Hyppää sisältöön

Kokoontumisrajoituksia kiristetään Uudellamaalla – avi kieltää yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa

Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina 4. joulukuuta. Vaihtoehtona niille on koronapassi.

Koronapassi puhelimen ruudulla.
Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Karppi

Kokoontumisrajoituksia tiukennetaan Uudellamaalla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää (siirryt toiseen palveluun) Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina 4. joulukuuta. Ne ovat voimassa 31. joulukuuta saakka.

Rajoitusten vaihtoehtona koronapassi

Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä.

Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa esimerkiksi mielenosoitusta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.

Avin tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan päätöksiä valmisteltaessa on huomioitu muun muassa sairaanhoitopiirien asiantuntijalausunnot alueensa epidemiatilanteesta. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositti vastaavia rajoituksia tämän viikon maanantaina.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti aluehallintovirastoille keskiviikkona uuden ohjauskirjeen, jossa suositellaan rajoitustoimien käyttöönottoa aiempaa laajemmin myös kohtalaisen riskin tilaisuuksissa niillä alueilla, joilla epidemiatilanne on heikko. Tämä ohjaus on otettu huomioon päätökset annettaessa, Etelä-Suomen avi kertoo.

Lue seuraavaksi:

THL:n Salmisen mielestä koronapassi on porkkana rokottautumiselle – HUSin ylilääkärin mukaan ministeriön ohjauskirjeessä "teatterin makua"

Suomessa todettu ensimmäinen omikronmuunnoksen aiheuttama tartunta – HUSin Ruotsalainen: "Jäljitys tärkeää, että pystymme hidastamaan leviämistä"

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät | HUSissa omikronmuunnos saavuttanut valtaviruksen aseman tartunnoissa

Suosittelemme sinulle