Hyppää sisältöön

Ylen rikospodcast toi vihjetulvan – poliisi tutkii, liittyykö naista ahdistellut Jehovan todistaja yli 30 vuoden takaiseen teinitytön katoamiseen

Poliisi saa vuonna 1988 kadonneen Piia Ristikankareen tapauksesta niin paljon vihjeitä, ettei ehdi tutkia niitä kaikkia. Erityisen kiinnostunut poliisi on vinkistä, joka liittyy naista ahdistelleeseen nuoreen mieheen.

Poliisin välittämä kuva Piia Ristikankareesta.
Piia Ristikankare oli kadotessaan 15-vuotias. Hän täyttäisi 18. joulukuuta 49 vuotta. Kuva: Poliisi, AOP, kuvakollaasi: Illusia Sarvas / Yle
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on saanut Ylen rikospodcastin myötä useita uusia vihjeitä vuonna 1988 kadonneen Piia Ristikankareen tapauksesta.

Murhana tutkittavaa katoamista käsitellään rikostoimittaja Marko Niemen toimittaman Viimeinen johtolanka -podcastin uudella kaudella, joka julkaistiin Yle Areenassa marraskuussa.

Kaikkia uusia vinkkejä poliisi ei kuitenkaan ehdi edes käydä läpi. Yleisövihjeitä ropisee runsaasti aina, kun tapaus on esillä julkisuudessa.

– Noin yleisesti voin sanoa, että jutussa tulee niin paljon vihjeitä, että niitä kaikkia on täysin mahdotonta perata, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisista sanoo.

15-vuotias Piia Ristikankare katosi perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988 Piikkiössä, Varsinais-Suomessa. Perheenjäsenten mukaan Ristikankare oli riidellyt veljensä kanssa television katselusta. Kinastelun jälkeen hän poistui kotoaan. Ristikankareesta ei ole tämän jälkeen tehty yhtään varmaa havaintoa.

Nuoren Piia Ristikankareen kuva kehyksissä piirongin päällä.
Piia Ristikankareen kuva on esillä hänen kotitalossaan Piikkiössä. Kuva: Heikki Soini

Poliisi tutkii nuoren Jehovan todistajan osuutta

Piia Ristikankare oli Paimion Jehovan todistajien seurakunnan jäsen. Podcastissa tuli esille uusi vihje seurakuntaan kuuluneesta nuoresta miehestä, joka oli ohjelmassa haastatellun miehen mukaan ahdistellut hänen siskoaan.

Tutkinnanjohtajan mukaan ahdistelijan mahdollinen osuus Ristikankareen katoamiseen tullaan selvittämään heti kun ehditään.

– Tällainen vihje on tullut myös meille asti ja kyllä aikeissa on selvitellä hänenkin henkilöllisyyttään, mutta aikataulu on valitettavasti täysin auki, Heinonen toteaa.

Uskontojen uhrit ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila kertoi sarjassa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista, joiden pöytäkirjoissa saattaisi olla tietoa esimerkiksi edellä mainitun nuoren miehen tekemisistä tai muista mahdollisesti Piia Ristikankareen tapaukseen liittyvistä asioista.

Oikeuskomiteat ovat seurakunnan sisäisiä tuomioistuimia, joissa käsitellään esimerkiksi seurakuntalaisten sopimatonta käytöstä.

Poliisi ei kuitenkaan usko, että oikeuskomiteoiden arkistot voisivat tuoda selvyyttä tapaukseen.

– Tuo vaikuttaa aika kaukaa haetulta, että sellaisten muistiinpanojen johdosta pääsisi sen merkittävämmin kenenkään perään kuin muidenkaan vihjeiden. Pitää kuitenkin muistaa, että mikäli siellä suoraan vihjattaisiin siihen, mitä Piialle tapahtui, tieto olisi tullut meille, Heinonen pohtii.

Useat entiset Jehovan todistajiin kuuluneet naiset ovat toisaalta kertoneet Ylen artikkelissa, että liikkeen oikeuskomiteat ovat estäneet heitä ilmoittamasta tapahtuneista rikosepäilyistä viranomaisille. Esimerkiksi seksuaalirikosten uhreiksi joutuneet ovat kokeneet oikeuskomiteoiden syyllistäneen heitä itseään tapahtuneesta.

Samassa artikkelissa Jehovan todistajien Suomen päämajan tiedotusosasto kertoi liikkeen toimivan lain mukaisesti. Heidän mukaansa ristiriitatilanteita maallisen lain ja liikkeen sääntöjen välillä ei ole.

Avonainen meikkipussi, jossa on meikkejä ja puinen papukaija.
Poliisi on ottanut viime vuosina dna-näytteitä Piia Ristikankareen meikkipussista. Mikäli jostain löytyy tunnistamaton vainaja, voi poliisi tehdä vertailua Ristikankareen dna:han. Kuva: Heikki Soini

Tutkinta seisoo

Poliisi on tutkinut Piia Ristikankareen katoamista murhana jo vuosikausia. Tutkinnan suunta muuttui 2000-luvun puolella, kun poliisi sai mystisen kirjeen.

Kirjoittaja väitti nähneensä, kun katoamisiltana Piikkiössä tajuttoman oloista tyttöä oltiin nostamassa valkoiseen henkilöautoon. Kirjeessä mainittiin jopa auton rekisteritunnus.

Selvisi, että auton omistajaa oli epäilty seksuaalirikoksista Turun seudulla. Tutkinnassa ei kuitenkaan ole tullut kirjeen lisäksi esille mitään, mikä yhdistäisi hänet Ristikankareen katoamiseen.

Kirjeen kirjoittajan henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Heinosen mukaan Piia Ristikankareen epäillyn murhan tutkinta junnaa paikoillaan, koska siihen ei ole tällä hetkellä irrotettavissa poliisin voimavaroja.

– Tutkinta seisoo nyt, koska voimavaramme on suunnattu sellaisiin juttuihin, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä. Tarkoitus on kuitenkin jatkaa vihjeiden seulontaa aktiivisemmin, kun resurssit vapautuvat.

Poliisilla ei tällä hetkellä ole epäiltyä.

Tutkinnanjohtaja Kimmo Heinonen pitää todennäköisenä, että Piia Ristikankare nousi auton kyytiin pian sen jälkeen, kun oli lähtenyt kotoaan.

Heinonen kertoi podcastissa epäilevänsä, että henkirikoksen on tehnyt yksittäinen henkilö. Hän arvioi, että mikäli tapauksesta olisi vastuussa isompi porukka, joku tekijöistä olisi vuosien aikana todennäköisesti paljastanut jotain.

Jos Piia Ristikankare eläisi, hän täyttäisi parin viikon päästä 49 vuotta.

Aiheesta lisää:

Teinityttö katosi Piikkiöstä yli 30 vuotta sitten – rikostoimittaja etsii vastauksia podcastissa: "Yön tunteina tulee mietittyä näitä juttuja"

Piia Ristikankareen elämä ei ollut koskaan helppoa

Viimeinen johtolanka -podcast (Yle Areena)

Kadonneet: Piia Ristikankare (Yle Areena)

Suosittelemme sinulle