Hyppää sisältöön

Ylen kannatusmittaus: Perussuomalaiset ohitti SDP:n, vihreät vajosi lähelle 10 prosentin rajaa

Kokoomus vankisti Ylen kyselyssä asemaansa suurimpana puolueena. Vihreiden kannatus on ollut edellisen kerran yhtä alhaalla vuonna 2015.

Kuva: Ruuti Ylitalo / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Oppositiopuolueet ovat nostaneet marraskuussa kannatustaan, kertoo Ylen kannatusmittaus.

Kokoomus jatkaa yhä mittauksen kärjessä, ja kaula perässä tulijoihin on hitusen kasvanut. Kokoomusta kannattaa kyselyn perusteella 21,8 prosenttia suomalaisista.

Puolueen suosio on ollut Ylen kyselyssä yhtä korkealla viimeksi vuonna 2017. Nousua edellisestä kuukaudesta on vajaa prosenttiyksikkö.

Kakkossijalle kiilasi toinen oppositiopuolue perussuomalaiset, joka pudotti pääministeripuolue SDP:n kolmanneksi.

Perussuomalaisten kannatus on pysynyt Riikka Purran (ps.) elokuussa alkaneena puheenjohtaja-aikana lähes paikallaan, mutta nyt suosio nousi vajaalla prosenttiyksiköllä. Perussuomalaisia äänestäisi kyselyn perusteella 18,7 prosenttia suomalaisista.

Oppositiopuolueet ovat voineet saada marraskuussa näkyvyyttä kriisistä, jossa Valko-Venäjä puski tuhansia siirtolaisia EU-maiden rajoille.

Oppositio teki aiheesta hallitukselle välikysymyksen ja vaati lakiin hätätilapykäliä, joilla Suomi voisi keskeyttää turvapaikkahakemusten vastaanottamisen vastaavassa tilanteessa. Hallituspuolueet syyttivät oppositiota turvallisuuspolitiikan ennennäkemättömästä politisoinnista.

Vihreiden kannatus sahaa

Kolmossijalle pudonneen SDP:n kannatuslukema kohosi hitusen, mutta se ei riittänyt pitämään perussuomalaisia SDP:n takana. Pääministeripuolueen kannatukseksi mitattiin nyt 18,3 prosenttia.

SDP menetti kannatustaan lokakuussa, jolloin pääministeri Sanna Marin (sd.) oli keskellä kiistelyä Veikkauksen rahoista.

Kannatuskyselyn suurin menettäjä on hallituspuolue vihreät, jonka lokakuinen suosion nousu vaihtui nyt 1,3 prosenttiyksikön pudotukseksi.

Vihreitä kannattaa kyselyn perusteella 10,1 prosenttia suomalaisista, joka on puolueelle huonoin lukema vuosikausiin. Ylen kyselyssä puolueen kannatus on ollut yhtä alhaalla viimeksi vuonna 2015.

Vihreiden johto on mennyt tänä syksynä uusiksi puheenjohtaja Maria Ohisalon vanhempainvapaan takia. Häntä tuuraa puoluejohtajana Iiris Suomela. Henkilövalinnat eivät kyselyn perusteella näytä ainakaan nostaneen puolueen suosiota.

Kyselyn tekemisen aikaan vihreät kipuili esimerkiksi hallituksen metsälinjan kanssa. Hallitus aikoo vihreiden ja vasemmistoliiton vastustuksesta huolimatta torjua asetuksen, jossa EU määrittelee, millainen metsätalous on ilmaston kannalta kestävää.

Vasemmistoliitolle mitattiin kyselyssä hieman lokakuuta alhaisempi 8,2 prosentin kannatus.

Toimitusjohtaja Jari Pajunen kyselyn tehneestä Taloustutkimuksesta sanoo, että kärkipaikalla oleva kokoomus on saanut kannatusta varsinkin Etelä-Suomen suurista kaupungeista, joissa vihreät taas ovat menettäneet suosiotaan.

Perussuomalaiset puolestaan ovat nostaneet suosiotaan Ruuhka-Suomen ulkopuolella, maakuntakaupungeissa.

Keskusta menettänyt kuntavaalien nosteen

Vihreiden edellä on kannatuskyselyn nelossijalla toinen hallituspuolue keskusta, joka on kamppaillut alhaisen kannatuksen kanssa koko vaalikauden.

Marraskuussa keskustan kannatus nousi 12,5 prosenttiin lokakuun pienen pudotuksen jäljiltä. Kuntavaalien aikaan verrattuna puolueen suosio on silti laskusuunnassa.

– Keskusta sai kuntavaaleissa jonkinlaisen torjuntavoiton ja siitä tuli noste, mutta se on mennyt, Pajunen tulkitsee.

Tilanne on toinen kuin kokoomuksella, joka nousi kuntavaalivoitollaan perussuomalaisten varjosta suosituimmaksi puolueeksi ja näyttää vankistaneen asemaansa.

Kaikki kannatusmuutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaaliin.

Suosittelemme sinulle