhteistyössä Oulun kaupungin, Pohjois-Pohjanmaan liiton, ulkoministeriön ja Barentsin euroarktisen neuvoston Suomen puheenjohtajuuskauden kanssa.

Kokouksen tulokset kootaan myöhemmin yhteen ja niitä viedään EU:n päätöksentekoon osana Suomen esityksiä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle