Hyppää sisältöön

Vantaalainen päiväkoti kehotti vanhempia hoitamaan lapset kotona – varhaiskasvatuksen henkilöstöpula kärjistyy

Henkilöstön puuttumista on paikattu esimerkiksi pyytämällä vanhempia hakemaan lapset varhaiskasvatuksesta jo aikaisin iltapäivällä. Vantaalla toivotaan nyt tilanteen ratkaisuksi, että flunssakausi hellittää pian ja sijaisia olisi taas saatavilla runsaammin.

Lastenvaatteita roikuu aidalla.
Henkilöstöpula on näkynyt myös muutamien yksittäisten ryhmien äkillisinä sulkemisina Vantaalla. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Ari Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vantaalla varhaiskasvatuksen henkilöstöpula on kärjistynyt viime viikkoina.

Päiväkotien henkilöstössä on ollut paikoin niin suuri vaje, että vanhempia on jopa kehotettu olemaan tuomatta lapsiaan ollenkaan hoitoon.

– Tämä on tosi poikkeuksellista, eikä se voi missään tapauksessa tulla pysyväksi toimintatavaksi, kommentoi Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä.

Vanhemmille on esitetty toive lapsen hoitamisesta kotona Mäkelän mukaan yhdestä päiväkodista. Näin toimittiin Pakkalan päiväkodissa marraskuun puolivälissä.

– Lähtökohta on tietysti se, että me emme voi velvoittaa ketään pitämään lasta kotona. Hoitoa tarvinneet lapset hoidettiin silloin samassa pihapiirissä sijaitsevassa isommassa talossa.

Henkilöstöpula on näkynyt myös muutamien yksittäisten ryhmien äkillisinä sulkemisina, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Mäkelä. Sellaistakaan ei ole jouduttu hänen muistinsa mukaan tekemään koskaan ennen.

Jatkossa ryhmien sulkutilanteet on tarkoitus Mäkelän mukaan välttää muun muassa henkilöstön siirroilla yksiköstä toiseen.

Vantaalla on myös harkittu päiväkodin sulkemista kokonaan

Kaupungissa on tänä syksynä myös harkittu kahden päiväkodin sulkemista muutamaksi päiväksi kokonaan, kertoo Mäkelä.

– Alueen sisäisillä järjestelyillä saatiin päiväkodit lopulta kuitenkin pyörimään, mutta lähellä sulkeminen oli ja olin antanut siihen jo luvan, kertoo Mäkelä.

Osassa päiväkodeista on paikattu henkilöstön puuttumista pyytämällä vanhempia hakemaan lapset varhaiskasvatuksesta jo aikaisin iltapäivällä, koska sijaisia ei ole saatu palkattua.

– Siihen on aika korkea kynnys, mutta kyllä niitä on ollut viikoittain muutama tapaus eri puolilla kaupunkia. Se on enemmän kuin aikaisemmin, Mäkelä toteaa.

Syynä poikkeuksellisen suureen vajeeseen päiväkotien henkilöstössä on varhaiskasvatusjohtaja Mäkelän mukaan erityisesti koronaviruksen ja syksyn flunssakauden aiheuttamat työntekijöiden tavallista runsaammat poissaolot.

– Kyllähän tämä pandemia on aiheuttanut sen, että aika pienillä oireilla jäädään kotiin, niin kuin tietysti ihan oikein onkin, mutta se näkyy myös meidän poissaolojen määrässä ja vaikeuttaa tätä henkilöstötilannetta.

Vantaalla toivotaan nyt tilanteen ratkaisuksi, että flunssakausi hellittää pian ja sijaisia olisi runsaammin taas saatavilla.

– Mitään yksinkertaista patenttiratkaisua tähän ei löydy. Kovasti me yritämme tehostaa sijaisten saamista Seuren sijaisvälityksen kautta, mutta kyllä se alan yleinen henkilöstöpula on se kaikista suurin ongelma, sanoo Mäkelä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 2.12.2021 kello 23 saakka.

Tekstiä täsmennetty keskiviikkona 1.12.2021 kello 16:31: Tekstissä puhuttiin aiemmin influenssakaudesta, mutta influenssakausi ei ole kuitenkaan vielä virallisesti alkanut. Termi on korjattu tekstissä flunssakaudeksi.

Lue lisää:

Helsinki rikkoo jo melkein lakia varhaiskasvatuksessa – Natalia Salmelaa pyydettiin hakemaan lapsensa pois päiväkodista, koska sijaista ei saatu

Varhaiskasvatuksen tilanne Helsingissä on niin huono, että sen pelätään romahtavan – Kysyimme, miten kaupungin päättäjät aikovat ratkoa asiaa

Bloggari Natalia Salmela toi lapsensa Helsingin valtuuston kokoukseen – Puheenjohtaja: Äitien huoli on nyt kuultu, mutta tarvitsemme myös valtion apua

Suosittelemme sinulle