Hyppää sisältöön

Suomen painihuippu Arvi Savolainen kärsii sydämen rytmihäiriöistä – joutunut useamman kerran sairaalaan: "Oireet ovat vahvistuneet"

Suomen ykköspainijat kärsivät terveysongelmista. Arvi Savolainen joutuu sydämen rytmihäiriöiden takia toimenpiteeseen. Elias Kuosmasen molemmat kädet leikattiin syksyllä, minkä vuoksi häneltä jää todennäköisesti EM-kisat väliin.

Suomen Arvi Savolainen (vas.) otti olympialaisten pronssimatsissa mittaa Iranin Mohammadhadi Saravista. Kuva: AOP
Yle Urheilu

Viime kesänä Tokion olympialaisissa pronssiotteluun painineella Arvi Savolaisella on terveysmurheita. Sydämen rytmihäiriöistä kärsivä Savolainen, 23, on menossa lähiaikoina toimenpiteeseen, joka pitää hänet poissa painimatoilta noin kaksi kuukautta.

Savolainen, joka painii 97-kiloisissa, tunsi sydämessään normaalista poikkeavia oireita ensimmäistä kertaa vuosi sitten syksyllä. Silloin asiaa tutkittiin ja sydämestä löytyi lievä rytmihäiriötaipumus, joka ei vaatinut toimenpiteitä, elleivät oireet pahene.

Olympialaisten jälkeen suomalainen on paininut jo kaksi kilpailua, joista toisesta tuloksena oli alle 23-vuotiaiden MM-pronssi. Kuitenkin pitkin syksyä Savolainen on alkanut tuntea tihenevässä määrin epänormaaleja lyöntejä, joten sydäntutkimuksiin oli aika palata.

– Minulla on jäänyt tänä syksynä muutaman kerran päälle sellainen eteisvärinä ja sitä on jouduttu sairaalassa kääntämään takaisin normaaliin rytmiin. Nyt kun oireet ovat vahvistuneet, teimme päätöksen rytmihäiriöiden hoitamisesta, Savolainen kertoo.

Arvi Savolainen toivoo, että toimenpiteellä saadaan häiriö korjattua. Kuva: All Over Press

Ennen joulua tehtävässä rutiininomaisessa toimenpiteessä sydämestä poltetaan rytmihäiriöpesäke ja tämän pitäisi estää ongelmat tulevaisuudessa. Savolainen on saanut konsultaatiota läheltä, sillä painimaajoukkueen monivuotinen lääkäri, itsekin olympialaisissa paininut Mika Lehto, on siviiliammatiltaan kardiologi eli sydänlääkäri.

– Tämä Arvin tilanne on varsin tyypillinen nimenomaan isokokoisilla ihmisillä, ja tietysti urheilijat huomaavat rasituksen seurauksena rytmihäiriöt helpommin. Onhan keho heille niin sanotusti työväline. Se mikä tässä on harvinaisempaa, niin yleensä nämä rytmihäiriöt eivät esiinny näin nuorella ihmisellä, Mika Lehto kertoo.

Savolainen odottaa tällä hetkellä toimenpiteeseen pääsyä ja kilpailukuntoon tähtäävä toipumisennuste on sen jälkeen noin kaksi kuukautta. Miestä ei nähdä painimassa tulevana viikonloppuna Ilmajoen perinteikkäässä Arvo Haavisto -turnauksessa.

– Toivottavasti vaiva saadaan tällä kuntoon, ettei näitä ongelmia jatkossa tule tärkeinä kisapäivinä, Savolainen päättää.

Elias Kuosmasen (alla) rahkeet eivät riittäneet raskaassa sarjassa ainakaan vielä Tokion olympiamatolla. Kuva: All Over Press

Kuosmasen molemmat kädet leikattu

26-vuotias Elias Kuosmanen oli herkutellut ennen olympiakisoja ajatuksella, jossa hän pääsee aloittamaan Tokion jälkeen kolmivuotisen raskaan sarjan voimaprojektin niin sanotusti tyhjältä pöydältä ilman huolta tulevista painonpudotuksista.

Mutta toisin kävi. Kyynärpään sivuside katkesi Tokion molskilla ja myöhemmin syksyllä tuli ortopedilta lisää takapakkia.

– Minulla oli jo useamman vuoden ajan vihoitellut toinen olkapäistä, ja nyt kun vasen käsi oli jo valmiiksi paketissa, niin ajattelin käydä kuvauttamassa myös tuon oikean olkapään. Sieltä sitten selvisi kiertäjäjänteen olevan poikki. Leikkaushoito oli järkevin vaihtoehto tähän samaan sykliin, kun olen jo valmiiksi telakalla. Jatkossa pystyn sitten tekemään tiettyjä painiliikkeitä myös oikean käden puolelta, Kuosmanen toteaa.

– Halusin toipumisajan mahdollisimman lyhyeksi, eli heti kun pystyin vasurilla takapuolta pyyhkimään edes välttävästi, niin oikea käsi leikattiin. Olihan ne ekat viikot aika kaameita ilman yhtäkään toimivaa kättä.

Käytännössä tämä tarkoittaa Kuosmasen kohdalla pitkää huilia kunnollisista painiotteluista. Uusia vammoja ei saa tulla, nyt kun mies on päättänyt siirtyä raskaaseen sarjaan pysyvästi.

– Joudun jättämään kaiken järjen mukaan kevään EM-kisat välistä, sillä tämä puolen vuoden toipumisjakso tekee tietysti yläkropalle liikaa hallaa. Muutoinkin nyt pitää olla todella fiksu, sillä Pariisin olympiapaikkoja aletaan jakaa alle kahden vuoden kuluttua. Siihen junaan nämä käsiongelmat tulivat pahaan paikkaan, mutta olen noussut pahojen vammojen seasta ennenkin, Kuosmanen sanoo.

Yle näyttää Arvo Haavisto -turnauksesta koosteen tulevana sunnuntaina.

Teksti: Vesa-Matti Savinen

Lue lisää:

Elias Kuosmanen joutui leikkaukseen painittuaan Tokiossa, taistelu oli jälkiviisaana "tyhmänrohkeaa" – pohtii jatkoaan raskaassa sarjassa

Vain tämä kymmenen sekunnin pätkä erotti Arvi Savolaisen olympiavoittajasta – päävalmentajan mukaan suomalaislupaus on lähellä maailman kärkeä

Suosittelemme sinulle