Kehitysvammaisten lasten ja nuorten tilapäishoitoa tarjoava Anttulan Yökylä lakkautti Kuopion-yksikkönsä marraskuussa. Syynä lakkautukseen oli hoitajapula.
Anttula tarjosi hoitoa Kuopion kaupungin ostopalveluna. Sulkeminen oli merkittävä takaisku erityistä tukea tarvitseville lapsiperheille, sillä tällä hetkellä vastaavaa hoitoa ei tarjota Kuopion alueella lainkaan.
Kuopion kaupunki on avaamassa uutta yksikköä vasta huhtikuussa 2022.
Tiina Collan-Karttunen on kolmen lapsen äiti ja omaishoitaja. Perheen keskimmäinen 7-vuotias lapsi on lievästi kehitysvammainen ja tarvitsee arjessaan erityistä tukea.
– Hän ei pysty itsenäisesti toimimaan, niinkuin terve hänen ikäinen pystyisi, kuvailee Collan-Karttunen.
Käytännössä poika tarvitsee apua ympäri vuorokauden. Omaishoitajana toimiva äiti huolehtii lapsen syömisestä, peseytymisestä ja lääkkeiden ottamisesta. Lapsi tarvitsee apua kommunikoimiseen ja äiti toimii hänen tulkkinaan.
Välillä lapsi tarvitsee apua jopa nukkumiseen, sillä hän saattaa lähteä öisin liikkeelle ja sytytellä valoja.
– Meillä ei ole tällä hetkellä tukiverkostoa, joka tukisi vanhempien jaksamista, sanoo Collan-Karttunen.
Hoitajapula näkyy Kuopion vammaispalveluissa
Kuopion alueella on noin 155 erityistä tukea tarvitsevaa lasta, jotka tarvitsevat tilapäishoitoa. Anttulan Yökylä pystyi tarjoamaan hoitoa kerrallaan viidelle asiakkaalle, ja oli avoinna torstaista sunnuntaihin.
Tiina Collan-Karttusen poika oli Anttulassa kolmena päivänä kuukaudessa. Hoitojakso toi vaihtelua pojan arkeen, antoi vanhemmille omaa aikaa sekä mahdollisuuden olla tiiviimmin kahden muun lapsen kanssa.
– Poikani piti paikasta ja on kysynyt usein, milloin hän pääsee sinne uudelleen. Tällä hetkellä meillä ei ole paikkaa, missä hän voisi käydä, Collan-Karttunen sanoo.
Kuopion kaupungin vammaispalvelupäällikkö Laura Eskanen haluaa vastata Ylen haastattelupyyntöön sähköpostitse. Hän kirjoittaa, että tilapäishoitoa järjestetään nyt sijaishoitona, tilapäisenä perhehoitona, palvelusetelillä ja ostopalveluna.
Collan-Karttusen perhe ei ole onnistunut hoiva-apua yrityksistään huolimatta saamaan. Kotiapua on saatu aiemmin varahenkilöstön kautta.
– Olen kysynyt, eikä siellä ole ketään. Kaupungilla ei ole niin sanotusti joutavana hoitajia, ja tämä hoitajapula, kyllähän se näkyi Anttulassa, mutta kyllä se on ihan valtakunnallinen ongelma, Tiina Collan-Karttunen sanoo.
Hän kertoo, että moni erityistä tukea tarvitseva lapsiperhe jää nyt Kuopiossa ilman hoitoapua.
– Hoitajaa ei yksinkertaisesti löydy. Lapsiperheiden kotipalvelussa on pitkät jonot, eikä sijaishoito- tai perhehoitopaikkojaan ole saatavilla noin vain, Collan-Karttunen sanoo.
Lasten vanhemmat toivovat kaupungilta vastauksia
Vammaispalvelupäällikkö Laura Eskanen kirjoittaa, että Kuopion kaupungin tilapäishoitoa tarjoava yksikkö aloittaa toiminnan keväällä 2022. Sitä on suunniteltu Harjulan sairaalan yhteyteen.
Peippolan yksikön on tarkoitus tarjota ympärivuorokautista hoitoa läpi viikon. Lisäksi siinä on yksi paikka enemmän kuin marraskuussa suljetussa Anttulan Yökylässä. Näiden lukujen valossa tilanne olisi menossa aiempaa parempaan suuntaan.
Erityislasten vanhemmat ovat kuitenkin huolissaan, saadaanko sairaalatiloja riittävän kodinomaisiksi. Osalle lapsista sairaalahuoneet sopivat, mutta osa lapsista tarvitsee jatkuvaa valvontaa. Jokaisen lapsen tarpeet ovat yksilölliset.
Tiina Collan-Karttunen on mukana Kuopion kaupungin työryhmässä, jonka tavoitteena on toimia kaupungin ja lasten vanhempien välisenä keskustelupaikkana.
Vanhemmat kuitenkin kokevat, ettei heitä kuunnella.
– Olemme olleet hyvin epätoivoisia ja surullisia, kun erityisneuvolapalveluita on säästösyistä purettu ja hoivapalveluissa on ollut muutoksia. Ollaanko meidät unohdettu ja kuinka meitä autetaan jaksamaan tässä arjessa? Collan-Karttunen kysyy.
Lue myös:
Vammaisalan työvoimapulaa yritetään korjata Etelä-Savossa 1,4 miljoonan euron hankkeella