Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Ilves ja Tappara korkkaavat tällä viikolla uuden areenan – Tampereen kaupungilla isot suunnitelmat Hakametsän klassiseen halliympäristöön

Hakametsän jäähallin jäähyväisottelut tarjosivat Tapparan ja Ilveksen seurapomoille tunteikkaita hetkiä. Nyt edessä on muutto hulppeaan keskusareenaan.

Tampereen Kannen Areena aka Nokia Arena kuvattuna 27.1.2021 auringonpaisteessa. Maa on lumessa ja kaksi kameraa kohti kävelevää ulkoilijaa näyttää pikkuruisilta suuren rakennuksen rinnalla.
Ilves ja Tappara pelaavat ensimmäiset ottelunsa uudessa areenassa tällä viikolla. Kuva: Miikka Varila / Yle
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tamperelainen jääkiekko harppaa tällä viikolla uuteen aikakauteen, kun Tapparan ja Ilveksen liigajoukkueet muuttavat Hakametsän jäähallista keskustaan nousseeseen uuteen areenaan. Kaupungin liigaylpeydet hyvästelivät viime viikonloppuna omissa otteluissaan Suomen ensimmäisen jäähallin juhlallisin ja haikein tunnelmin.

– Se oli sykähdyttävä ilta itselleni, työntekijöille ja kannattajille. Ennen peliä, kun kiersin vielä puolityhjää hallia ja katselin katsomoon päin, tuli muisteltua kaikkea, mitä itsekin olen elämän aikana siellä kokenut ja nähnyt. Se oli herkkä ja haikea hetki, Tapparan toimitusjohtajana toimiva Mika Aro muisteli lauantaista jäähyväisottelua HPK:ta vastaan.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo oli itse perjantaina juhlallisuuksien keskipisteenä, vuoden 1985 Ilveksen mestarijoukkueen pelaajana.

– Nostalginen ilta, kun oli tuo oma palkintohomma, ja olin vähän niin kuin duunissakin operatiivisella puolella. Oli montaa fiilistä. Mutta haikeaa se oli kaiken kaikkiaan, kun asiaa viikonloppuna pureskeli, Jalo kertoi.

Hakametsän jäähalli oli loppuunmyyty Ilveksen ja Tapparan viimeisessä paikalliskohtaamisessa.
Ilves ja Tappara pelasivat Hakametsässä viimeisen paikallisottelun 29. lokakuuta. Kuva: Tomi Hänninen

Jännitystä ja uteliaisuutta

Tamperelaisjoukkueet korkkaavat uuden hallin kiekkopelit perjantaina ja lauantaina loppuunmyydyillä paikallisotteluilla. Uuden areenan jäähän joukkueet pääsevät tekemään ensimmäiset luistinpiirtonsa todennäköisesti jo keskiviikkona.

Tunnelma seuroissa on odottava ja jännittynyt, ja töitäkin totisesti vielä riittää.

– Monennäköistä muuttoon ja tilojen tarkastukseen liittyvää asiaa. On paljon ohjelmaa, Jalo summaa.

– Jännityksellä varmasti kaikki odottavat, miten tapahtumat lähtevät siellä liikkeelle. Ensimmäisten jääkiekkopelien jälkeen on myös tulossa paljon konsertteja, Aro muistuttaa.

Seurapomot painottavat, että katsojan kannattaa tulla tuleviin paikallisotteluihin hyvissä ajoin.

– Kun saapuu uuteen paikkaan, syntyy varmasti ruuhkaa jo siitä, kun katsellaan enemmän ympäriinsä, Aro sanoo ja muistuttaa koronapassin käytöstä.

Hallin kiekkopeleihin mahtuu väkeä reilut 13 000 katsojaa, ja hallin suurten yleisötapahtumien aikana käytössä on myös lähialueen liikenteen poikkeusjärjestelyjä. Areenassa ei ole autoille omia pysäköintialueita, joten autolla saapuvien on jätettävä menopelinsä hieman kauemmaksi.

Hakametsän jäähalli
Tapparan ja Ilveksen miesten liigajoukkueet ovat Hakametsän hallin hyvästelleet. Kuva: Tomi Hänninen

Hakametsän hallialue saa uuden elämän

Hakametsän jäähallin katossa historiaa huokuneet mestaruusviirit ja pelipaidat siirtyvät liigajoukkueiden mukana keskustan areenaan, mutta kiekkopelit hallissa jatkuvat Kooveen Mestis-joukkueen sekä Tapparan ja Ilveksen nuorten joukkueiden osalta. Hallin ympärille on suunniteltu jo hyvä tovi suurta, useiden eri lajien urheilu- ja liikuntakeskittymää.

– Jäähalli ja sitä ympäröivä noin 14 hehtaarin alue on kehityksen alla. Tämä ja ensi vuosi ovat meille kehityksen vuosia, joiden aikana tavoitteet ja ideat kehitetään toteutuskelpoiseksi suunnitelmaksi, Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Markus Joonas sanoo.

Hakametsän liikunta-alueen rakentaminen pyritään aloittamaan vuonna 2023, ja urheilu- ja liikuntapaikkojen valmistumistavoite on vuodessa 2029. Hankkeeseen kuuluu myös asuntorakentamista, jossa tavoiteaika on vuodessa 2031.

Konseptin mukaan Hakametsän jäähalli uudistetaan useiden eri lajien areenaksi ja hallin katsojakapasiteetti pienenee 3 000:een. Lisäksi alueelle nousee asuntojen lisäksi harjoitushalli, sisäareena, harjoituskenttiä, liiketilaa sekä hotelli.

Lue lisää:

Kommentti: Tamperelaisen jääkiekon ystäviä yhdistää yksi huoli – katoaako Hakametsän henki?

Hakametsän liigaottelut ovat pian historiaa Tampereella – Suomen ensimmäisessä jäähallissa on koettu iloa, jännitystä ja pettymyksiäkin

Ilves vei Hakametsän viimeisen paikallisottelun – Arto Laatikaiselle upea merkkipaalu

Raimo Helminen muistaa paikallisista kuuman tunnelman ja jäähyennätyksensä – tällainen oli Hakametsän viimeinen paikallisottelu: "Voi tulla itku"

Hakametsän liigaottelut ovat pian historiaa Tampereella – Suomen ensimmäisessä jäähallissa on koettu iloa, jännitystä ja pettymyksiäkin

Suosittelemme