Hyppää sisältöön

Sairaanhoitopiiri: Pohjois-Savossa on "erittäin todennäköisesti" omikronvariantin aiheuttamaa koronatautia – variantti olisi tuotu Ruotsista

Matkaseurueeseen kuuluu kaksi koronapositiiviseksi todettua henkilöä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella.

Yleiskuva
Matkaseurueeseen kuuluneiden koronatartuntoja ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Kuvituskuva. Kuva: Mikko Koski/Yle
Anne-Pauliina Rytkönen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo, että Suomessa on todettu omikronvirusmuunnoksen aiheuttama koronatauti yhdellä sairastuneella. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa todettu omikronvariantin aiheuttama tartunta.

Myös muilla samaan Ruotsista palanneeseeen seurueeseen kuuluvilla on todettu koronatartuntoja.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri tiedottaa, että matkaseurueeseen kuuluu kaksi koronapositiiviseksi todettua henkilöä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi.

Sairaanhoitopiiri pitää kuitenkin erittäin todennäköisenä, että samassa seurueessa matkustaneet ovat omikrontartunnan saaneita. Testitulos varmistuu ensi viikon alkuun mennessä.

Ylilääkäri Irma Koivula arvioi, että uuden muunnoksen saapuminen Pohjois-Savoon oli vain ajan kysymys.

– Kyllä tämä minun mielestäni oli odotettua. Aika paljon on jo maailmalta saatu tietoa, että tämä leviäminen on todennäköisesti tapahtunut jo aikaisemmin. Sitä ei ole vaan havaittu, Koivula sanoo.

Ruotsinmatkallaan omikronille altistuneiden koronaoireet ovat olleet lieviä. Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin mukaan heidät on eristetty ja heihin kontaktissa olleet on asetettu karanteeniin.

Koivulan mukaan uuden virusmuunnoksen leviämistä torjutaan tavanomaisin keinoin.

– Ihan samat torjuntatoimet, mitkä muihinkin koronavirusmuotoihin tepsivät, tepsivät myös tähän omikronmuunnokseen, Koivula sanoo.

Lue myös:

Avi: Pohjois-Savossa kielletään yli 100 ihmisen tilaisuudet, joissa ei istumapaikkoja kaikille – vaihtoehtona koronatodistuksen käyttö

10 kysymystä ja vastausta koronan uudesta virusmuunnoksesta: rokotetutkija kertoo, mitä omikronista ja rokotteista nyt tiedetään

Suosittelemme sinulle