Hyppää sisältöön

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg: Venäjällä ei ole veto-oikeutta Ukrainan Nato-jäsenyyteen – Yle seuraa Venäjän ja Naton kiihtyvää sanasotaa

Nato-maiden ulkoministerikokouksessa asetuttiin tukemaan tänään Ukrainaa Venäjää vastaan. Venäjä puolestaan syyttää Ukrainaa jännityksen kiristymisestä.

Stoltenberg tyrmäsi Venäjän määräilyhalun
Stoltenberg tyrmäsi Venäjän määräilyhalun
Minna Pärssinen,
Teemu Juhola

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti keskiviikkona Naton ulkoministerikokouksen päätteeksi Venäjää, että sen voimatoimet kävisivät sille kalliiksi ja niillä olisi vakavia poliittisia ja taloudellisia seurauksia Venäjälle.

– Tukemme Ukrainan alueelliselle itsemääräysvallalle pysyy horjumattomana, sanoi Stoltenberg lehdistötilaisuudessa.

Stoltenbergin mukaan Venäjää voitaisiin käyttää talouspakotteita ja poliittisia rajoituksia.

Samaan aikaan puheet Venäjällä ovat koventuneet.

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti keskiviikkona, että Venäjä vaatii takuita siitä, ettei sotilasliitto Nato sijoita aseistusta aseita Venäjän rajan lähelle.

–Vuoropuhelussa Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kanssa me tulemme vaatimaan, että työstämme sopimuksia, jotka sulkevat pois tulevaisuudessa Naton laajentumisen itään ja meitä uhkaavien asejärjestelmien sijoittamisen lähelle Venäjän aluetta, Putin sanoi.

Putin puhui Kremlissä tilaisuudessa, jossa hän otti vastaan ulkomaalaisten suurlähettiläiden valtuuskirjeitä.

Päivää aiemmin Putin varoitti ankarasti Natoa joukkojen ja aseiden sijoittamisesta Ukrainaan. Hänen mukaansa se on punainen linja Venäjälle ja se herättäisi voimakkaan vastareaktion.

Stoltenberg kiihtyi: Venäjällä ei oikeutta päättää muiden puolesta

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg suorastaan kiihtyi, kun häneltä kysyttiin Venäjän reaktioista Ukrainan mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitossa. Stoltenbergin mielestä Venäjän on turha kuvitella voivansa päättää itsenäisten naapurimaiden puolesta, ja vetosi oman kotimaansa Norjan kokemukseen itsenäisenä, pienenä Venäjän naapurina.

– Olen erittäin iloinen, että Nato-liittolaisemme eivät ole koskaan hyväksyneet sitä, että Venäjällä olisi oikeus perustaa etupiiri itselleen pohjoisessa, ja yrittää päättää, mitä Norja pienenä ja riippumattomana maana voi tehdä, sanoi Stoltenberg.

Sama itsemääräämisoikeus koskee Ukrainaa ja sotilasliittoa. Stoltenberg korosti, että sotilasliitto päättää itse, koska Ukraina on valmis Naton jäseneksi, eikä Venäjällä ole siihen veto-oikeutta.

Venäjä syyttää Ukrainaa jännitteiden kiristymisestä

Venäjän ulkoministeriön mukaan Ukraina olisi siirtänyt puolet armeijastaan Itä-Ukrainan konfliktialueelle. Ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova puhui yhteensä 125 000 sotilaasta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä ilmoitti tänään myös aloittavansa säännölliset sotaharjoitukset eteläisellä sotilasalueella, joka yltää osittain Ukrainan rajalle asti. Puolustusministeriön mukaan laajan alueen harjoituskeskuksiin on siirretty 10 000 sotilasta.

Harjoituksia tullaan järjestämään myös Itä-Ukrainassa ja Venäjän Ukrainalta valtaamalla Krimin niemimaalla.

Ukraina haluaa suoria neuvotteluja

Viime viikkoina Ukraina, Yhdysvallat ja Nato ovat varoittaneet Venäjän mahdollisesta uudesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt asian ja syyttänyt länttä pelon lietsonnasta. Venäjän mukaan sillä on oikeus liikutella joukkojaan miten se parhaaksi näkee.

Nato-maiden ulkoministerit neuvottelevat tänään Latvian Riiassa Ukrainan edustajien kanssa.

Ukrainan ulkoinisteri Dmitri Kuleba peräänkuulutti "kattavaa pelotepakettia Venäjää vastaan. Kuleba kertoi keskustelleensa Britannian ulkoministerin Liz Trussin kanssa konkreettisista toimista, joilla voitaisiin estää Venäjää toimimasta väärin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (kuvassa etummaisena) vieraili Itä-Ukrainan rintamalla viikko sitten.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (kuvassa etummaisena) vieraili Itä-Ukrainan rintamalla huhtikuussa. Kuva: Ukrainan presidentin lehdistöosasto/EPA

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaati tänään suoria neuvotteluja Venäjän kanssa konfliktin ratkaisemiseksi.

– Me emme kykene estämään sotaa ilman suoria neuvotteluja Venäjän kanssa, sanoi Zelenskyi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin on määrä tavata Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov Tukholmassa huomenna Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön kokouksen yhteydessä.

Seuraamme tässä artikkelissa päivän tapahtumia Ukrainan ja Venäjän kriisiin liittyen.

Lisää aiheesta:

Ulkoministeri Pekka Haavisto: "Ukraina pelkää turvallisuutensa puolesta"

Kiristynyt tilanne Ukrainan rajalla huolettaa siviilejä – "Tavalliset ihmiset haluavat rauhaa", sanoo Itä-Ukrainassa asuva Tatjana

Naton ulkoministerit Venäjälle: Voimankäytöllä Ukrainaa vastaan olisi kova hinta

Suosittelemme sinulle