Lappeenrannan kaupunginhallitus esittää uuden sisäliikuntahallin paikaksi Amiksen kenttää. Päätös tehtiin talousarvion käsittelyn yhteydessä.
Päätös kuulostaa varsin tutulta.
Lokakuussa 2020 Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti, että sisäliikuntahalli rakennetaan Amiksen kentälle. Samalla lämmitettävää tekonurmikenttää siirretään.
Selkeältä vaikuttanut päätös on vuoden aikana ehditty kyseenalaistaa moneen otteeseen. Keskustelua on käyty sijainnista, parkkipaikoista, Arboretumin puista ja ennen kaikkea rahasta.
Nytkään tilanne ei ollut yksinkertainen. Kaupunginhallituksessa äänestettiin ja Amiksen kentän sijainti voitti täpärästi. Seuraavaksi halliasia etenee kaupunginvaltuustoon 13. joulukuuta. Kaupunginvaltuusto voi hyväksyä kaupunginhallituksen tekemän ehdotuksen Amiksen kentästä - tai sitten ei.
– Kaikkihan on mahdollista. Hallituksessa äänestettiin 6–5. Oletettavasti valtuustossakin voi olla äänestys, että miten edetään, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo.
Haastavat harrastusolosuhteet
Sisäliikuntahallia on alun perin alettu suunnitella Lappeenrantaan harrastajien tarpeen vuoksi. Esimerkiksi yleisurheiluseura Lappeenrannan Urheilu-Miesten toiminnassa on mukana kesällä noin 600 lasta ja nuorta, mutta talvella määrä putoaa puoleen. Kaikille ei ole mahdollista järjestää harjoituksia, sillä sopivia tiloja ei ole.
– Hallia ei tarvita pelkästään huippu-urheilijoille vaan kaikille. Esimerkiksi Mikkelissä uusi sisäliikuntahalli on lisännyt harrastajamääriä, sanoo LUMin kestävyysjuoksuvalmentaja Jarmo Viskari.
Viskari veti tiistaina Lappeenrannassa juoksuharjoituksen, johon osallistui useita kymmeniä juoksulajien harrastajia. Juoksutreeni vedettiin ennalta suunnitellusti, vaikka lunta oli satanut harjoituksen alkaessa lähes vuorokauden.
– Harrastaminen tällä kelillä on ihan hirveää, summaa ultrajuoksija Satu Lipiäinen.
Vaikeat paikat
Sisäliikuntahallia on suunniteltu Lappeenrantaan aktiivisesti kolmisen vuotta. Puheissa sellaisen rakentaminen on ollut useita vuosikymmeniä.
Miksi hallin rakentaminen Lappeenrantaan on niin vaikeaa?
Ensimmäinen kipukohta halliasiassa on raha.
Kun valtuusto päätti sisäliikuntahallista vuosi sitten, konsulttiyhtiö SRV oli arvioinut hinnaksi viisi miljoonaa euroa.
Se oli lähtöhinta, joka piti sisällään hallirakennuksen. Siitä puuttuivat lämmityksestä, ilmanvaihdosta, sähköstä, vedestä, valaistuksesta ja tontin rakennuksesta koituvat kustannukset sekä piha-alueet, pelastustiet ja pysäköinti. Myös rakennustarpeiden, esimerkiksi teräksen hinta, on noussut koronapandemian myötä.
Kaupunginvaltuusto tiesi vuosi sitten päätöstä tehdessään, että summa tulee nousemaan. 11,8 miljoonaa euroa yllätti silti monet.
– Valtuuston päätöksessä lukee, että hankkeen todelliset kustannukset selvitetään hankesuunnitelman yhteydessä. Nyt se työ on tehty, Lappeenrannan toimitilojen projektijohtaja Ilkka Oksman kertoo.
Suurempi halli ja Arboretumin puut
Toinen keskustelunaihe liittyy hallin toimintoihin ja siihen, minkä lajien harrastajia halli palvelee.
– Matkan varrella tullut toivetta, että hallin pitäisi olla suunniteltua suurempi, että mahtuisi täysmittainen nurmi, Ilkka Oksman kertoo.
Jos halli olisi suurempi, pitäisi se rakentaa jonnekin muualle. Suurempi halli myös maksaisi enemmän. Hallin mahdollisia sijoituspaikkoja on tutkittu ympäri kaupunkia ja vaihtoehtoja on esitelty päättäjille.
Kolmas asia liittyy Amiksen kentän alueen kaavoitukseen. Jos tekonurmea siirretään, joudutaan sen tieltä kaatamaan Arboretumin puita. Se on herättänyt vastustusta.
Kriittinen kaavamuutos
Jos kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupunginhallituksen esityksen joulukuun 13. päivä, on halli jälleen yhden askeleen lähempänä toteutumista.
Varmaa se ei kuitenkaan vielä ole.
Sisäliikuntahallin rakentamisen ehtona on 750 000 euron valtionapu. Valtionapua ei voi saada ilman lainvoimaista asemakaavaa.
Nyt nähtävillä olevasta asemakaavaluonnoksesta on jätetty jo muistutus. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan kaikki muistutukset tutkitaan ja arvioidaan. Jarva ei usko, että muistutus kuitenkaan vaikuttaisi kaavaluonnoksen valmistelun. Luonnoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2022 alussa.
Jos kaavasta valitetaan oikeusasteisiin saakka, ei kaava todennäköisesti ehdi saada lainvoimaa valtionapurahan haun umpeutumiseen mennessä. Apurahaa voidaan hakea uudestaan seuraavana vuonna.
Välissä hallihanke voi joutua jäihin tai jäädä kaikille tuttuun limboon, jonka keskiössä ovat edelleen hallin sijainti, hinta ja toiminnallisuudet.