Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Surkeasti aloittanut HPK vaihtoi valmentajaa ja sitten tapahtui mykistävä käänne – joukkueesta kerrotaan, mitä Jarno Pikkarainen muutti

HPK:n urheilujohtaja ja kapteeni kertovat, minkälaisia muutoksia uusi päävalmentaja Jarno Pikkarainen toi joukkueeseen. Kurssinsa kääntänyt HPK on kahdeksan ottelun voittoputkessa.

Arto Laatikainen hymyilee.
HPK-pelaajien ilmeet ovat muuttuneet iloisemmiksi voittoputken myötä. Kuvassa konkaripuolustaja Arto Laatikainen.
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikon SM-liigakierrosta seurataan Yle Puheen Jääkiekkokierroksella kello 18.02 alkaen. HPK kohtaa keskiviikkona vieraskaukalossa Lukon.

Hämeenlinnan Pallokerhon vaisusti alkanut kausi jääkiekon miesten SM-liigassa sai lokakuun alussa käännöksen. Kauden kahdeksasta ensimmäisestä ottelustaan vain kaksi jatkoaikavoittoa ja kuusi tappiota raapinut Kerho vaihtoi päävalmentajaansa, Matti Tiilikainen astui sivuun ja Jarno Pikkarainen tuli joukkueen johtoon.

Tuon jälkeen kurssi kääntyi, vaikkakin HPK koki Pikkaraisen päävalmentajakauden alkupuolella neljän ottelun tappioputken.

HPK on ottanut Pikkaraisen alaisuudessa 11 voittoa 14 ottelusta. Marraskuun joukkue pelasi ilman tappioita, menettäen ainoastaan yhden pisteen JYP:lle. Voittoputki on nyt kahdeksan ottelun mittainen.

Sekä HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola että joukkueen kapteeni Markus Nenonen nostavat saman asian esiin, kun heiltä kysytään muutoksen ydinsyytä. HPK pelaa nyt selkeästi yhtenäisemmin ja kaikki ovat samalla sivulla pelikirjaa.

– Joukkueella on nyt pelikuri, kaikki tietävät, mitä toinen tekee. Vaikka pelissä tapahtuu aina virheitä, nyt se ei näy tulostaululla. Peli on meillä paremmin kasassa, rakenne siihen on sellainen, joka takaa parempaa hyökkäyspelaamista. Sekä tietysti aseeksemme nousseen erinomaisen puolustuspelaamisen, Toivola ynnää.

– Kävimme läpi asioita erityisesti puolustuspelaamiseen liittyen, että kaikki ovat samalla sivulla. Se on myös näkynyt konkreettisesti, vastustajiemme maalimäärät ovat pudonneet. Kun kaikki kopissa huomaavat sen, että "hei, tämähän toimii", niin se näkyy myös itseluottamuksen kasvuna, kapteenin Nenonen puolestaan kertoo.

Pelaajat vastasivat vaatimustasoon

Muutos on ollut merkittävä alkukauteen nähden. Pelillisesti HPK on yhtenäisempi ja toimii kurinalaisesti. Kuten Nenonen mainitsee, selkeimmin asia on näkynyt tuloksissa, maalisarakkeissa. Vaikka HPK ei edelleenkään ole saanut aikaiseksi maalijuhlia vastustajien kustannuksella, on se onnistunut pimentämään vastustajiensa onnistumiset. Lokakuun 23. päivästä alkaen katsottuna vastustaja ei ole saanut tehtyä HPK:ta vastaan enempää kuin kaksi maalia ottelussa.

Edellisen kymmenen ottelun kuntopuntarissa HPK on Mikkelin Jukurien ohella SM-liigan eniten pisteitä kerännyt joukkue.

Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Nenonen kertoo, että Pikkaraisen tulon jälkeen pelaajistolta on vaadittu enemmän ja pelaajat ovat vastanneet huutoon.

– Tämä oli urallani ensimmäinen valmentajanvaihdos. Me johtavat pelaajat menimme itseemme ja huomasimme, ettemme ole tehneet asioita tarpeeksi laadukkaasti ja meidän pitää nostaa tasoamme. Uskon, että se on iso yksittäinen asia, hän pohtii.

HPK:n päävalmentaja Jarno Pikkarainen nojaa pöytään ja katsoo kameraan HPK:n logon edessä.
Jarno Pikkarainen aloitti lokakuun alussa HPK:n päävalmentajana. Kuva: Dani Branthin / Yle

Tiilikaisen vaihtuminen Pikkaraiseen oli nopea liike, mutta urheilujohtaja Toivola tunsi Pikkaraisen jo Rauman Lukossa viettämiltä vuosiltaan. Iltalehti kertoi aiemmin, kuinka Pikkaraisen perhematka Fuengirolaan vaihtui valmennuspestiksi Hämeenlinnaan.

– Tiesin Jarnon persoonan ja miten hän tietyissä tilanteissa toimii. Siitä oli hetki aikaa, kun viimeksi toimimme yhdessä, joten jouduimme myös tekemään päivitystä ja pohjatyötä siitä, vastaako hän meidän kaikkia vaatimuksiamme. Hän ajattelee johtamisesta, pelistä ja valmentamisesta sillä tavalla, että tahdoimme hänet päävalmentajaksi, Toivola kertaa.

Toivolan mukaan valmentajan vaihtaminen ei ollut päähänpistos, vaan pitkä prosessi.

– Käytimme kaikki keinot, ettei sellaiseen olisi ollut tarvetta lähteä. Haluan korostaa sitä, että Matti Tiilikainen on hyvä valmentaja. Tällä kaudella meillä peliä ei vain saatu kohdalleen, siksi muutos oli tehtävä. Emme olleet tuloksiin tyytyväisiä.

Tiilikainen valmensi HPK:ta myös viime kaudella, jolloin HPK jäi ensimmäisenä joukkueena ulos pudotuspeleistä.

Tulikuuma alivoima

Nyt tulokset ovat totisesti muuttuneet. HPK on noussut SM-liigan sarjataulukossa kahdeksanneksi. SM-liigan kuukauden pelaajaksi valittu maalivahti Eetu Laurikainen oli maalivahtitilastojen kärki marraskuussa (viisi ottelua, 0,96 päästettyä maalia per ottelu, 95,7 torjuntaprosentti).

Suurimman vaikutuksen HPK:n pelissä on kuitenkin tehnyt sen alivoimapelaaminen, joka on ollut mallikasta kauden alusta saakka. Nyt alivoima on tulikuumaa ja SM-liigan parasta. Kerho selvittää tällä hetkellä alivoimansa 93,90 prosentin tehokkuudella.

HPK:n kapteeni Markus Nenonen
Kapteeni Markus Nenonen oli ensimmäistä kertaa kaudella liigajoukkueessa, jossa vaihtui päävalmentaja kesken kauden. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Nenonen on itsekin huhkinut runsaasti alivoimalla. Kapteeni komppaa myös väitettä, että alivoimasta on tullut Kerhon "pientä ylivoimaa". Nenonen on iskenyt kaudella jo kahdesti alivoimamaalin.

– Nautin tällä hetkellä kovasti alivoiman pelaamisesta ja olen oppinut siitä vielä erilailla nyt. Olemme sitä itsekin miettineet, että alivoimalla voimme toimia tällä hetkellä lähes turhia ajattelematta, hän kuvailee.

– Valmentajamme Juha Lehtola työskentelee sen parissa kovasti, näyttää meille runsaasti videoita ja ohjeistaa liikeratojamme puolustaessa. Silti se on mielestäni sekä oikean roolituksen että hyvän ennakkoanalysoinnin tulosta. Kaikki ovat samalla sivulla.

Kapteeni toivoo hämeenlinnalaisseuran pitävän kurssinsa. Nenonen sanoo, että joukkue pyrkii koppipuolella ylläpitämään saavutettua hyvää mieltä ja rentoutta.

– Emme kuitenkaan halua löysätä liikaa, vaan tahdomme, että olemme alttiita pitämään kiinni siitä ryhdistä, jolla nyt pelaamme.

"Osalla on varaa nostaa tasoa"

Urheilujohtaja Toivolan vaatimustaso on korkealla. Toivolan mukaan joukkueesta ei ole vielä mitattu ulos maksimisaavutuksia.

Kun puolustuspeli ja alivoima ovat saatu kuntoon, on HPK:n kehityksessä katse seuraavaksi hyökkäys- ja ylivoimapelissä. Hyökkäyssuuntaan joukkueen peli ei ole saanut vieläkään parasta mahdollista rytmiä.

Esimerkiksi HPK:n ylivoima on selvästi SM-liigan huonointa. HPK:n ylivoimaprosentti on 5,88, kun toiseksi huonoimmalla Ilveksellä se on 10,96. Sarjan parasta ylivoimaa pelaa Kärpät, jonka onnistumisprosentti on 29,73.

Mika Toivola istuu pöydän ääressä.
HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola kokee, että joukkueella on vielä runsaasti annettavaa voittoputkesta huolimatta. Kuva: Tomi Jokela / AOP

Joukkueen ulkomaalaisvahvistukset ovat saaneet välillä lokaa niskaansa. Kanadalaiset Sean Collins ja Philippe Cornet eivät ole osoittautuneet sateentekijöiksi hyökkäyssuuntaan. Laituri Matt Marcinew sai jo lähtöpassit Ruotsin kakkostasolle Södertäljeen. Joukkueen kultakypärä Michael Joly aloitti kauden tehokkaasti, mutta ei ole saanut itsestään kaikkea irti.

– Moni joukkueemme pelaajista pelaa uransa parasta kautta, monen pelaajan tasoon olen tyytyväinen sekä suomalaisissa että ulkomaalaisissa. Kuitenkin kolikon toisella puolella ovat ne, joilta odotamme enemmän ja heidän tasonsa pitää nousta, Toivola kommentoi nimiä mainitsematta.

Joukkue hankki loppukauden kestävällä sopimuksella amerikkalaisen Patrick Harperin nostamaan hyökkäysvoimaa. Toivola toteaa, että Harperista haetaan myös yhtä apua yskineeseen ylivoimapeliin. Yliopistourallaan mukavia pistemääriä iskenyt Harper siirtyy Nashville Predatorsin farmiseura Milwaukee Admiralsista AHL:stä. Tällä kaudella yhdeksän ottelua kulkivat tehoin 0+0.

– Vaikkakin yksittäinen pelaajahankinta ei varmastikaan ratkaise ongelmia yksistään, se on koko porukan asia, hän paaluttaa.

Tavoite HPK:lla on edelleen selvä, vaikka alkukausi antoikin sille hieman matkaa kurottavaksi.

– Kausi ei ole vielä edes puolivälissä, vaikka kaikkea onkin jo ennättänyt tapahtua. Tavoitteemme oli kauteen lähdettäessä, että olemme pudotuspelijoukkue. Nyt olemme valmiita siihen, että voimme kauden kääntyessä loppua kohden taistella jopa kuudennesta sijasta, hän toteaa.

– On kuitenkin liian aikaista julistaa mitään lopullista tässä vaiheessa kautta näin tasaisessa sarjassa, hän lisää.

Lue myös:

Uudelle HPK-valmentajalle nykytilanne on vielä mysteeri – Jarno Pikkarainen avaa aluksi solmuja tilannejohtamisella

HPK:n uusi päävalmentaja heitti värikkään vertauksen pestistään – Olli Jokisen Jukurit kaatui heti debyytissä

Kommentti: Tamperelaisen jääkiekon ystäviä yhdistää yksi huoli – katoaako Hakametsän henki?

Kommentti: Karri Kivi on maailman porilaisin tamperelainen ja hänellä on elämänohje, joka toimii nyt paremmin kuin koskaan

Suosittelemme