Hyppää sisältöön

Huuhkajista ulos pudonnut Jasin Assehnoun mättää nyt maaleja perinteikkäässä hollantilaisseurassa – "Rive ei ole ollut yhteydessä"

FC Emmenin kanssa nousua Eredivisieniin halajava Jasin Assehnoun uskoo paikan Huuhkaja-kokoonpanosta irtoavan kovalla työnteolla.

Emmenin paidassa pelaava Jasin Assehnoun
Jasin Assehnoun pääsi tuulettamaan hattutemppua Hollannin Eerste Divisienissä viime maanantaina. Kuvassa Assehnoun ohittaa PSV:n nuorisojoukkueen Nathan Markelon. Kuva: imago sport
Antti-Jussi Korhonen

Hollantilainen erotuomari Ingmar Oostrom ojentaa pelipallon hämmentyneellä Jasin Assehnounille Emmenin hiljalleen hiljenevällä stadionilla. Hetki sitten päättyneessä ottelussa suomalaishyökkääjä on tehnyt kotijoukkueen kaikki osumat 3–0-voittoon päättyneessä pelissä Almerea vastaan.

– Minulla oli ottelussa hyvä flow. Kaksi maaleista sain lahjaksi vastustajalta, mutta oli hienoa päästä tekemään hattutemppu. En ole koskaan aiemmin tehnyt kolmea maalia yhdessä ottelussa, en Veikkausliigassakaan, Assehnoun sanoo.

– Tuo pallo on tallessa kaapissani. Kaikki joukkuekaverini kirjoittivat siihen nimmarit. Se on hieno muisto.

22-vuotias Jasin Assehnoun siirtyi Hollannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle viime kesänä. Assehnoun ehti pelata tätä ennen kesällä FC Lahden riveissä 10 ottelua ja teki niissä viisi maalia.

Nuorten pelaajien vauhdikkaassa sarjassa

FC Emmen on tällä hetkellä Eerste Divisienissä sijalla kolme. 96-vuotias seura halajaa takaisin Hollannin pääsarjaan pikaisella aikataululla. FC Emmen putosi Eredivisienistä viime kauden päätteeksi.

Assehnounin Emmen-sopimus kattaa tämän kauden. Sopimukseen sisältyy myös optiovuosi kaudesta 2022–2023. Emmenissä suomalainen on tehnyt 15 ottelussa neljä maalia.

– Vähän olemme jo puhuneet ensi vuodesta, mutta ei ole mitään konkreettista, Assehnoun toteaa.

Eestre Divisienissä pelattavaa jalkapalloa suomalainen kuvailee intensiiviseksi, jossa juostaan paljon pallon kanssa vastahyökkäyksiä ja prässätään. Vauhdin ymmärtää hyvin, kun katsoo sarjassa pelaavien joukkueiden ikärakennetta. Yli kolmikymppiset pelaajat loistavat poissaolollaan pelaajaluetteloissa.

– Pelaajat ovat nuoria ja erittäin taitavia tässä sarjassa. Joukkueet osaavat myös hallita palloa.

Jasin Assehnoun taistelee pallosta FC Emmenin paidassa
Jasin Assehnoun on pelannut tällä kaudella FC Emmenissä 15 ottelua ja tehnyt neljä maalia. Kuva: imago sport

Sarja kuulostaa ihanteelliselta Assehnounille, jonka vahvuudet kotimaan kentillä olivat juuri kaksi ensimmäistä kiihdyttävää askelta ja kyky ohittaa puolustajia harhauttamalla.

– Tiedän olevani hyvä 1vs1 -tilanteissa. Täällä olen huomannut, että minun täytyy jatkaa sen ominaisuuden harjoittelua. Itse treeneissä pelaamme täällä paljon pienpelejä, kuten 3vs3- ja 4vs4-pelejä.

Kanerva ei ole soitellut

Emmenissä Jasin Assehnoun on pelannut tällä kaudella vasempana laitahyökkääjänä.

– Laidalta pääsen leikkaamaan vetopaikoille ja pelaamaan syöttökombinaatioita hyökkäysalueella. Se on pelipaikka josta pidän.

Alla Jasin Assehnoun tekemä maali Almeren verkkoon viime maanantaina.

Assehnoun pääsi tekemään laitapelaajana myös maajoukkuedebyyttinsä Huuhkaja-paidassa kesäkuussa Ruotsia vastaan.

Syksyn MM-karsinnoissa Assehnoun kuului maajoukkueryhmään syyskuun karsintapeleissä Kazakstania ja Ranskaa vastaan. Otteluissa Assehnoun jäi ilman peliaikaa. Lokakuun ja marraskuun MM-karsintaotteluissa Assehnoun ei mahtunut maajoukkueen mukaan.

Hän kertoo, että syksyn aikana maajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva ei ole ollut häneen yhteydessä.

– En ole nyt keskustellut Riven kanssa. Nyt on jäänyt pari maajoukkuetapahtumaa väliin, mutta en minä siinä näe ongelmaa. Olen aina kutsun saadessani onnellinen ja ylpeä siitä. Koetan tehdä parhaani. Jos seuraavalla kerralla ei tule kutsua, niin pitää vain parantaa omia näyttöjä, Assehnoun sanoo.

Nuori pelaaja ajattelee, että maajoukkueessakin hänelle sopisi parhaiten laitapelaajan rooli.

– Olen sellainen tyyppi, että pelaan millä paikalla käsketään. En väittele siinä vastaan. Itse näen, että olen parhaimmillani laiturina. Mielestäni olen kuitenkin monipuolinen pelaaja. Olen laidalla pelannut myös wingbackinä Lahdessa, Assehnoun ajattelee.

Jasin Assehnoun maajoukkueen verryttelyasu päällä.
Jasin Assehnoun teki debyyttinsä A-maajoukkueessa kesäkuun vierasottelussa Ruotsia vastaan. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Vapaa-aika on lepoa, playstationia, ja kieliopintoja

Seuraavan kerran Assehnoun saa näytönpaikan maanantaina, kun Emmen matkustaa pääkaupunki Amsterdamiin Ajaxin akatemiajoukkueen vieraaksi. Väkiluvultaan Amsterdam on Emmeniä kahdeksan kertaa suurempi. Tämä ei haittaa Lahdesta maailmalle ponnistanutta suomalaista.

Assehnoun kuvailee reilun 100 000 asukkaan Emmeniä kaupungiksi, jossa on helppoa keskittyä vain ammattijalkapalloilijan elämään.

– En ole sellainen ihminen, joka tarvitsee paljon ihmisiä ympärilleen viihtyäkseen. Vapaa-ajalla olen opetellut hollannin kieltä, joka on tosi vaikeaa. Vapaa-aikani on muuten aika samanlaista kuin Lahdessa, tykkään pelata pleikkarilla FIFA:a ja NBA 2K:ta. Minulla on kaikki hyvin täällä, Assehnoun sanoo.

Lue myös:

Kohudokumentti ravisteli käsityksiä tyttöjen urheilemisesta poikien kanssa – ylivertainen pelaajakasvattaja HJK hylkäsi vanhan ajattelun

Suosittelemme sinulle