Hyppää sisältöön

Harri Heliövaara pyysi brittipelaajaa parikseen yhteen kisaan – siitä alkoi hieno menestystarina: "Koko ajan tietää, mitä toinen tekee"

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool kävivät ammattilaiskauden jälkeen Suomessa pelaamassa Tennisliigaa. Ensi kaudella kaksikon tavoitteet ovat korkealla.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool juonivat kentällä.
Harri Heliövaaran ja Lloyd Glasspoolin yhteispeli toimii. Kuva: 2021 Getty Images
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Tenniksen nelinpelissä huipputasolla parien muodostuminen on osittain sattumankauppaa. Pelaajat pelaavat toisiaan vastaan ja tietävät toistensa tason. Joku pyytää toista parikseen johonkin turnaukseen ja joskus siitä alkaa onnistunut yhteistyö.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool pelasivat pari kertaa vastakkain vuonna 2020. Vuoden lopussa Heliövaara pyysi Glasspoolin parikseen kauden viimeiseen turnaukseensa. Tuloksena Portugalissa oli finaalipaikka haastajaturnauksessa. Molemmat tunsivat heti, että yhteistyö toimii. Molemmat olivat myös tilanteessa, että vuodelle 2021 oli haussa vakiopari.

Joulukuun alussa 2021 Heliövaara ja Glasspool antoivat haastattelua Helsingissä hienosti sujuneen kauden jälkeen, jonka he pelasivat suurelta osin yhdessä.

Jo kertaalleen uransa lopettanut 32-vuotias suomalainen löysi mainion pelivireen ja nousi aivan uudelle tasolle. Ennen tätä vuotta Heliövaara ei ollut esimerkiksi voittanut yhtään ottelua ATP-tasolla, mutta tänä vuonna palkintokaappiin tuli kaksi ATP-turnauksen voittopokaalia.

Heliövaara voitti myös neljä haastajaturnausta ja lisäksi vuoden aikana kertyi kasa finaalipaikkoja ja muita hyviä tuloksia. Heliövaaran ranking nousi vuoden aikana sadan parhaan ulkopuolelta sijalle 63.

Suurin osa menestyksestä tuli brittipelaaja Glasspoolin kanssa, muun muassa ensimmäinen ATP-turnausvoitto Marseillessa maaliskuussa. Ammattilaiskauden päätyttyä Glasspool saapui Heliövaaran vieraaksi Suomeen ja pelasi Tennisliigan otteluita Sata-Tenniksen riveissä. Yle Urheilu tapasi Heliövaaran ja Glasspoolin ennen liigaotteluita.

Glasspool, 28, on myös noussut uudelle tasolle tämän vuoden aikana Heliövaaran kanssa. Rankingsijoitus nousi 150 ulkopuolelta sijalle 77.

– Hän voitti minut, kun pelasimme vastakkain. Se oli hyvä merkki, että hän on hyvä pelaaja. Ensimmäisessä yhteisessä turnauksessa pääsimme finaaliin, vaikka se oli massalla, joka on huonoin alustamme, Glasspool totesi.

– Sellainen ihmeellinen luotto oli alusta lähtien, juuri oikeanlainen asenne, Heliövaara säesti.

"Tunnemme toistemme pelit todella hyvin"

Helsingissä kaksikko ehti pohtia, mikä on tehnyt heistä niin menestyksekkään.

– Tunnemme toistemme pelit todella hyvin, joten tiedämme, mitä odottaa. Teemme paljon töitä emmekä pelkää kehittyä. Tulemme hyvin toimeen, joten kentällä on helppoa olla yhdessä, Glasspool sanoi.

Heliövaara käytti hyvin samoja sanoja ja puhui "älyttömän hyvin toimivasta kemiasta" pelaajien välillä. Hän korostaa luottoa toiseen.

– Koko ajan tietää, mitä toinen tekee. Kun mennään kentälle, ei tarvitse epäillä, mitä tulee tapahtumaan. On tullut myös paljon menestystä, joka ruokkkii itseään.

Kun kaksikkoa pyytää luonnehtimaan toistensa vahvuuksia, niitä löytyy nopeasti. Ne kertovat myös eroista kaksikon pelityyleissä.

– Hänellä on hyvät kädet ja hyvä tunne palloon. Hän tekee mielenkiintoisia lyöntejä ja palauttaa hyvin, Glasspool sanoi Heliövaarasta.

– Lloyd on erinomainen syöttäjä. Hän on varmasti yksi parhaista syöttäjistä nelinpelissä koko maailmassa. Verkkopelaaminen kehittyy koko ajan, sillä hänellä on huipputiimi takana Britanniassa, Heliövaara totesi.

Todellisuudessa erot eivät ole niin suuria kuin noista kommenteista voisi päätellä. Heliövaaran syötössä ei ole mitään vikaa eikä myöskään Glasspoolin palautuksissa. Kaksikko pelaa parhaimmillaan kokonaisvaltaisen hyvää nelinpeliä.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool Wimbledonin tennisturnauksessa.
Heliövaara ja Glasspool tähtäävät kohti isompia turnauksia. Kuva: Getty Images

Mitkä sitten ovat Heliövaaran ja Glasspoolin vahvuudet kentän ulkopuolella?

– Harri tietää kaiken. Jos minulla on joku kysymys, ei tarvitse käyttää Googlea, kysyn vain Harrilta, Glasspool hymyili.

– Lloyd on kentän ulkopuolella sopivan leppoisa tyyppi, mutta osaa kuitenkin pitää aikatauluista huolta. Hän on meillä se, joka sopii treenit. Minulla on helppo rooli, ilmestyn vain kentälle silloin, kun hän on ilmoittanut. Sopivaa kuivaa huumoriakin löytyy, kuten jokaiselta britiltä, Heliövaara kertoi.

Yhteistyö Glasspoolin kanssa tuo Heliövaaralle myös tukea Englannin tennisliitolta. Tukea saadaan harjoitteluun ja jokaisesta ottelusta tulee pitkät raportit. Nelinpelin valmennusguru Louis Cayer uskoo kaksikkoon ja on kutsunut Heliövaaraakin Lontooseen harjoittelemaan. Toistaiseksi ne matkat ovat jääneet väliin esteiden vuoksi, mutta juuri ennen joulua hän mahdollisesti lähtee sinne.

Isot kisat tähtäimessä

Kukaan tennispelaaja tuskin nuorena keskittyy pääasiassa nelinpeliin, mutta eri syistä se nousee jossain vaiheessa joillain pelaajilla päälajiksi. Heliövaara päätti keskittyä "toisella urallaan" nelinpeliin, koska uskoi, että siinä hänellä on paremmat mahdollisuudet nousta lähelle huippua. Isona tavoitteena oli pääsy olympialaisiin. Se ei ole vielä toteutunut, mutta muuten nelinpeliura on lähtenyt hyvin lentoon.

Glasspoolilla siirtyminen nelinpelaajaksi tapahtui kesällä 2019.

– Kroppani ei oikein kestänyt kaksinpeliä ja aloin keskittyä nelinpeliin. Se on mennyt oikein hyvin sen jälkeen, Glasspool totesi.

Glasspool ja Heliövaara eivät pelanneet tänä vuonna koko ajan yhdessä. Britti oli välillä loukkaantuneensa ja lisäksi hän suorittaa executive MBA -tutkintoa, jonka vuoksi häneltä jäi joitakin viikkoja väliin. Silloin Heliövaara pelasi muiden parien kanssa ja saavutti silloinkin hienoa menestystä, esimerkiksi Moskovan ATP-turnauksen voiton hollantilaisen Matwe Middelkoopin kanssa.

Glasspool loukkaantui harmillisesti Wimbledonissa, kun kaksikon peli kulki erinomaisesti. Juuri ennen Wimbledonia Eastbournessa heillä oli useita ottelupalloja kauden ylivoimaista ykkösparia Nikola Mektic/Mate Pavic vastaan. Wimbledonissa pari joutui kuitenkin luovuttamaan ennen kolmannen kierroksen ottelua.

Ensi vuosi suomalais-brittiläisen kaksikon on tarkoitus pelata yhdessä. He aloittavat kautensa tammikuussa Australiassa. Heliövaaran mukaan heidän mahtumisensa mukaan Australian avoimiin on käytännössä varmaa, vaikka aivan lopullista vahvistusta ei vielä ole.

Tavoitteena ensi vuonna on päästä pelaamaan isot turnaukset ja vakiinnuttaa paikka ATP-kiertueella, yltää pitkälle turnauksissa ja nousta korkealle rankingissa.

– Jos 30–40 joukkoon pääsisi, voisi olla älyttömän tyytyväinen. Se tarkoittaisi sitä, että pelaisimme Masters-kisoja ja ATP500-turnauksia. Grand Slameissa pitkälle meneminen olisi aika spesiaalia, Heliövaara päätti.

Lue myös:

Harri Heliövaaralle uran toinen ATP-turnausvoitto nelinpelissä – ei ollut tavannut pariaan kertaakaan ennen turnausta: "Kiva fiilis, että hän pyysi minua"

Emil Ruusuvuoren komea tenniskausi päättyi tylysti – "Paljon tuli matkakilometrejä, osasyy loukkaantumiselle"

Suosittelemme