Hyppää sisältöön

Lappeenrannan sisäliikuntahallin kipukohdat: tästä on kyse vuosia vatvotussa hankkeessa, jonka toteutus on jälleen vaarassa karata tulevaisuuteen

Lappeenrannan sisäliikuntahallin suunnittelu Amiksen kentälle jatkuu. Hanke on lähempänä toteutumistaan kuin koskaan, mutta samalla yksikin pitkälle viety valitus voi laittaa sen jäihin.

Ilmakuva Lappeenrannan ammattikoulun jalkapallokentästä ja sen viereen tulevasta sisäliikuntahallista.
Havainnekuva näyttää, miltä uusi halli ja jalkapallokenttä näyttäisivät valmiina. Nähtäväksi jää, alkavatko hallin rakennustyöt ensi vuonna. Kuva: Lappeenrannan kaupunki
Silva Nieminen

Lappeenrannan kaupunginhallitus esittää uuden sisäliikuntahallin paikaksi Amiksen kenttää. Päätös tehtiin talousarvion käsittelyn yhteydessä.

Päätös kuulostaa varsin tutulta.

Lokakuussa 2020 Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti, että sisäliikuntahalli rakennetaan Amiksen kentälle. Samalla lämmitettävää tekonurmikenttää siirretään.

Selkeältä vaikuttanut päätös on vuoden aikana ehditty kyseenalaistaa moneen otteeseen. Keskustelua on käyty sijainnista, parkkipaikoista, Arboretumin puista ja ennen kaikkea rahasta.

Amiksen kenttä Lappeenranta.
Amiksen kentällä on talvisena päivänä hiljaista. Jo vuoden kuluttua tässä saattaa olla rakenteilla uusi urheiluhalli, jota kaupunkiin kipeästi tarvitaan. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Nytkään tilanne ei ollut yksinkertainen. Kaupunginhallituksessa äänestettiin ja Amiksen kentän sijainti voitti täpärästi. Seuraavaksi halliasia etenee kaupunginvaltuustoon 13. joulukuuta. Kaupunginvaltuusto voi hyväksyä kaupunginhallituksen tekemän ehdotuksen Amiksen kentästä - tai sitten ei.

– Kaikkihan on mahdollista. Hallituksessa äänestettiin 6–5. Oletettavasti valtuustossakin voi olla äänestys, että miten edetään, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo.

Lue lisää: Lappeenrannan kaupunginhallituksella tiukka äänestys: Sisäliikuntahallin Amis-sijainti voitti äänin 6–5

Haastavat harrastusolosuhteet

Urheilijat odottavat kiivaasti, että halli saataisi rakennettua, sillä treeniolosuhteet ovat talvisin hyvin vaikeat.

Sisäliikuntahallia on alun perin alettu suunnitella Lappeenrantaan harrastajien tarpeen vuoksi. Esimerkiksi yleisurheiluseura Lappeenrannan Urheilu-Miesten toiminnassa on mukana kesällä noin 600 lasta ja nuorta, mutta talvella määrä putoaa puoleen. Kaikille ei ole mahdollista järjestää harjoituksia, sillä sopivia tiloja ei ole.

– Hallia ei tarvita pelkästään huippu-urheilijoille vaan kaikille. Esimerkiksi Mikkelissä uusi sisäliikuntahalli on lisännyt harrastajamääriä, sanoo LUMin kestävyysjuoksuvalmentaja Jarmo Viskari.

Satu Lipiäinen.
Ultrajuoksija Satu Lipiäinen juoksee talvella eniten juoksumatolla: "En kestä kovin hyvin kylmää. Polvet tulevat kipeäksi ja nivelet turpoavat. Kun pukee paljon päälle, ei voi juosta tavoitevauhteja ja toteuttaa harjoituksia, niin kuin haluaa. " Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Viskari veti tiistaina Lappeenrannassa juoksuharjoituksen, johon osallistui useita kymmeniä juoksulajien harrastajia. Juoksutreeni vedettiin ennalta suunnitellusti, vaikka lunta oli satanut harjoituksen alkaessa lähes vuorokauden.

– Harrastaminen tällä kelillä on ihan hirveää, summaa ultrajuoksija Satu Lipiäinen.

Vaikeat paikat

Sisäliikuntahallia on suunniteltu Lappeenrantaan aktiivisesti kolmisen vuotta. Puheissa sellaisen rakentaminen on ollut useita vuosikymmeniä.

Miksi hallin rakentaminen Lappeenrantaan on niin vaikeaa?

Jussi Tauriainen
SDP:n valtuustoryhmä kannattaa Amiksen kentän sijaintia, sanoo valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jussi Tauriainen. Huolta puoleessa kannetaan siitä, nousevatko liikuntapaikkojen käyttäjämaksut uusien investointien myötä. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Ensimmäinen kipukohta halliasiassa on raha.

Kun valtuusto päätti sisäliikuntahallista vuosi sitten, konsulttiyhtiö SRV oli arvioinut hinnaksi viisi miljoonaa euroa.

Se oli lähtöhinta, joka piti sisällään hallirakennuksen. Siitä puuttuivat lämmityksestä, ilmanvaihdosta, sähköstä, vedestä, valaistuksesta ja tontin rakennuksesta koituvat kustannukset sekä piha-alueet, pelastustiet ja pysäköinti. Myös rakennustarpeiden, esimerkiksi teräksen hinta, on noussut koronapandemian myötä.

Jyri Hänninen.
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jyri Hänninen kannattaa Amiksen kentän sijaintia: "Olemme käyneet kymmenkunta vaihtoehtoa läpi. Täällä hallia on mahdollista hyödyntää myös koulujen käytössä. Kaikkia miellyttäviä ratkaisuja emme tule saamaan, päätettiin mitä tahansa. " Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Kaupunginvaltuusto tiesi vuosi sitten päätöstä tehdessään, että summa tulee nousemaan. 11,8 miljoonaa euroa yllätti silti monet.

– Valtuuston päätöksessä lukee, että hankkeen todelliset kustannukset selvitetään hankesuunnitelman yhteydessä. Nyt se työ on tehty, Lappeenrannan toimitilojen projektijohtaja Ilkka Oksman kertoo.

Lue lisää: Päättäjät ja urheiluvaikuttajat keskustelivat sisäliikuntahallista Ylen chatissa - katso osallistujien kannat täältä (siirryt toiseen palveluun)

Suurempi halli ja Arboretumin puut

Toinen keskustelunaihe liittyy hallin toimintoihin ja siihen, minkä lajien harrastajia halli palvelee.

– Matkan varrella tullut toivetta, että hallin pitäisi olla suunniteltua suurempi, että mahtuisi täysmittainen nurmi, Ilkka Oksman kertoo.

Jos halli olisi suurempi, pitäisi se rakentaa jonnekin muualle. Suurempi halli myös maksaisi enemmän. Hallin mahdollisia sijoituspaikkoja on tutkittu ympäri kaupunkia ja vaihtoehtoja on esitelty päättäjille.

Amiksen tekonurmi
Amiksen kentää ympäröi Arboretum, jonne on istutettu puita eri vuosikymmenillä. Puita joudutaan kaatamaan, jos kenttää siirretään. Kuva: Kari Saastamoinen/ Yle

Kolmas asia liittyy Amiksen kentän alueen kaavoitukseen. Jos tekonurmea siirretään, joudutaan sen tieltä kaatamaan Arboretumin puita. Se on herättänyt vastustusta.

Lue lisää: Kaikki haluavat uuden urheiluhallin – mutta se rakennetaan paikkaan, josta ei haluta luovuttaa palaakaan

Kriittinen kaavamuutos

Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen joulukuun 13. päivä, on halli jälleen yhden askeleen lähempänä toteutumista.

Varmaa se ei kuitenkaan vielä ole.

Sisäliikuntahallin rakentamisen ehtona on 750 000 euron valtionapu. Valtionapua ei voi saada ilman lainvoimaista asemakaavaa.

Moona Korkealaakso ja Alisa Vainio.
Keskimatkoja juokseva Moona Korkealaakso ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio kertovat tottuneensa huonoihin keleihin, mutta toivoisivat voivansa treenata myös sisällä. "Jos on liukasta, saa varoa mihin astuu. Juoksu ei ole rentoa, jos on kovempia vauhteja", Korkealaakso kertoo. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Nyt nähtävillä olevasta asemakaavaluonnoksesta on jätetty jo muistutus. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan kaikki muistutukset tutkitaan ja arvioidaan. Jarva ei usko, että muistutus kuitenkaan vaikuttaisi kaavaluonnoksen valmistelun. Luonnoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 alussa.

Lue lisää: Kaavamuutoksesta muistutus: Kaavamenettely keskeytettävä ja Amiksen kenttä rakennuspaikkana hylättävä

Jos kaavasta valitetaan oikeusasteisiin saakka, ei kaava todennäköisesti ehdi saada lainvoimaa valtionapurahan haun umpeutumiseen mennessä. Apurahaa voidaan hakea uudestaan seuraavana vuonna.

Välissä hallihanke voi joutua jäihin tai jäädä kaikille tuttuun limboon, jonka keskiössä ovat edelleen hallin sijainti, hinta ja toiminnallisuudet.

Ryhmä jouksijoita.
Tiistaina järjestettyyn harjoitukseen kutsuttiin myös päättäjiä seuraamaan, millaisissa oloissa Lappeenrannassa treenataan. Kokoomuksen Jyri Hännistä lukuunottamatta päättäjiä ei näkynyt. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Suosittelemme sinulle