Hyppää sisältöön

Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin päätekijöiden vankeusrangaistukset jäävät voimaan – ostajille 15 miljoonan euron vahingot

Hovioikeus oli tuominnut taidegallerian omistaneen naisen kolmen ja hänen avomiehensä yli neljän vuoden vankeusrangaistuksiin. Korkein oikeus ei antanut heille valituslupaa.

Väärennettyjä tauluja Käräjäoikeuden turvasalin viereisessä huoneessa.
Väärennöksinä myytiin muun muassa Fernand Légerin ja Reidar Särestöniemen nimiin signeerattuja teoksia. Kuva: Toni Määttä / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Korkein oikeus ei ole antanut valituslupaa Suomen rikoshistorian suurimman taideväärennysvyyhdin päätekijöille. Väärennettyjen ja ylihintaisten taulujen kauppaa pyöritettiin vuosien ajan helsinkiläisessä taidegalleriassa.

Helsingin hovioikeus tuomitsi viime helmikuussa taidegallerian omistaneelle Kati Kärkkäiselle kolme ja hänen avomiehelleen Reijo Pollarille neljä vuotta ja kolme kuukautta vankeutta.

Hovioikeus katsoi Kärkkäisen ja Pollarin syyllistyneen taulukaupoissa yli kolmeenkymmeneen törkeään petokseen.

Kärkkäinen tuomittiin lisäksi törkeästä rahanpesusta ja Pollari törkeästä velallisen petoksesta ja ampuma-aserikoksesta.

Taulujen ostajille jättitappiot

Taulujen ostajat menettivät yhteensä yli 15 miljoonaa euroa.

Kärkkäisen syyksi luetuilla törkeillä petoksilla aiheutettiin hovioikeuden mukaan yhteensä noin 6,8 miljoonan euron vahingot.

Pollarin syyksi luetuilla törkeillä petoksilla aiheutettiin hovioikeuden mukaan noin 8,4 miljoonan euron vahingot.

Hovioikeus katsoi, että taulukaupoissa oli ollut kysymys tuomittujen yhteisestä liiketoiminnasta. Väärennettyjen taulujen lisäksi tuomitut myivät oikeuden mukaan aitoja tauluja ylihintaisina.

Hovioikeus syynäsi yli sata taulua

Hovioikeudessa käsiteltiin noin 130 väärennetyksi epäilllyn ja seitsemän huomattavan ylihintaiseksi epäillyn taulun kauppaa. Pääkäsittelyssä toimitettiin katselmus lähes kaikkien väärennetyiksi epäiltyjen taulujen osalta.

Hovioikeus katsoi, että tuomittujen oli kokeneina galleria-alan toimijoina täytynyt kiinnittää huomiota myymiensä taulujen puuttuvaan omistushistoriaan, tunnettujen taiteilijoiden teosten harvinaisuuteen markkinoilla ja hintojen nopeaan nousuun myyntiportaiden välillä.

Väärennetyiksi todetut, takavarikossa olleet taulut tuomittiin valtiolle menetetyiksi.

Hovioikeuden tuomiosta korkeimpaan oikeuteen valittivat Kärkkäisen ja Pollarin lisäksi syyttäjä sekä useat muut lievempiin rangaistuksiin tuomitut henkilöt. Korkein oikeus jatkaa neljän henkilön valituslupahakemusten käsittelyä myöhemmin.

Kärkkäisen omistama Galerie Vision asetettiin konkurssiin lokakuussa 2018.

Osa vyyhdestä setvitty jo aiemmin

Laajaan väärennösvyyhteen liittyviä henkilöitä on tuomittu aiemmin myös Pirkanmaan käräjäoikeudessa ja Turun hovioikeudessa jutun Sisä-Suomen haarassa.

Turun hovioikeus tuomitsi huhtikuussa 2020 useita henkilöitä vankeuteen ja maksamaan yli miljoona euroa vahingonkorvauksia.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi väärennöksiä tehtailleen miehen kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tammikuussa 2017. Mies signeerasi yli sata maalaamaansa taulua tunnettujen taiteilijoiden nimiin.

Lue myös:

Hovioikeus alensi Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin tuomioita – päätekijöille yli neljä ja kolme vuotta vankeutta

Suomen suurimman taideväärennösvyyhdin pääsyytetyt vaativat hovioikeudessa syytteiden hylkäämistä tai vähintään 13 miljoonan euron korvausten sovittelua

Syyttäjä: Suomalaiset hyväuskoisia taulukaupoissaan – "Liikaa luotetaan pelkkään sanaan"

10 henkilöä sai vankeustuomion Suomen suurimmassa taideväärennösvyyhdissä – gallerian omistaja ja hänen puolisonsa joutuvat maksamaan 13 miljoonan euron korvaukset

Suosittelemme sinulle