Hyppää sisältöön

Ella Hagström ja Lumia Koskela keikkuvat trapetsilla ja opettavat toisiaan – sirkuskoulussa "apinoiminen" on sallittua

Suomen viitisenkymmentä sirkuskoulua houkuttelevat tuhansia harrastajia viikottain. Trapetsit, hulavanteet ja akrobatia sopivat kaikenikäisille temppuilijoille.

Sirkuskoulussa nauru raikaa ja lajikirjosta löytyy jokaiselle jotakin
Sirkuskoulussa nauru raikaa ja lajikirjosta löytyy jokaiselle jotakin
Petra Haavisto

Trapetsilla keikkuvat Ella Hagström ja Lumia Koskela ovat olleet sirkuskoulussa useita vuosia.

Tytöt kuuluvat Sirkuskoulu Kuun 10–13-vuotiaiden esiintyvään ryhmään nimeltä Kuuhullut.

Ryhmä harjoittelee kaksi kertaa viikossa. Lisäksi jokainen käy vähintään kerran viikossa lajitunnilla. Lumian päälaji on akrobatia, Ella viihtyy trapetsilla, mutta tykkää myös pyöritellä hulavanteita.

– Kokeilin pienenä tosi monta harrastusta. Kun tulin sirkukseen, se tuntui oikealta, koska olin aina ollut semmoinen hirveä apina, joka teki kaikkia temppuja, Lumia Koskela kertoo.

Ella Hagströmin kipinä syttyi sirkuskoululeirillä.

– Saa apinoida jotain, mitä muilla on, miten haluaa, nuori trapetsitaiteilija toteaa.

Toiminta laajenee

Suomessa on vajaa 50 sirkuskoulua. Viikottaisia harrastajia on jo 10 000. Lisäksi saman verran ihmisiä osallistuu vapaavuoroille ja yksittäisiin pajoihin.

Etelä-Suomessa korona on verottanut jonkin verran osallistujamääriä eivätkä ryhmät ole täyttyneet yhtä nopeasti kuin aiemmin.

Pohjalaismaakunnissa tällaista ei ole havaittu. Kiinnostus kasvaa ja näkyy toiminnan laajentumisena.

Seinäjoella toimiva Sirkuskoulu Muudi yhdistyi marraskuussa Tankotanssi- ja ilma-akrobatiakoulu Pole and Powerin kanssa. Syksystä 2022 alkaen Muudissa voi suorittaa sirkustaiteen perusopinnot.

Kokkolalainen Sirkuskoulu Kuu on vienyt sirkuksen myös koulujen harrastekerhoihin, erityislapsille ja ensi- ja turvakodin vauvoille.

Sirkustaiteilija ja -opettaja Sara Airolan mukaan lähes kaikilla Sirkuskoulu Kuun opettajilla on toinen koulutus sosiaali- tai nuorisoalalta, joten sosiaalinen sirkus on luontaista heille. Airola itse on työskennellyt ohjaajana muun muassa lastensuojelussa, mielenterveyskuntoutuksessa ja ammatillisessa tukihenkilötoiminnassa.

– Käytin sirkusta silloisessa työssäni. Kun perustin oman sirkuskoulun minulta kysyttiin, että voitteko pitää sirkusta myös näille ryhmille, Airola kertoo.

Sirkuskoululaiset ovat ison sirkusteltan alla.
Sirkusteltan alla voi supattaa salaisuuksia ja antaa vaikka aplodit tunnin päätteeksi, kertoo Sara Airola, toinen Sirkuskoulu Kuun perustajista. Kuva: Petra Haavisto / Yle

80-vuotiaana sirkuskouluun

Yksi sirkuksen suosion syistä on luovuus ja mahdollisuus yhdistellä asioita. Kulttuuriin kuuluu myös se, että jokainen opettaa toistaan.

– Tavallaan kaikki on sallittua. Jos lähtee kokeilemaan ja kehittelemään uutta temppua, se voi olla aivan yhtä hyvä kuin välineeseen liittyvä perustekninen temppu. Sirkuksessa on loputtomat mahdollisuudet ja kehittämisideat ja kohteet, Sara Airola valaisee.

Lumia Koskela pitää juuri sirkuksen monipuolisuudesta.

– Saa harjoitella monta asiaa ja olla juuri semmoinen kuin on. Täällä on aina tosi hauskaa ja yleensä aina oppii jotain uutta.

Sirkuskoulussa ei ole ikärajoja.

Sara Airola kertoo noin 80-vuotiaasta naisesta, joka hurahti hulavanteisiin, mutta kokeili sitten kaikkea muutakin. Nainen oppi näppärästi ja nopeasti ja toi sisarensakin sirkustunnille.

– Sirkus soveltuu kaikenikäisille, sillä skaala on laaja. Toiset kiinnostuvat tasapainoilusta tai jongleerauksesta, toiset ilma-akrobatiasta tai parin tai oman puolison kanssa tehtävästä pariakrobatiasta. Yleensä kaikille löytyy jotain sopivaa, Sara Airola toteaa.

Aiheesta voi keskustella maanantaihin 20. joulukuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Sirkuksen harrastamista ei peruttu koronan vuoksi Itä-Suomessa – video-opetus on saanut lapsia rohkeammiksi ja keskittymään paremmin

“Lähdin tekemään voltteja, mutta en pystynyt kävelemään kotiin” – sirkustaiteilija Rauli Dahlberg on pannut itsensä likoon, ja hinta on ollut kova

Suosittelemme sinulle