Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Linnassa esiintynyt Elastinen kokee ylpeyttä Suomesta, mutta keskustelukulttuurin muutos huolettaa: "Nyt on riitelyn aikakausi"

Elastisella on nyt hallussaan harvinainen Linnan juhlien värisuora: hän on ollut juhlissa vieraana ja esiintyjänä, minkä lisäksi hän on noussut myös Linnan juhlien etkojen ja jatkojen lavoille.

Kimmo Laiho
– Jos antaa periksi ja luovuttaa, ei voi nähdä mahdollisuutta mennä eteenpäin. Voisimmeko oppia koronasta myös jotain hyvää? Elastinen kysyy. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Räppäri Elastinen eli Kimmo Laiho esiintyi Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä Kaartin Combon säestyksellä.

Hän esitti kappaleet Supervoimii ja Sun puolella, jotka olivat artistin mukaan presidenttiparin toivomia.

Supervoimii sopii illan teemaan, jossa huomioidaan erityisesti koronapandemian eturintamassa työskennellyttä hoitohenkilökuntaa, kertoo Elastinen etukäteen tehdyssä haastattelussa.

Elastinen esitti Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä kappaleensa Supervoimii.

Keväällä julkaistun Sun puolella -kappaleen räppäri on kirjoittanut pojalleen. Siinä tarjotaan turvaa, kun ympärillä myrskyää.

Kutsu tulla esiintymään Linnaan oli Elastiselle mieluinen yllätys.

– Eikö se ole enemmän presidentin päiväkäsky, räppäri nauraa.

Kimmo Laiho
– Olen huolissani musiikki- ja kulttuurialan pärjäämisestä korona-aikana. Itselle korona tuli hyvään saumaan, sillä olin tauon tarpeessa, Elastinen sanoo. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Jännittävä ilta Linnassa

Elastisella on nyt koossa harvinainen Linnan juhlien värisuora.

Hän on ollut kerran kutsuvieraana, esiintymässä etkoilla sekä jatkoilla ja viimeisenä tuli kutsu esiintymään paikan päälle.

Vuonna 2014 Elastinen oli Linnassa kutsuvieraana, ja ilta oli täynnä erikoisia tilanteita.

Räppäri muistelee olleensa kättelyn jälkeen edelleen aivan hämmentynyt, kun hänet jo ohjattiinkin pieneen huoneeseen.

Siellä olivat yllättäen jääkiekkotähdet Teemu Selänne ja Saku Koivu, joiden kanssa artisti päätyi kilistelemään.

Myöhemmin hän oli Ylen haastattelussa yhdessä aloittelevan yrittäjän Miki Kuusen kanssa, joka tuolloin pyöritti Slush-tapahtumaa ja aloitteli uutta projektia. Se oli ruokakuljetuksia järjestävä Wolt, jonka Kuusi kumppaneineen myi juuri seitsemällä miljardilla eurolla.

– Olen nauranut tässä pari viikkoa, että meikä yrittää edelleen tehdä hyvää biisiä ja toinen on tehnyt miljardikaupat. Jos kahta edellisvuotta katsoo, niin ei kyllä muusikoksi kannata ruveta.

Linnan juhlat 2014: Haastattelussa Miki Kuusi ja Elastinen

Ilta Linnassa vei Elastisen niin mukanaan, että hän meinasi unohtaa esiintymisen jatkoilla Hotelli Kämpissä.

Hän kuitenkin pyyhälsi paikalle vajaassa vartissa ja oli lavalla kaksi minuuttia ennen suoraa tv-lähetystä.

Ylpeyttä isänmaallisuudesta

Tämä itsenäisyyspäivä on Elastiselle erityinen. Hänen 98-vuotias mummunsa kuoli keväällä. Hän oli ollut sodassa lottana.

Elastinen haluaa kunnioittaa veteraaneja. Hän nosti heidät esiin myös ollessaan vieraana Linnassa, kun hän räppäsi suorassa lähetyksessä papastaan, joka eli lopun elämästään sirpale olkapäässä.

– Itsenäisyys merkitsee minulle ihan kaikkea. Kun pystyy yksilötasolla olemaan itsenäinen ihminen, niin pystyy huolehtimaan muista, ja se heijastuu koko yhteiskuntaan.

Suomen itsenäisyyden merkitys on entisestään korostunut Elastiselle aikuistumisen myötä.

Hän on reissatessaan nähnyt maailmaa sekä lukenut lehdistä, miten monissa paikoissa ihmiset taistelevat itsenäisyytensä puolesta.

– Se tuntuu aika hurjalta, että sellaisessa tilanteessa on täällä oltu. Kun kotimaan matkailu on nyt nostanut päätään, niin ehkä sen ymmärtää, mitä täällä on suojeltu.

Elastinen pitää itseään erittäin isänmaallisena. Se lähtee jo pelkästään siitä, että suomen kielestä on tullut räppärille niin voimakkaasti häntä määrittelevä asia.

– Isänmaallisuus merkitsee minulle ylpeyttä historiasta ja perinteistä. Mutta se ei missään nimessä tarkoita sulkeutuneisuutta tai muukalaisvihaa, että näpit irti meidän Suomesta. Se tarkoittaa rakkautta ja avoimuutta.

Kimmo Laiho
– Olen yllättynyt, kuinka hyvin olen pystynyt hellittämään töistä. Ennen perhettä ajattelin, että minulla on kovempi työmoraali kuin kenelläkään muulla ja kukaan ei syrjäytä minua sillä saralla. Nyt olen tajunnut, että onhan elämässä muutakin, Elastinen sanoo. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Riitelyn aikakausi

Parin viime vuoden ajan korona on hallinnut suomalaisten mielialaa. Lisäksi puheenaiheina ovat olleet esimerkiksi ilmastonmuutos ja rasismi.

Elastisen mukaan keskustelu on mennyt turhan usein vastakkainasetteluksi.

– Nyt on riitelyn aikakausi. Korona-aikana ihmisillä on ollut liikaa aikaa viettää somessa ja keskittyä muiden asioihin. Keskustelukulttuurin muutos vie meitä erilleen toisistaan.

Artisti lainaa arvostamaansa kirjailijaa Saku Tuomista:

– Entä jos olennaista ei ole se, kuka on oikeassa. Entä jos olennaista on ymmärtää toisiaan.

Kimmo Laiho
– Olen oppinut korona-aikana sen, miten paljon tarvitsen sosiaalista verkostoa, vaikka minusta on tullut aikuisiällä enemmän erakkoluonne, Elastinen sanoo. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Elastinen tunnetaan positiivisesta elämänasenteestaan.

Hänet valittiin vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi jo vuonna 2013. Siksi häneltä kysytään usein neuvoja, kuinka vaikeista hetkistä päästään eteenpäin.

Hän uskoo, että koronastakin päästään yli yhdessä ja toisia auttamalla.

– Meillä jokaisella on väliä. Pienempienkin juttujen ja tekojen merkitykset ovat isompia kuin ihmiset ehkä uskovatkaan.

Elastinen on 5- ja 3-vuotiaiden lasten isä ja kolmas lapsi syntyy tammikuussa.

Minkälaisen tulevaisuuden Suomen hän haluaisi lapsilleen?

– Avoimen, turvallisen, luottavaisen ja vahvan.

Voit keskustella aiheesta 7.12. kello 23:een saakka.

Kimmo Laihoa kuvataan puhelimella.
Elastinen tekee sanojensa mukaan uutta musiikkia hiki hatussa. – En ole ikinä ollut näin motivoitunut musiikin suhteen. Toisaalta minulla ei ole paineita, sillä alla on urani suurin hitti Epäröimättä hetkeekään. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Lue myös:

Lähes sata räppäriä piirtää kuvaa suomalaisesta hiphopista Ylen dokumenttisarjassa – Cheek muistelee uransa alkua: "Mä olin niin sairaan huono"

Elastisen mielestä lääkkeet nuorison ongelmiin löytyvät nuorisotyöstä: "Että olisi tekemistä, mahdollisuuksia ja fiilis, että jotain voi saavuttaa"

Suosittelemme