Hyppää sisältöön

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 18 vuotta täyttäneille ja 5–11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusten aloittamista

Kolmas rokoteannos annettaisiin 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Lisäksi THL suosittelee koronarokotusten laajentamista.

THL:n kyltti.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen logo sateessa 5. marraskuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Markku Haavisto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kolmansia koronarokoteannoksia aletaan tarjota kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Kolmas annos annettaisiin 5–6 kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. THL suosittelee samaa annosväliä myös niille ryhmille, joille on jo aiemmin suositeltu kolmatta rokoteannosta.

Jo aiemmin kolmatta rokoteannosta on suositeltu muun muassa 60 vuotta täyttäneille, lyhyellä annosvälillä rokotetuille ja koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle.

– Suosituksen perusteena on koronavirusinfektioiden määrän vähentäminen ja tartuntojen leviämisen estäminen. Kolmas rokoteannos vähentää viruksen kiertoa väestössä ja parantaa suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

THL järjestää tänään torstaina tiedotus­tilaisuuden 5–11-vuotiaiden koronarokotuksista ja väestön kolmansista rokote­annoksista kello 16.30. Yle seuraa tiedotustilaisuutta.

THL suosittelee 5–11-vuotiaille riskiryhmäläisille koronarokotuksia

Lisäksi THL suosittelee, että riskiryhmiin kuuluvia 5–11-vuotiaita lapsia ryhdytään rokottamaan koronavirusta vastaan.

Rokotukset voidaan aloittaa, kun lapsille tarkoitettuja rokotevalmisteita saadaan Suomeen. THL:n tämän hetken tiedon mukaan lasten koronarokotevalmisteita on saapumassa viikolla 50 eli 13. joulukuuta alkavalla viikolla.

THL:n mukaan ennen koko ikäryhmän rokottamista on odotettava lisätietoja lasten rokottamisen turvallisuudesta. Tutkimustietoa tarkastellaan joulukuun aikana ja THL varautuu rokotusten aloittamiseen vuodenvaihteen jälkeen, jos näyttöä turvallisuudesta kertyy riittävästi.

– Pääsyy sille, ettei THL suosita rokotuksia nyt kaikille 5–11-vuotiaille lapsille on heidän oma matala tautitakkaansa, Nohynek sanoo.

Nohynekin ikäryhmässä tartunta on yleensä lievoireinen, joten rokotteen mahdollisia haittavaikutuksia siedetään hyvin vähän ja rokotteen turvallisuustietoa halutaan painottaa.

THL ehdottaa rokotuksia myös lapsille, joiden lähipiirissä on vakavasti immuunipuutteisia henkilöitä.

Juttua päivitetty 2.12. kello 17.40: Tarkennettu tietoa lasten rokotevalmisteiden arvioidusta saapumisajankohdasta.

Lue myös:

Lasten tartuntoja yhä enemmän, tehohoidon kuormitus jatkuu, omikronmuunnos on voinut kehittyä salassa jopa 1,5 vuotta – tässä pääpointit päivän koronainfosta

Suomessa on todettu ensimmäinen omikronvariantin aiheuttama tartunta

Suosittelemme sinulle