Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Koronan uusi aalto ja perinteisten Linnan juhlien peruuntuminen iskivät keskelle sesonkia – "Viime vuonna ei tehty juhlapukuja, mutta nyt on ollut työntäyteistä", sanoo Jukka Rintala

Juhlapukeutumiseen, - meikkauksiin ja - kampauksiin erikoistuneissa yrityksissä syksyn juhlasesonki on ollut viime aikoihin asti jopa erittäin vilkas. Synkentyneet koronaluvut ja virusmuunnos ovat kuitenkin alkaneet jo näkyä asiakkaiden epäröintinä. Yksi iso isku alan yrittäjille on Linnan juhlien kutsuvierasvastaanoton peruuntuminen kokonaan.

Katso videolta kuinka Jukka Rintala luonnostelee juhlapukua
Minna Pantzar
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronatilanteen pahentuminen aiheutti Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton peruuntumisen. Myös Pohjois-Savossa ja Jyväskylässä peruttiin itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuus. Etätyösuositus sai yritykset empimään pikkujoulujaan ja uusi virusmuunnos kuristaa koronapassin heiluttajienkin juhlamieltä.

Onko siis juhlapukeutumiseen, - meikkauksiin ja - kampauksiin erikoistuneissa yrityksissä yksi tärkeimmistä sesongeista jälleen pilalla?

– Tottakai se vaikuttaa. Tämä on ehdottomasti yksi vuoden parhaimmista sesongeista, niin kyllähän se isojen tapahtumien peruuntumien näkyy meilläkin, sanoo meikkaaja, stailaaja, kampaaja ja Studio Marilynin omistaja Marja Brink.

– Linnan juhlien vastaanoton peruutukset ja muut vastaavat vaikuttavat herkemmin juhlakampauksien kysyntään kuin perus hiustenleikkauksiin ja värjäyksiin. Mutta on viime viikkoina tullut kentältä taas viestiä, että osa asiakkaista on vähentänyt asiointia ja pidentänyt käyntiväliä, sanoo Suomen Hiusyrittäjät ry:n Marja Pahkala.

Marja Brink seisoo Studio Marilyn kampaamon takahuoneessa.
Studio Marilynin omistajalla Marja Brinkillä on viime vuodesta poiketen riittänyt jälleen runsaasti juhlameikkejä teettäviä asiakkaita. Naisporukoita on tullut liikkeeseen jopa "etkoille" ennen juhliin lähtöä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Meiltä on yleensä aina joitain asuja tilattu Linnan juhliin. Tänä vuonna olimme mukana kampanjassa, jossa olisimme lainanneet meidän vaatteita osallistujille ja se tietenkin harmittaa, että he eivät pääse nyt juhlimaan, sanoo hálo-vaatemerkin toimitusjohtaja ja perustaja Marta Valtovirta.

– Viime vuonna, kun ei ollut juhlia, niin ei ollut pukuja ja kyllä minä arvelin, ettei mitään isoja Linnan juhlia tule tänäkään vuonna. Ollaan kehitelty muuta tähän rinnalle, sanoo puolestaan juhlavastaanotolle tyypillisesti useita pukuja loihtinut Suomen tunnetuimpiin muotisuunnittelijoihin kuuluva Jukka Rintala.

Yksityiskohta punaisen paljettimekon yläosasta
Muotisuunnittelija Jukka Rintalan ateljeessa Helsingissä on viime vuodesta poiketen jälleen tekeillä juhlapukuja. Tämä paljettiluomus on menossa laulaja Maria Lundille joulukonserttikiertueen yhdeksi esiintymisasuksi. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Juhlakausi alkoi vilkkaana

Syksy perhejuhlineen, tapahtumineen ja pikkujouluineen ehti jo tarkoittaa monissa yrityksissä pitkän koronahiljaiselon loppumista.

– Tuossa toissa perjantainakin tein kahdeksan meikkiä juhliin lähtijöille, sanooBrink.

Juhlakampauksienkin kysyntä alkoi heti, kun juhlia ja tapahtumia ryhdyttiin järjestämään.

– Parin viime kuukauden ajalta tilanne on ollut kohtalaisen normaali eli palautunut lähelle ennen koronaa ollutta aikaa, sanoo puolestaan Suomen Hiusyrittäjien Pahkala.

Myös muotiliike Hálon verkkokauppa ja ovi on käynyt tiuhaan.

– Meillä on koko syksyn kauppa käynyt hyvin. Tuntuu että ihmiset ovat vihdoin halunneet juhlia ja pieniäkin juhlia varten on sitten hankittu juhlavaatetta, sanoo Hálon Valtovirta.

Rintalallakin on työn alla jo useampia esiintymisasuja "Joulun Taikaa - Tuliset Tenorit Ja Suloiset Sopraanot" konserttikiertueen Johanna Förstille ja Maria Lundille.

– Nyt on kyllä ollut aika työntäyteistä ja on myös tilauspukuja. Messutapahtumissa ollaan lähestymässä normaalia, mutta pienyrittäjän täytyy olla kekseliäs tekemään. Ei voi tehdä vain yhtä asiaa vaan pitää olla monenlaista, Rintala sanoo.

Jukka Rintala seisoo liikkeensä oviaukossa koira kainalossa.
Juhlapukujen kysynnän romahdettua viime vuonna Jukka Rintala kiersi esittelemässä maalauksiaan ja siinä samalla myös pukuja näyttelyissä eri puolilla Suomea. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Taiteella ja taidoilla yli viime vuodesta

Rintalalla se muu tekeminen koronahiljaiselon keskellä tarkoitti maalauksia, joita on parhaillaan nähtävillä Jukka Rintalan Elämän juhla -taidenäyttelyssä ARS Longa galleriassa.

– Emme ole odotelleet vaan olemme esitelleet tuotantoa niin tauluja kuin asujakin näyttelyissä eri puolilla Suomea myös viime vuonna.

Monitaitoisuus auttoi myös Studio Marilyniä selviytymään yli puolitoista vuotta sitten alkaneesta koronasta.

– Minulla on oma asiakaskunta ja he ovat koko ajan käyttäneet kampaamopalveluja. Mutta kun puolet töistä on tapahtumaa, juhlaa ja meikkikursseja, niin kyllä se niihin on vaikuttanut, Brink sanoo.

Hálon erikoisuus puolestaan on, että heillä on yksinoikeus käyttää kittiläläisen taiteilijan Reidar Särestöniemen teoksia vaatemallistonsa kuoseissa.

– Meillä reagoitiin koronakeväänä nopeasti. Muutimme hiukan valikoimaa, kehitimme verkkokauppaa ja olimme onnekaita, koska tuotteemme ovat muun muassa myös Särestöniemen ansiosta ajattomia eivätkä häviä muodista. Me kasvoimme koronavuonna yli 80 prosenttia ja tämäkin vuosi on kasvua, Valtovirta sanoo.

Korona leikkasi vaatemyynnistä miljardin

Kampaamoala menetti viime vuonna noin 10 prosenttia liikevaihdostaan, mutta iso osa on jo kurottu kiinni. Tekstiiliala pärjäsi hyvin viime vuonnakin, kun kotiin linnottautuneet alkoivat sisustaa. Muotikaupassa kurottelu kohti takavuosien lukuja vielä jatkuu.

– Koronaa edeltävinä vuosina suomalaiset käyttivät vaatteisiin noin 4,1 miljardia. Koronavuonna siitä leikkautui neljännes eli miljardi euroa pois. En usko, että sitä miljardia saadaan vielä tänä vuonna kiinni, sanoo Suomen Tekstiili ja Muoti ry:n asiantuntija Hanne Mikkonen.

Vaikka synkistynyt koronatilanne nyt huolettaa, niin toiveissa on, että koronapassin avulla juhlat saavat tällä kertaa jatkua.

– En usko, että tulee samalaista sulkutilaa kuin viime vuonna. Ihmisetkin ovat nyt viime vuoteen verrattuna iloisempia ja luottavat rohkeammin tulevaisuuteen. Se näkyy juuri siinä, että halutaan laittautua ja mennä juhlimaan. Kyllä mä uskon, että nämä hommat jatkuu, kunhan tämä tästä taas taputellaan, Studio Marilynin Brink toteaa.

Lue täältä, miten Yle seuraa itsenäisyyspäivän juhlintaa.

Tarkennettu 10.31 Linnan juhlat termiä Presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoksi.

Lue lisää:

Pikkujoulujen kynnyksellä pukuvuokraamo heräsi koronahorroksestaan – juhlannälkäinen kansa kaipaa myös kauneuspalveluja

Sairaanhoitaja Inka Häkkinen sai kutsun Linnaan – juhlat peruttiin, joten hän menee yövuoroon päivystykseen

Linnan juhlien vastaanotto perutaan – Ylen ohjelmassa kuullaan korona-ajan sankareita sekä veteraaneja ja lottia

Jyväskylän itsenäisyyspäivän kutsuvierastilaisuus on peruttu koronatilanteen vuoksi – myös muussa ohjelmistossa muutoksia

Pohjois-Savon alueellinen itsenäisyyspäivän iltavastaanotto peruttu koronariskin takia

J. Karjalaisen konsertti Kokkolassa siirtyy ensi vuoteen

Suosittelemme