Hyppää sisältöön

THL:n Salmisen mielestä koronapassi on porkkana rokottautumiselle – HUSin ylilääkärin mukaan ministeriön ohjauskirjeessä "teatterin makua"

Salminen myös peräänkuuluttaa varovaisuusperiaatetta lasten rokottamisen suhteen, jotta mahdollisten haittavaikutusten riskeistä on saadaan selvyys.

THL:n Salminen: Koronapassista porkkana rokotteen ottamiselle
Markku Haavisto,
Markus Mäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen sanoo, että sosiaali- ja terveysministeriön alueille lähettämässä ohjauskirjeessä on "pikkuisen teatterin makua".

– Tämä ohjauskirje tulee aika lailla jälkijunassa. Alueilla on aika pitkälti jo tehty ne toimenpiteet, Järvinen sanoo Ylen A-talkissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) ilmoitti torstaina uusista kokoontumisrajoituksista Uudellemaalle ja Kanta-Hämeeseen.

Näillä alueilla kielletään kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Rajoituksista on mahdollista vapautua koronapassilla.

– Tämän valmistelu on aloitettu jo viikko sitten. Tässä on ehkä pikkuisen teatterin makua näissä ohjauskirjeissä. Usein asiat on paikallisella tasolla jo valmistelussa, Järvinen sanoo.

THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen tärkeää on tällä hetkellä tehdä toimia, joilla nostaa rokotuskattavuutta.

– Tätä ei kai saa julkisesti sanoa, mutta sanon nyt kuitenkin. Jos passia vaaditaan joka puolella kyllähän ainakin ne, jotka ehkä saamattomuuttaan ovat jättäneet ottamatta rokotteen tulee vähän porkkanaa sen ottamiseen.

Salmisen mukaan koronapassin käyttäminen porkkanana rokotteen ottamiselle on toiminut monessa maassa, vaikkei olisikaan lopullinen ratkaisu.

THL:n Salminen peräänkuuluttaa turvallisuutta lapsille annettavien rokotteiden suhteen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tänään, että se suosittelee koronarokotuksia 5–11-vuotiaille riskiryhmään kuuluville lapsille.

Koronarokotuksia ei siis vielä tarjota kaikille 5–12-vuotiaille. THL:n johtajan Mika Salminen sanoo, että linjaus perustuu varovaisuusperiaatteeseen.

– Toki jos meillä olisi tilanne Suomessa se, että me näkisimme paljon sairaita lapsia, jotka sairastuvat vakavasti, tilanne olisi toisenlainen, Salminen sanoo.

Salmisen mukaan koronarokotteiden ongelmana on se, että vielä ei tiedetä varmasti, ovatko niiden mahdolliset haitat lasten osalta isompia kuin hyödyt.

– Täytyy muistaa, että meillä on tässä maassa muistissa narkolepsia. Emme voi ottaa riskiä tässä asiassa ja siksi asiantuntijat päätyivät tällaiseen malliin, Salminen sanoo.

THL:n Salmisen ja HUSin Järvisen lisäksi kiristyvästä koronatilanteesta A-Talkissa keskustelivat kansanedustajat Mia Laiho (kok.) ja Aki Lindén (sd.).

Lue myös:

Rokotelinjauksia hoputtanut Krista Kiuru: Tyhjäkäynnin jälkeen rokotekone laitetaan käyntiin

THL:n pääjohtaja Tervahauta kummeksuu virkahenkilöiden painostamista ja syytöksiä viivyttelystä kolmannen rokotuskierroksen suhteen

Suosittelemme