Hyppää sisältöön

Siat-näyttelyn synnyttämässä kohussa unohdettiin nuoret, kritisoi nuorisovaltuutettu – "Olisin toivonut keskustelua edes pikkasen"

Kurikka keskeytti 8.-luokkalaisten taidetestaajien vierailut ruokateollisuutta kritisoivaan näyttelyyn kuukausi sitten. Paikallisen nuorisovaltuuston jäsen Vadelma Ala-Mietoa harmittaa, että tämä on monelle asia, joska kotikaupunki muistetaan.

Siat-Pigs -näyttelyn tunnus Seinäjoen taidehallin tyhjässä aulassa.
Siat-näyttelyä ei otettu kovinkaan suopeasti vastaan näyttelypaikkakunta Seinäjoen naapuripitäjässä Kurikassa. Arkistokuva. Kuva: Jenni Latva, Seinäjoen taidehalli
Sarianne Tekoniemi

"Musta tuntuu, että kaikki tapahtui tosi nopeasti ja tiedonvälitys oli heikkoa kaupungin puolelta", sanoo kurikkalainen nuorisovaltuutettu Vadelma Ala-Mieto nyt, kun päätöksestä syntyneestä kohusta on aikaa vajaa kuukausi.

Kurikka keskeytti marraskuun alussa kahdeksasluokkalaisten vierailut Seinäjoella järjestetyssä Siat-näyttelyssä. Näyttely kritisoi lihateollisuutta. Taiteilijat Laura Gustafsson ja Terike Haapoja ovat molemmat kertoneet olevansa sitä mieltä, että lihantuotannosta pitäisi luopua.

Kurikan kaupungin sivistysjohtaja päätti vierailujen perumisesta. Syynä oli, että näyttelyn näkökulmaa pidettiin liian yksipuolisena ja että osa näyttelyn nähneistä piti kokemusta ikävänä.

Lue lisää: Maatalouspitäjä Kurikassa koululaisten vierailu sikojen oloista kertovaan näyttelyyn peruttiin – Wilma-viestin mukaan koulujen tehtävä ei ole "pakkosyöttää tiettyä vakaumusta"

Myöhemmin kritiikkiä on esittänyt myös joukko paikallisia poliitikkoja naapurikunnassa.

Keskustelu käytiin oppilaiden vanhempien aloitteesta. Nuorten oma mielipide jäi jalkoihin.

– Toivoisin, että keskustelua olisi käyty edes pikkasen paremmin. Voi olla, että sitä on käyty, mutta siitä ei ole julkisesti puhuttu. Toivoisin, että olisi puhuttu.

Kuuntele Vadelma Ala-Miedon ja taidekuraattori Sanna Karimäki-Nuutisen haastattelu Yle Areenasta tai alta.

Lue myös:

Kurikka perui yläkoululaisten vierailun lihantuotantoa arvostelevassa näyttelyssä, taideala kritisoi – "Taiteen tehtävä ei ole vain viihdyttää"

“Siinä ei ole järjen hiventäkään” – taiteilijakaksikko kritisoi kovin sanoin eläintuotantoa näyttelyssä Suomen lihantuotannon sydämessä Seinäjoella

Seinäjoelle nousi taidenäyttely, joka ottaa vahvasti kantaa lihan tehotuotantoon – "Osa suurempaa hyökkäystä", miettii näyttelyssä vieraillut lihantuottaja

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torstaihin 2.12. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle