Hyppää sisältöön

Emma Terhon ja KOK:n videopuhelu tennistähti Peng Shuaille "ei riittänyt todisteeksi" – WTA perui kaikki turnauksensa Kiinasta

Kiinan johto ei ole ottanut vakavasti Peng Shuain väitteitä, eikä tutkinut niitä. WTA ilmoitti vetävänsä kaikki naisten ammattilaiskiertueen turnaukset pois Kiinasta.

Kiinalainen tennispelaaja Peng Shuai lyömässä palloa.
Peng Shuai on ollut parhaimmillaan tenniksen maailmanlistan ykkönen nelinpelissä. Kuva: EPA-EFE / All Over Press
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tenniksen naisten ammattilaiskiertueen WTA:n puheenjohtaja Steve Simon ilmoitti keskiviikkona, että WTA peruu kaikki Kiinassa pelattavaksi tarkoitetut turnauksensa, mukaan lukien turnauksen Hong Kongissa.

Taustalla on huoli kiinalaispelaaja Peng Shuaista. Hän katosi marraskuun alussa sen jälkeen, kun hän oli syyttänyt Kiinan entistä varapääministeriä pakottamisesta seksuaaliseen tekoon.

– Hyvällä omallatunnolla en ymmärrä, kuinka voin pyytää urheilijoitamme kilpailemaan siellä, kun Peng Shuai ei saa kommunikoida vapaasti ja häntä on ilmeisesti painostettu kiistämään väitteensä seksuaaliseen tekoon, Simon kommentoi.

– Kun 2. marraskuuta 2021 Peng Shuai kirjoitti väitteen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kohdistuen korkea-arvoiseen kiinalaiseen henkilöön, siitä lähtien WTA on vaatinut, että häntä kuunnellaan ja hänet otetaan tosissaan. WTA:n pelaajat, puhumattakaan kaikista naisista maailmassa, eivät ansaitse mitään vähempää, WTA:n tiedote alkaa.

Shuai katosi lähes kolmeksi viikoksi

WTA oli jo aiemmin uhannut vetää kilpailunsa pois Kiinasta, ellei Pengiin saada yhteyttä ja väitteitä seksuaalisesta hyväksikäytöstä selvitetä.

Peng Shuai katosi julkisuudesta marraskuun alussa, kun hänen sosiaalisen median Weibo-tilillään julkaistiin viesti, jossa väitettiin entisen varapääministerin Zhang Gaolin pakottaneen hänet seksiin. Viesti katosi vain kymmenien minuuttien kuluttua julkaisusta. Pengia ei sen jälkeen nähty kahteen viikkoon, ja aihe on sensuroitu Kiinan sosiaalisesta mediasta. Kiinan johto tai Zhang Gaoli eivät ole kommentoineet kohua.

Kunnes sitten sunnuntaina 21.11. Peng ilmestyi Kiinassa tennisotteluun jakamaan nimikirjoituksia. Videot nimikirjoituksien jakamisesta eivät hälventäneet huolta Peng Shuain hyvinvoinnista, ja niin YK kuin WTA vaativat uskottavia todisteita siitä, että hän on turvassa ja aidosti vapaa.

Samana sunnuntaina 21. marraskuuta Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) tiedotti keskustelleensa Peng Shuain kanssa. KOK:n urheilijakomission puheenjohtajan tittelillä suomalainen Emma Terho oli itse seuraamassa videopuhelua.

– Meillä oli vapaamuotoista keskustelua, eikä missään kohtaan tullut mieleen, että häntä olisi painostettu. Emme lähteneet peräämään mitään yksityiskohtaisia tietoja siitä, missä hän on ollut viime aikoina tai mitä hän on tehnyt, Terho muun muassa kertoi keskustelun jälkeen Yle Urheilulle.

Peng Shuai.
Peng Shuai on voittanut urallaan nelinpelissä Wimbledonin ja Ranskan avointen grand slam -turnaukset. Kuva: Monika Graff / AOP

"Kiinalaiset johtajat eivät ole jättäneet vaihtoehtoa"

Nyt WTA tiedotti, että sen mielestä puhelu KOK:n kanssa on "riittämätön todiste" Peng Shuain hyvinvoinnista.

– Kiinan johto ei ole käsitellyt tätä vakavaa asiaa millään uskottavalla tavalla. Jos valta-asemissa olevat ihmiset voivat tukahduttaa naisten äänet ja lakaista maton alle syytökset seksuaalisesta väkivallasta, silloin syy miksi WTA perustettiin – naisten tasa-arvo – kärsisi valtavan takaiskun, WTA:n puheenjohtaja Steve Simon perusteli tuoretta päätöstä BBC:n mukaan.

Kiinassa ei ole pelattu turnauksia pariin vuoteen koronapandemian takia, mutta sitä ennen tenniksen suosio kasvoi Kiinassa vauhdilla. 2019 Kiinassa pidettiin yhdeksän suurta tennisturnausta, muun muassa WTA-kiertueen finaalit.

– Olen pahoillani, että asia on edennyt tähän pisteeseen, mutta kiinalaiset johtajat eivät ole jättäneet WTA:lle muuta vaihtoehtoa. Toivon yhä, että Kiinan auktoriteetit ottavat huomioon toiveemme ja tutkivat Peng Shuain asian, Simon lisäsi.

Lue lisää:

Suomalainen urheiluvaikuttaja pääsi yhtenä harvoista kuulemaan kadonnutta kiinalaista tennistähteä – "Ei tullut mieleen, että häntä olisi painostettu"

Kadonneeksi pelätty Peng Shuai ilmaantui tennisotteluun Pekingissä – uudet videot tennistähdestä eivät hälvennä huolta hänen turvallisuudestaan

YK puuttui julkisuudesta kadonneen Peng Shuain tapaukseen – "Olisi tärkeää saada todisteet hänen olinpaikastaan"

Kiinalainen tennistähti katosi, ja nyt valtionmedia toi julkisuuteen sähköpostiviestin, joka sai tennisjohtajan entistä huolestuneemmaksi

Tennistähti Naomi Osaka: ”Sensuuri ei ole hyväksyttävää” – urheilumaailma haluaa tietää, missä on kiinalainen Peng Shuai

Suosittelemme