Hyppää sisältöön

Suomessa todettu ensimmäinen omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta – HUSin Ruotsalainen: "Jäljitys tärkeää, että pystymme hidastamaan leviämistä"

Ensimmäinen omikronvariantin aiheuttama tartunta todettiin Ruotsista palanneessa seurueessa. Tartunnan saanut henkilö asuu Helsingissä.

Kyltti, jossa opastetaan näytteenottoa varten.
Korona-näytteenotto -kyltti HUS Meilahden sairaala-alueella Helsingissä 10. syyskuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Ari Tuhkanen,
Markku Haavisto

Suomessa yhdellä ihmisellä on todettu koronaviruksen omikronvirusmuunnoksen aiheuttama tartunta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Myös muilla samaan seurueeseen kuuluvilla on jo todettu koronatartuntoja. Heidän tartuntojaan ei ole vielä varmistettu variantin aiheuttamiksi. Seurue on palannut Ruotsista. Maassa olon aikana tartunnan saanut henkilö oli tavannut muualta maailmasta Ruotsiin saapuneita ihmisiä.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) mukaan tartunta on todettu kaksi kertaa rokotetulla helsinkiläisellä henkilöllä, ja hänen oireensa ovat lieviä. Perheenjäsenten lisäksi tapauksessa ei ole muita altistuneita, HUS kertoo (siirryt toiseen palveluun).

– Tartunnan saaneen kontaktit perheenjäseniä lukuun ottamatta ovat olleet lyhyitä ja kaikissa tilanteissa kodin ulkopuolella tartunnan saaneella on ollut maski käytössä, kertoo infektiosairauksien ylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Paikalliset viranomaiset kartoittavat altistuneita ja tekevät torjuntatoimia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueilla.

Ainakin kaksi muuta matkaseurueen henkilöä on todettu koronapositiivisiksi, mutta heidän tartuntojaan ei ole vahvistettu omikronvariantin aiheuttamiksi. Heidän tartuntojaan selvitetään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella.

Myös Varsinais-Suomessa epäillään kahden Ruotsista palanneen henkilön saaneen omikronvirusmuunnoksen aiheuttaman koronavirustartunnan.

HUSin Ruotsalainen: Jäljitystä on syytä tehostaa nopeasti uudestaan

HUSin infektiosairauksien apulaisylilääkäri, dosentti Eeva Ruotsalaisen mukaan vielä ei ole tarpeeksi tietoa siihen, että voitaisiin arvioida, kuinka suuren uhan omikronmuunnos Suomen epidemiatilanteelle aiheuttaa. Se kuitenkin tiedetään, että Afrikassa muunnos on levinnyt kulovalkean tavoin.

– Etelä-Afrikassa tartuntojen määrä on kuukauden aikana kymmenkertaistunut eli omikron leviää huomattavasti nopeammin kuin tällä hetkellä valtaviruksena oleva delta, Ruotsalainen kertoo.

Nyt olisi Ruotsalaisen mukaan syytä tehostaa uudestaan nopeasti tartunnanjäljitystä, ja pyrkiä lisäämään kaksi kertaa rokotettujen testaamista.

– Jotta tartunnanjäljityksessä pysytään mukana, sen kaveriksi tarvitaan rajoituksia lähikontaktien vähentämiseksi ja terveysturvallisen toiminnan varmistamiseksi. Viikonloppuna ravintolarajoitukset jo kiristyivätkin ja HUSin alueella saadaan uusia kokoontumisrajoituksia lähipäivinä, hän sanoo.

– Tartunnanjäljitys on tärkeää, että pystymme ennen joululomia hidastamaan omikronin leviämistä ja saamaan rokotuskattavuutta samalla ylöspäin ensimmäisten, toisten ja kolmansien annosten osalta.

Ruotsalainen korostaa myös maskien käytön merkitystä sekä kokoontumisrajoitukset korvaavan koronapassin käyttöönottoa leviämisalueilla, joita edustavat jo useat sairaanhoitopiirit Suomessa.

Nykyinen valtavirus, delta-variantti on pääosin S-geenipositiivinen, mutta viime päivinä koronapositiivisissa näytteissä on ollut myös aiempaa enemmän S-geeninegatiivisia, jotka voivat viitata Omikron-varianttiin, kertoo Ruotsalainen. Mahdollisia epäilyjä Omikronista on tullut enenevästi päivittäin ja ne ohjataan tarkempaan sekvensointiin.

Lue myös:

Lasten tartuntoja yhä enemmän, tehohoidon kuormitus jatkuu, omikronmuunnos on voinut kehittyä salassa jopa 1,5 vuotta – tässä pääpointit päivän koronainfosta

Suosittelemme sinulle